Muči vas nesanica? Posle ovih jednostavnih saveta spavaćete kao beba

Muči vas nesanica? Posle ovih jednostavnih saveta spavaćete kao beba

Autor: | 21/11/2021

0

Problem sa spavanjem uspešno ćete prevazići promenom stila života i određenih navika

Uz ritam života s kojim je nekad nemoguće uskladiti korak i neprestane distrakcije, dobar san mnogima je postao pravi luksuz. Ali, nismo programirani da funkcionišemo kao savršene mašine. Manje sna znači više problema sa zdravljem, produktivnošću i međuljudskim odnosima. Nedavno istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da više od polovine građana u srednjem dobu ne spava dovoljno i da najmanje jednom u mesec dana ima problem sa insomnijom.

Pročitajte: Recept Goce Tržan za miran san i život bez stresa

Shutterstock

 

Idealno bi bilo da čovek u snu provede trećinu od 24 sata koliko dnevno ima na raspolaganju. I da se ujutru, kada se probudi, oseća sveže i odmorno, što je zapravo najvažnije, naglašava doktorka Nerina Ramlakan, psiholog i terapeut.

Koga je samo jedne noći u životu mučila nesanica, zna da veće tiranije nema. Zamislite tek kako je ljudima kod kojih je taj problem hroničan. No, postoje tehnike koje bi mogle da pomognu. Ako ne patite od ozbiljnih bolesti ili mentalnih poremećaja kao što su opsesivna neuroza, šizofrenija, depresija, onda bi promena stila života i određenih navika mogla da bude savršen lek. Postanite sami svoj Dr Sleep.

Pročitajte: Princu Hariju promenila je život - Ovo je najefikasnija terapija za traume kao što su silovanje, gubitak bliske osobe, razvod, raskid...

Getty Images

 

Opustite se pre nego što uđete u krevet, koji, da odmah na početku razjasnimo, mora da bude udoban, a spavaća soba u potpunosti prilagođena svojoj nameni. Ne razmišljajte o teškim temama, već o nečem lepom, na primer o mestu gde ste u detinjstvu bili srećni ili destinaciji koju biste voleli da ponovo posetite. Skrenite tok misli prema lepšoj strani života. U relaksaciji pomaže i omiljena muzika, pod uslovom da je sporog ritma.

Pročitajte: Jelena Đoković objavila sliku iz spavaće sobe - Namerno sam ovo uradila da privučem pažnju

Getty Images

 

Problem sa spavanjem - pred odlazak u krevet zaboravite na kofein, teške teme, posao, telefon...

I voda ima moć da nas “opere” od nepotrebnih informacija prikupljenih tokom dana i emocija koje opterećuju, pa se preporučuje topli tuš.

Ne zatrpavajte stomak pred odlazak na spavanje. To verovatno slušate još od ranog detinjstva, a u međuvremenu ste i sami shvatili da je mama bila u pravu. Lagana hrana bogata magnezijumom utiče na opuštanje mišića, pa ako u kasnim satima ogladnite, prepučuju se banane, puter od kikirikija i tost.

Isključite telefon, ili ga bar utišajte da vas ne bi uznemiravale notifikacije, i ne zvirkajte svakog časa u ekran. Ako ne možete da se probudite bez alarma, neka to bude stari, dobri sat sa budilnikom. Uostalom, i otkucaji kazaljke koja broji sekunde mogu da vas uspavaju.

Pročitajte: Milan Marić je u trenutku očaja to morao da učini - Ona mu je mnogo pomogla

Getty Images

 

Televizor izbacite iz spavaće sobe jer mu tu nije mesto. Gledanje filma punog nasilja kvari san i donosi nervozu, o košmarima da i ne govorimo.

Sklonite iz vidokruga sve što ima veze s poslom i nemojte da radite dok ste u pidžami ili spavaćici, jer ta garderoba služi za komotnije situacije.

Na spavanje odlazite pre ponoći i naviknite organizam na tu satnicu, osim ako nemate bebu i ne radite noćnu smenu.

Primenite i neke relaksacione metode, na primer tehniku dubokog i sporijeg disanja, a tu je i stara dobra meditacija za totalno opuštanje tela.

Ljubiteljima kafe verovatno se neće svideti ovo što ćemo sada reći, ali trebalo bi je izbegavati već od popodnevnih časova. Alkohol se takođe ne preporučuje posle osam uveče, pa ga zamenite toplim čajem s medom. Vino uz kasnu večeru može da ugrozi san, a ako baš ne možete bez omiljenog pića, nemojte ni da ga zloupotrebljavate – dovoljna je jedna čaša.

Postoji još jedan efikasan metod, otkriva dr Raklaman. Večernja bjuti-rutina mnogim ženama pomaže da brže utonu u slatke snove ‒ nežno utrljavanje losiona ili kreme u kožu pruža isti efekat kao blaga masaža.

Pročitajte: Nega Monike Beluči - Tajna je tako jednostavna

Getty Images

 

Problem sa spavanjem - Rešenje je mirisna terapija

U polje snova može vas odvesti i omiljeni miris. Sećate se kako je Merilin Monro na spavanje odlazila samo sa nekoliko kapi Chanela 5? Ukoliko niste fan jakih parfema, upalite mirisnu sveću ili iskoristite moć eteričnih ulja koja u ovom slučaju igraju ulogu sedativa. U raspršivač sipajte vodu i malo ulja, pa tim “eliksirom” isprskajte jastuk, ali nemojte preterivati. Najbrže umirujuće dejstvo imaju lavanda i jasmin, a simptome stresa smanjuju i menta, kamilica i valerijana.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin