Recept za sorbe od kajsije - osvežavajući desert koji ne goji
Sorbe, niskokalorična zamena za sladoled, prvi put se u istoriji gastronomije pominje u 16. veku, mada neki tvrde da je mnogo stariji. Kako god bilo, s razlogom je jedna od omiljenih letnjih poslastica. A pošto živa u termometru nema nameru da se spusti, predlažemo vam hladan specijalitet od kajsija. Dovoljni su vam zamrzivač, kašika za mešanje (često) i malo strpljenja...
Doziranje i upotreba
Za 4 do 6 porcija sorbea potrebno je 500 g kajsija, 180 g šećera i sok od 1/2 limuna. Dobar je kao užina, između više tura jednog jela ili kao desert posle večere, samostalno ili sa kašikom ruma kao dodatkom. Konzumirajte ga nekoliko minuta posle pripreme: pošto ne sadrži stabilizatore brzo se topi. Ako ne pojedete sve, možete ga ponovo zalediti, ali trebalo bi ga promešati svakih 20 do 30 minuta kako se ne bi pretvorio u kocku leda.
Pročitajte: Tiramisu sa malinama - Jednostavan recept za letnji desert u čaši
Getty Images
Recept za sorbe od kajsije
1. Istopite u šerpi šećer sa 150 ml vode tako da dobijete sirup; ostavite ga da se ohladi.
2‒3. Izvadite koštice iz kajsija i isecite ih na komadiće.
4. Izmiksirajte ih sa sokom od limuna da dobijete sos.
5‒6. Prebacite izmiksirane kajsije u staklenu ili limenu činiju, izvađenu iz frižidera, sjedinite ih sa sirupom, a zatim mešavinu sipajte u pleh i ostavite u zamrzivač oko tri sata.
7-8. Vadite pleh iz zamrzivača svakih 20 do 30 minuta i promešajte kašikom, viljuškom ili mikserom, a onda vratite u zamrzivač. Ponavljajte proces da dobijete sorbe prilično guste teksture.
Pročitajte: Bellini koktel - Savršeno letnje osveženje od samo dva sastojka
Getty Images
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)