Neobična i simpatična tradicija: Šta članovi kraljevske porodice poklanjaju jedni drugima za Božić?

Neobična i simpatična tradicija: Šta članovi kraljevske porodice poklanjaju jedni drugima za Božić?

Autor: | 23/12/2018

0

Godišnje praznično darivanje vreme je kad se cela kraljevska porodica tradicionalno okuplja u dvorcu na imanju Sandringem. Obavezni ručkovi, večere i odlasci na misu deo su tradicije i jako su formalni, ali zato je razmena poklona prilika da se pokaže opuštena i zabavna strana svakog od članova porodice.

Vindzorovi naime imaju običaj da se međusobno daruju otkačenim poklonima, a jedino je pravilo - što zabavnije i otkačenije tim bolje.

Svake godine na Badnje veče članovi porodice se okupe na imanju u Sandringemu gde posle poslepodnevnog čaja sledi darivanje, a u njemu učestvuju i sama kraljica, njen suprug princ Filip, deca, i brojna unučad i praunučad.

 

Zanimljivo je da se pokloni dele na Badnjak, a ne na Božić kao što je inače običaj, ali to je deo porodične tradicije koja vuče korene iz nemačkih običaja, a poznato je da su preci Vindzorovih vuku korene iz nemačke kraljevske loze.

Dekorisanje stola za svečani ručak u dvorcu Vindzor

 

Porodica Vindzor se svake Badnje večeri u šest sati poslepodne okuplja u crvenoj sobi dvorca, gde se nalaze pokloni za svakog člana, ali tu prestaju sve formalnosti i kreće zabavniji deo. Tako se saznalo da je jednog Božića nestašni princ Hari svojoj baki, kraljici Elizabeti poklonio kapu za tuširanje na kojoj piše 'Ain't Life a B****.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

Dvorac Vindzor

Pre nego što je upoznao današnju suprugu Megan Markl, od Kejt Midlton dobio je poklon na kojem je pisalo 'Uzgoji svoju sopstvenu devojku'.

Tokom godina bilo je još blesavih poklona, među kojima se našla kožna daska za toalet koju je princeza Ana poklonila bratu, princu Čarlsu i otirač za kupatilo leopard printa koji je Fergi svojevremeno primila od Lejdi Di. Zanimljivo je da je princeza Dajana nesvesna te tradicije prvog Božića svim članovima porodice kupila fine kašmirske džempere.

Kraljevska porodica preferira zabavne i jeftine božićne poklone, ali i njima ponekad ponestane ideja. Kejt Midlton je prije dve godine priznala da više ni sama nije znala šta bi kraljici poklonila pa se odlučila na riskantan potez i sama skuvala pekmez od jagoda prema receptu svoje bake.

 

- Pomislila sam, pa zašto joj ne bih napravila nešto, što je, naravno, moglo da završi prilično sramotno. Bila sam malo zabrinuta kad sam joj ga dala, ali srećom primetila sam ga sledeći dan na stolu u trpezariji - rekla je Kejt.

Megan Markl lani je kraljici poklonila igračku – hrčka koji peva, koji je kraljicu navodno oduševio.

hellomagazin.rs/m.g. Guliver/Getty

Slične Vesti