Kraljica čokoladnog užitka: Donosimo vam originalan recept za čuvenu Saher tortu

Kraljica čokoladnog užitka: Donosimo vam originalan recept za čuvenu Saher tortu

Autor: | 21/08/2021

0

Saher torta - Najpopularniji bečki desert

Ako se niste otimali za mesto u poslastičarnici hotela „Sacher“, onda niste ni bili u Beču! U sefu čuvenog zdanja čuva se, kažu, i prvi recept za najpoznatiju austrijsku poslasticu, iz 1836. godine, kada ga je šesnaestogodišnji pomoćnik kuvara Franc Saher na brzinu osmislio za kneza Meterniha.

Možda nemamo originalnu „mustru bečku“, ali i ovaj naš je prste da poližete! I neće vam biti dovoljno samo jedno parče...

Sastojci za 8 osoba

Za testo

140 g maslaca

110 g crne čokolade

90 g brašna tip 400

80 g šećera u prahu

40 g kristal šećera

25 g bademovog brašna

5 žumanaca

4 belanca

so

Za glazuru i nadev

250 g crne čokolade

250 g marmelade od kajsija

150 g slatke pavlake

Pročitajte: Tiramisu sa malinama - Jednostavan recept za letnji desert u čaši

Getty Images

 

Za testo

Mutite nešto duže maslac sa šećerom u prahu. Zatim dodajte žumanca, jedno po jedno, pa čokoladu otopljenu na 45℃, a na kraju i obe vrste brašna.

Umutite belanca sa prstohvatom soli; kada zadobiju penastu strukturu, dodajte kristal šećer i nastavite sa mešanjem.

Dodajte 2 kašike šama u testo za tortu i dobro ga sjedinite, a zatim polako umešajte i preostali šam.

Sipajte smesu u pleh sa pokretnim obodom (prečnika 22 cm) koji ste podmazali i posuli brašnom, pa ubacite u rernu da se peče oko 45 minuta na 170℃.

Izvadite pleh iz rerne, a zatim i tortu iz kalupa; prevrnite je i ostavite da stoji 2 sata.

Za nadev i glazuru

Stavite u manju šerpu marmeladu od kajsija da proključa u 40 ml vode, a zatim je izmiksirajte da dobijete glatku smesu. Ostavite je da se ohladi.

Presecite tortu napola i filujte je marmeladom, zatim je premažite odozgo i sa strane, pa je odložite u frižider na 30 minuta.

Zagrejte pavlaku do tačke ključanja i sipajte je preko iseckane čokolade da se istopi.

Stavite tortu na rešetku i prelijte je čokoladom, pa razmažite špatulom kako bi počela da pada preko ivica.

Pročitajte: Recept meseca - Grilovane nektarine sa medom i kremom

Getty Images

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin