Olivera Balašević oduševila sočnim urmašicama
Al’ se nekad dobro jelo... A negde se dobro jede i sad. Recimo, u domu Olivere Balašević. Na glasu kao vrsna domaćica, supruga Panonskog mornara ovog puta je ukućane obradovala posebnom poslasticom, koju očigledno svi obožavaju. Dovoljno je bilo da vikne: „Deeecooo!!!“, pa da se za tren oka svi okupe za stolom. A na trpezi – neodoljive urmašice!
Instagram
Kolač zaliven šećernim sirupom oduvek je bio popularan na ovim prostorima, a recept, vrlo jednostavan, prenosi se s kolena na koleno. Orijentalnih korena, i danas zauzima visoku poziciju u balkanskim slatkim kuvarima.
Pročitajte: Domaćice, uzmite papir i olovku! Božo Vrećo oduševio krompirušom, pa otkrio tajne prave bosanske pite FOTO
Olja je uz fotografiju od koje nam je potekla voda na usta napisala: „Dan započneš kao Provincijalka, a završiš kao Dođoška...“, aludirajući na dobro poznate Đoletove pesme.
Instagram
Urmašice se lako prave od sastojaka koje svi imamo u kuhinji. Nisu podlegle trendovima i nemaju nekih ekstravagantnih dodataka. Potrebni su vam samo brašno, jaja, maslac, šećer, orasi i limun. Prvo pripremite sirup kojim ćete preliti kolač.
Recept za urmašice
Sastojci za testo: 600 g brašna, 250 g istopljenog maslaca, 150 g šećera, 2 jaja, 150 g mlevenih oraha, 50 g seckanih oraha, prašak za pecivo
Sastojci za sirup: 750 ml vode, 500 g šećera, 1 limun
Shutterstock
Za testo, sjedinite sve sastojke i lagano mešajte nekoliko minuta, da dobijete finu smesu. Dlanovima oblikujte male kuglice, u zavisnosti od toga koju veličinu kolača želite. Lopticu potom pretvorite u valjak i pritisnite. Ako volite da ima šare, jednu stranu otisnite na rende. Poređajte u podmazani pleh i pecite u rerni na 180⁰C oko pola sata. Kada porumene, kolače izvadite iz rerne i prelijte ih šećernim sirupom.
Pročitajte: Vanil šećer, džem i prstohvat detinjstva - Napravite starinski kolač Olivere Balašević o kome je pevao Đole
Za sirup, u šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i kuvajte dok ne počne da vri. Limun isecite na tanke kriške, pa urmašice spustite u šerpu i kuvajte ih dok sirup ne postane gust. To je vreme kada ga treba skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
Urmašice su najlepše kad malo odstoje, po mogućstvu preko noći. Možete da ih ukrasite orasima i kriškama limuna.
Instagram
Slične Vesti
Mekane kao duša: Krofne Olivere Balašević su priča za sebe, prilažemo recept FOTO
Olivera Balašević oduševila krofnama
28/01/2023
Saznajte višeJednostavno, ukusno i okrepljujuće: Olivera Balašević otkriva recept za jelo svog detinjstva
Recept Olje Balašević za krompir-čorbu izvrsan je za hladnije doba godine
30/10/2021
Saznajte višePročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)