Legendarnoj glumici otkrivena teška bolest zbog koje više ne može da snima: Nije u stanju da pročita scenario...

Legendarnoj glumici otkrivena teška bolest zbog koje više ne može da snima: Nije u stanju da pročita scenario...

Autor: | 08/06/2023

0

Bolst Džudi Denč nezaustavljivo napreduje

Džudi Denč, legendarna glumica sa titulom dame i najstarija žena koja se našla na naslovnoj strani britanskog izdanja magazina „Vogue“, poslednjih godina „ratuje“ sa zdravstvenim problemima. To je na neki način i razumljivo jer se bliži devedesetoj. No, sada su nevolje sa kojima se suočava postale ozbiljne, toliko da je najavila odlazak u penziju.

Jeff Spicer/Getty Images

 

Osam puta bila je nominovana za „Oskara“, a jednom ga je i dobila, za svega osam minuta pojavljivanja u kostimiranoj drami „Zaljubljeni Šekspir“. Duhovita i puna elana, Džudi često gostuje u najgledanijim emisijama u engleskom televizijskom etru, a nedavno je voditelju Grejemu Nortonu otkrila da planira da se povuče iz sveta glume, u kome je aktivna već šest i po decenija. Ne ometaju je godine, iako ih ima prilično, već, kako je objasnila, makularna degeneracija (oštećenje žute mrlje u oku).

Bolest je dijagnostifikovana 2012. i od tada nezaustavljivo napreduje, iako je sve učinila kako bi sanirala problem. Međutim, više nije u stanju da pročita scenario bez nečije pomoći. Obično joj asistiraju ćerka Finti, takođe glumica, ili agent.

‒ To je postalo nemoguće. Pošto imam fotografsko pamćenje, moram da pronađem mašinu koja će ne samo da me uči tekst, već i da mi govori gde se pojavljuje na stranici – istakla je „oskarovka“.

Pročitajte: Miki Krstović otišao na rutinski pregled, a onda je stigla loša vest - Rezultati tumor markera nisu bili dobri...

Jeff Spicer/Getty Images

 

Uprkos oboljenju, Džudi daje sve od sebe da i dalje radi koliko god može. Tako je u martu promovisala dramu „Aleluja“, a u postprodukciji je još nekoliko filmova koje je nedavno snimila.

‒ Ranije mi je bilo vrlo lako da naučim tekst i da ga zapamtim. Sada bih mogla da odigram celu predstavu „Dvanaesta noć“ ‒ otkrila je Nortonu.

Pročitajte: Ne želi da krije - Paulina Manov godinama živi sa ovim poremećajem

Gareth Cattermole/Getty Images

 

Gubitak vida ne odražava se samo na posao. Prošle godine Džudi se spotakla o tepih i pala. Nije mogla da ustane. Dugo je ležala na podu jer nije bilo nikoga u kući da joj pomogne. Dešavalo se, kaže, i da prođe pored nekog bliskog, a da ga ne prepozna.

Iako postoji mogućnost da u potpunosti izgubi čulo vida, slavna glumica ne želi da razmišlja o tome. Ali, penzija je verovatno neminovna.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs areth Cattermole/Getty Images