Dve decenije su bez nje: Prinčevi Vilijam i Hari podižu spomenik svojoj majci – princezi Dajani (video)

Dve decenije su bez nje: Prinčevi Vilijam i Hari podižu spomenik svojoj majci – princezi Dajani (video)

Autor: | 20/03/2017

0

Na inicijativu prinčeva Vilijama i Harija, ove godine u delu parka Kensington palate dostupnom javnosti u Londonu biće postavljen spomenik njihovoj majci – princezi Dajani. Još uvek nije poznato kom skulptoru će biti poverena izrada statue za koju su sinovi rekli da bi trebalo da materijalizuje sećanje na princezu britanskog dvora, koja je preminula od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. godine.

U saopštenju vojvode od Kembridža i princa Harija pojašnjen je motiv da se u njihovom nekadašnjem domu, dve decenije od tragične smrti majke, postavi obeležje koje će, kako su saopštili, „biti mesto za sve koji posete Kensington palatu – da zastanu, razmisle o njenom životu koji je obeležio humanitarni rad, kao i o njenom nasleđu”.

 

- Naša majka je dotakla živote mnogih ne samo u Velikoj Britaniji već širom sveta i pravo je vreme da se prepozna taj pozitivan uticaj - dodali su prinčevi u saopštenju.

 

Kako su preneli britanski sajtovi, želju unuka podržala je i kraljica Elizabeta Druga.

Početkom ove godine na istoj adresi, u Kensington palati, gde je „narodna princeza” – kako su je zvali – živela sa suprugom princem Čarlsom i dvojicom sinova do razvoda 1996. godine, otvorena je i tematska izložba „Dajana – njena modna priča”. Koliko je interesovanje za lejdi Di, koja je nastradala u 36. godini, ali i osećaj poštovanja čak i posle dve decenije od njene smrti, potvrđuju svakodnevni redovi posetilaca koji čekaju da pogledaju izložene haljine.

 

Među eksponatima je više desetina modela. Od onih koje je Dajana nosila na medenom mesecu, neposredno po venčanju sa princem Čarlsom – poput jakne i suknje od smeđe-sivog pepito tvida, do haljina posebno dizajniranih za nju, u kojima je pozirala svetskim priznatim fotografima poput Marija Testina.

 

Izložene su i skice i izjave dizajnera koji su svedočili da je princeza bila veoma zainteresovana za njihov rad. Kako je rekao dizajner Viktor Edelštajn u video-spotu koji se emituje na izložbi, Dajana je uvek znala šta želi:

- Volela je jednostavne stvari, da joj bude udobno, ali je volela i da ponese elegantne, dugačke haljine baš kakve dolikuju princezama.

Izložba je otvorena krajem februara i trajaće sve do kraja 2018. Organizatori očekuju veliku gužvu, naročito tokom letnjih meseci.

Za sada nije poznat datum otkrivanja spomenika, a podseća se da u Londonu već postoje tri mesta – svojevrsni memorijali na princezu. U Hajd parku 2000. godine otvoreno je dečje igralište sa njenim imenom, a četiri godina kasnije i memorijalna fontana kružnog oblika, kojom neprestano teče voda.

 

U robnoj kući „Herods”, dok je bila u vlasništvu Mohameda el Fajeda, oca nastradalog Dodija el Fajeda, sa kojim je lejdi Di bila u vezi, 2005. postavljena je bronzana skulptura visine tri metra, koja prikazuju par, a koju je izradio Bil Mičel, višedecenijski glavni arhitekta za „Herods”.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs/m.g. guliver/getty

Slične Vesti