Božićni običaji i tradicije: Da li ste znali koje je značenje česnice na prazničnoj trpezi?

Božićni običaji i tradicije: Da li ste znali koje je značenje česnice na prazničnoj trpezi?

Autor: | 07/01/2021

0

Božićni običaji i tradicija koju naš narod neguje...

Najradosniji praznik, koji pravoslavni hrišćani slave 7. januara, Božić, kroz našu tradiciju prate razni običaji. Od dana kada se proslavlja rođenje Hristovo, umesto "dobar dan" i "doviđenja", već se do 19. januara svi pozdravljaju rečima "Hristots se rodi", a kao odgovor kažemo "Vaistinu se Hristos rodi".

Isčekivanje najradosnijeg praunika počinje božićnim postom, koji traje četrdeset dana i počinje 28. novembra. Božić se dočekuje u crkvi, a nakon liturgije, vernici koji su postili pričešćuju se i odlaze kućama, gde će prvi put u novoj godini jesti mrsnu hranu.

Pročitajte: Božićna čarolija u domu Ane i Bastijana, sve miriše na mafine i domaći hleb (foto)

shironosov, iStock Getty Images Plus via Getty Images

Božićno jutro u svakom domu po običaju otpočinje paljenjem badnjaka. Običaj je da svaka kuća ima položajnika, mušku osobu, koja nije iz kruga porodice, a koja je prva prešla kućni prag na Božić. Položajnik pali badnjak uz želje za napredak čitave porodice-

Domaćice na Božić, rano ujutru mese česnicu, koja se po tradiciji nikako ne sme mesiti unapred, već na sam dan Božića. Običaj je da se česnica ne seče, već svaki član porodice lomi svoje parče. Reč "čest" znači komad i predstavlja parče pogače koje je dobio svaki član porodice. Na ovaj način, svaki član porodice uči se skromnosti i lepoti deljenja.

Za praznični ručak, na trpezi se pored česnice tradicionalno nalazi i pečenje, sarma, kao i omiljene poslastice ukućana.

Pročitajte: Tradicionalna božićna česnica

Creative - Family, iStock, Getty Images Plus via Getty Images

Božićni običaj je i da momak devojci koja mu se dopada na praznik pokloni jabuku. Ukoliko devojka prihvati dar, biće mu žena u ovoj godini.

Božićni praznici rezervisani su za porodična okupljanja, puno smeha, običaja i ljubavi. Zato vam redakcija Hello! magazina i portala želi srećne praznike. Mir Božiji! Hristos se rodi!

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Biserka Stojanovic, iStock Getty Images plus via Getty Images