Do blistavo belog osmeha na prirodan način

Do blistavo belog osmeha na prirodan način

Autor: | 12/04/2018

0

Evo kako da izbelite zube kod kuće, na prirodan način, a da ne potrošite čitavo bogatstvo.

Najpre, trebalo bi da znate da postoje dva tipa izbeljivanja zuba - ekstrinsično i intrinsično. Prvo podrazumeva uklanjanje fleka za zube da bi se povratila belina, a drugo je za ljudi koji žele da im zubi budu belji nego što je prirodno, kao na primer, kod nekih poznatih ličnosti.

Dobra dentalna higijena

Prvo i najvažnije, održavanje dentalne higijene je način na koji ćete sprečiti da vam zubi postanu žuti. Kamenac može da učini da vaši zubi deluju žućkasto, zbog čega je izuzetno važno da ih redovno perete, čistite zube koncem, a ni korišćenje sredstva za ispiranje usta nije na odmet.


Iako pasta za izbeljivanje zuba može malo da vam pomogne, stomatolozi kažu da je dobra četkica još važnija.

Izbacite određene namirnce

Pored nagomilavanja kamenca, stvaranja fleka na zubima ili oštećena zubna gleđ takođe mogu da budu razlog za diskoloraciju vaših "bisera".

Verovatno to već znate, ali ako želite bele zube, trebalo bi da izbegavate kafu, crveno vino, gazirane napitke i obrađene namirnice, posebno slatkiše. Pušenje je takođe "zabranjeno".

Kućna rešenja

Ako baš ne možete da se oprostite od crvenog vina i cigareta (mada bi, posebno od ovog drugog trebalo, pre svega zbog zdravlja), postoje neka kućna rešenja koja bi mogla da vam pomognu u izbeljivanju zuba.

Iako slatko voće u velikim količinama nije dobro za zube, žvakanje sirovog povrća može da pomogne u uklanjanju kamenca dok žvaćete. Osim toga, jagode i ananas su dve voćke koje bi mogle da vam pomognu da izbelite zube.

Dobro je i da povremeno operete zube sodom bikarbonom jer je ona blago abrazivna, pa će ukloniti fleke sa zuba. Pomešajte kašičicu sode bikarbone sa dve kašičice vode i tom pastom perite zube nekoliko puta nedeljno.

Ovu pastu možete da koristite i u kombinaciji sa hidrogen peroksidom, ali ne bi trebalo da je koristite često, da ne biste oštetili zubnu gleđ.

Jabukovo sirće pomešano sa vodom može da bude rastvor kojim ćete ispirati usta, ali takođe ne često.

Još jedna, malo neobičnija metoda, koja bi mogla da vam pomogne u izbeljivanju zuba je mućkanje ulja u ustima, što je tradicionalna ajurvedska metoda. Najbolje je da koristite kokosovo ulje jer ono sprečava nagomilavanje kamenca.

Trebalo bi da ulje mućkate u ustima između 15 i 20 minuta, i to možete raditi svakog dana jer ne šteti zubima.

 

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: