Kad je Megan Markl napravila ovu piletinu, iste večeri Hari ju je zaprosio

Kad je Megan Markl napravila ovu piletinu, iste večeri Hari ju je zaprosio

Autor: | 10/07/2025

0

Megan Markl možda jeste vojvotkinja, ali je i više nego vešta domaćica. Ako je verovati pričama koje kruže, jedno jelo promenilo joj je život – bukvalno. Krajem 2017. godine, Megan je za romantičnu večeru s princom Harijem pripremila pečenu piletinu. Reklo bi se, pile ko pile. Ali, nekoliko sati kasnije, Hari je klekao pred nju i zaprosi je.

Taj detalj potvrdili su i sami u svom dokumentarcu „Megan & Hari“, gde su otkrili da je veridba pala u vrtu Kensingtonske palate, u opuštenoj, kućnoj atmosferi. Hari je bio na kolenima, ona je rekla „da“, a u pozadini je “svirao” miris pečenog pileta.

Gareth Fuller/Getty Images

 

Recept Megan Markl za vereničku piletinu je u stvari jelo koje se odavno tako zove, a legenda o njegovim „magičnim moćima“ datira još iz 1982. Tada je modna urednica američkog magazina podelila recept sa koleginicom, i već mesec dana kasnije bila je verena. Isto se dogodilo sledećoj koja je pripremila ovaj recept, pa sledećoj... I tako se rodio mit.

Zvanično je recept za vereničku piletinu prvi put objavljen 2004. u magazinu “Glamour”, a kasnije su i poznate ličnosti poput Emili Blant tvrdile da je upravo ta piletina pomogla da savladaju „prinčeve“. 

Pročitajte Pre udaje za princa pisala je blog - Megan Markl predlaže recept za pastu

Megan je godinama pre svog planetarnog kulinarskog uspeha pričala da obožava kuvaricu Inu Garten i da često koristi njen recept za pečeno pile. Iako nikada nije potvrdila da je baš taj spremala Hariju, svi tragovi vode ka njemu.

Profimedia

 

Da li piletina zaista ima moć da izazove prosidbu? Teško je reći. Ali ako je verenička piletina kao recept Megan Markl očarala Herija, probajte i vi. Neće škoditi. U slučaju da želite da isprobate recept Megan Markl za vereničku piletinu ide ovako:

Sastojci

  • 1 pile (oko 2 kg)
  • so, biber
  • 2 limuna
  • 1 glavica belog luka 
  • maslinovo ulje
  • 2 glavice crnog luka
  • 1/2 šolje belog vina
  • 1/2 šolje pilećeg bujona
  • 1 kašika brašna

Freepik/wirestock

 

Zagrejte rernu na 220°C. Pile očistite, operite i osušite. Unutrašnjost posolite i pobiberite. U pile ubacite 2 četvrtine limuna i polovinu belog luka presečenog po širini. Spolja, pile premažite maslinovim uljem i obilno posolite i pobiberite. Zavežite nogice, krilca skupite koristeći čačkalice.

Stavite u pleh, pa oko pileta poređajte crni luk i ostatak limuna, začinite i prelijte uljem. Pecite na istoj temperaturi oko 75 minuta. Izvadite pile i povrće, pokrijte folijom i ostavite desetak minuta da odmori.

 
Recept Megan Markl za vereničku piletinu zahteva i pripremu sosa. Zagrejte posudu u kojoj se pile kuvalo na rignli, dodajte vino i bujon, pa onda umešajte brašno uz neprestano mešanje žicom, kako se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte sve što se eventualno iscedilo ispod pileta. Poslužite piletinu vašem “princu” dok je topla, uz limun i pečeni luk.

Ako posle ovoga ne padne prosidba, bar će piletina biti prste da poližeš.

Komentari (0)

Loading
Nataša Stevanović Chris Jackson/Getty Images

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti