Slatke, sočne, tope se u ustima! U kuhinji Olje Balašević prave se najbolje urmašice, prilažemo recept FOTO

Slatke, sočne, tope se u ustima! U kuhinji Olje Balašević prave se najbolje urmašice, prilažemo recept FOTO

Autor: | 29/06/2023

0

Olivera Balašević oduševila sočnim urmašicama

Al’ se nekad dobro jelo... A negde se dobro jede i sad. Recimo, u domu Olivere Balašević. Na glasu kao vrsna domaćica, supruga Panonskog mornara ovog puta je ukućane obradovala posebnom poslasticom, koju očigledno svi obožavaju. Dovoljno je bilo da vikne: „Deeecooo!!!“, pa da se za tren oka svi okupe za stolom. A na trpezi – neodoljive urmašice!

Instagram

 
 

Kolač zaliven šećernim sirupom oduvek je bio popularan na ovim prostorima, a recept, vrlo jednostavan, prenosi se s kolena na koleno. Orijentalnih korena, i danas zauzima visoku poziciju u balkanskim slatkim kuvarima.

Pročitajte: Domaćice, uzmite papir i olovku! Božo Vrećo oduševio krompirušom, pa otkrio tajne prave bosanske pite FOTO

Olja je uz fotografiju od koje nam je potekla voda na usta napisala: „Dan započneš kao Provincijalka, a završiš kao Dođoška...“, aludirajući na dobro poznate Đoletove pesme.

Instagram

 

Urmašice se lako prave od sastojaka koje svi imamo u kuhinji. Nisu podlegle trendovima i nemaju nekih ekstravagantnih dodataka. Potrebni su vam samo brašno, jaja, maslac, šećer, orasi i limun. Prvo pripremite sirup kojim ćete preliti kolač.

Recept za urmašice

Sastojci za testo: 600 g brašna, 250 g istopljenog maslaca, 150 g šećera, 2 jaja, 150 g mlevenih oraha, 50 g seckanih oraha, prašak za pecivo

Sastojci za sirup: 750 ml vode, 500 g šećera, 1 limun

Shutterstock

 

Za testo, sjedinite sve sastojke i lagano mešajte nekoliko minuta, da dobijete finu smesu. Dlanovima oblikujte male kuglice, u zavisnosti od toga koju veličinu kolača želite. Lopticu potom pretvorite u valjak i pritisnite. Ako volite da ima šare, jednu stranu otisnite na rende. Poređajte u podmazani pleh i pecite u rerni na 180⁰C oko pola sata. Kada porumene, kolače izvadite iz rerne i prelijte ih šećernim sirupom.

Pročitajte: Vanil šećer, džem i prstohvat detinjstva - Napravite starinski kolač Olivere Balašević o kome je pevao Đole

Za sirup, u šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i kuvajte dok ne počne da vri. Limun isecite na tanke kriške, pa urmašice spustite u šerpu i kuvajte ih dok sirup ne postane gust. To je vreme kada ga treba skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Urmašice su najlepše kad malo odstoje, po mogućstvu preko noći. Možete da ih ukrasite orasima i kriškama limuna.

Instagram

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti