Doručak, ručak, večera: Ovako izgleda kompletan jelovnik Novaka Đokovića uključujući desert

Doručak, ručak, večera: Ovako izgleda kompletan jelovnik Novaka Đokovića uključujući desert

Autor: | 19/08/2023

0

Režim ishrane Novaka Đokovića već dugo je predmet žestokih rasprava. Da li profesionalni sportista, izložen tolikom pritisku, uopšte sme da izbaci meso iz jelovnika, kako nadoknađuje i nadograđuje energiju, šta mu obezbeđuje dovoljnu količinu proteina... Pitanja je mnogo, a odgovor, reklo bi se, prilično jednostavan.

Kelly Defina/Getty Images

 

Poznato je da, osim mesa, Đoković ne koristi mlečne proizvode, kao ni one koji sadrže šećer i gluten. U knjizi „Serviraj za pobedu: Četrnaestodnevni plan bezglutenske ishrane za vrhunska fizička dostignuća i mentalnu snagu“, objavljenoj 2014. godine, detaljno je opisan režim ishrane jednog od najboljih tenisera svih vremena, koji se zasniva na žitaricama, povrću i voću.

 

Ovako izgleda režim ishrane Novaka Đokovića

Doručak

Novak Đoković dan uvek počinje čašom tople vode i limunom, kako bi „pomogao telu da se detoksikuje“. U jutarnju rutinu uključen je sok od celera, kao i zeleni smuti, prepun sastojaka bogatih antioksidansima kao što su alge i spanać.

‒ Ne volim da uzimam hranu koja zahteva mnogo energije za varenje, posebno u prvom delu dana, kada mi treba najviše energije za trening – objašnjava u knjizi.

Pročitajte: Ovaj moćni napitak očistiće vašu jetru za 9 dana, Novak i Jelena u njega se kunu

Ručak

Ako nameravate da postignete izvanredne rezultate, morate svom telu da nabavite dobro i kvalitetno gorivo. Novak ga pronalazi u povrću i voću, umesto u mesu ili mlečnim proizvodima. Ručak se uglavnom sastoji od mešane zelene salate, paste „primavera“ bez glutena (testenina od pirinča, tikvice, špargle, sušeni paradajz, opciono veganski sir). Koristi proteinski šejk bez mleka koji pomaže oporavak mišića.

Profimedia

 

Večera

Pre nego što je u potpunosti prešao na biljnu hranu, u Novakove večere bili su uključeni belo meso i riba. No, već godinama je njegov jelovnik drugačiji. To je obično salata od svežeg zelenog povrća sa avokadom i dresingom, supa od šargarepe i đumbira, a voli i kinou, divlji pirinač, sladak krompir.

Pročitajte: Kuvarica kojoj Novak Đoković bezuslovno veruje otkriva šta jede prvi reket sveta - Ovo je najveća zabluda o ishrani bez glutena

Desert

Novak izbegava slatkiše, a kada ih se baš jako zaželi – postoji idealna zamena za šećer: zdravije verzije čokolade, proteinske pločice, puding od tapioke... U knjizi se navodi da koristi i novozelandski manuka med, poznat po antibakterijskim i protivupalnim svojstvima.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Kelly Defina/Getty Images, Shutterstock

Pročitajte još