Anabela Atijas: Svako sebi daje za pravo da sudi o tome kakva sam majka

Anabela Atijas: Svako sebi daje za pravo da sudi o tome kakva sam majka

Autor: | 12/02/2014

0


Kao u scenariju romantične drame, Anabela Atijas uspela je da, uprkos brojnim preprekama, ostvari ideale srećnog života. Danas udata, majka tri kćerke, pomaže suprugu Andreju u proučavanju njegovih jevrejskih korena i uživa u idiličnom Sarajevu iz kog je nekada davno, pred ratnom stihijom, izbegla. U međuvremenu, naučila je koliko je privatnost važna, pa je sada ljubomorno čuva, ne dozvoljavajući medijima da gaze po njenom intimnom životu. Od optužbi da je loša majka brani se osmehom, svesna da su upravo njene kćerke dokaz suprotnog. Dok uživa u nežnosti, podršci i zaštiti svog drugog supruga, u nelagodnu situaciju stavljaju je samo pitanja o alimentaciji, koju bivši izabranik odbija da plati. Međutim, ni to ne može da poremeti stabilnost koju je, na pragu četrdesete, konačno pronašla.

Da li vam je preseljenje u Sarajevo donelo mir koji vam je nedostajao u Beogradu?
- Pre rata živela sam u Sarajevu i za taj grad me vežu najlepše uspomene. Okružena sam ljudima koji me bezuslovno vole i podržavaju, družim se sa starim prijateljima, upoznajem nove. Konačno sam daleko od nepotrebnog stresa kome sam godinama bila izložena.

Izgleda da ste u suprugu Andreju konačno pronašli sreću.

- O prošlosti ne razmišljam, a emocije koje me sada ispunjavaju ne mogu da uporedim sa onima odranije. Andrej je zaista poseban. Uvek sam slušala srce i nikada nisam kalkulisala osećanjima. Prepustila sam se i uživam, pa šta bude.

Oseti li se među vama razlika u godinama?
- Iako je mlađi, Andrej se, kao pravi muškarac, postavlja zaštitnički. Želi da učestvuje u svakom mom problemu i svakoj odluci, ma kakva ona bila. Koga briga za godine ako muškarac nije zreo i ako ne može da bude vođa. Imponuje mi što je gazda u kući, a istovremeno i najnežniji čovek na svetu, kome ne predstavlja problem da ispolji i najtananije emocije.

Zašto ste se udali u tajnosti?
- Bila sam u drugom stanju i nisam želela da se izlažem nepotrebnom stresu. Budući da je to bilo Andrejovo prvo venčanje, želela sam da sve bude onako kako je on zamislio. Oboje smo bili opušteni i nasmejani, što nam je bio i jedini cilj.

Uprkos velikoj ljubavi, niste promenili veru i prešli u judaizam.

- Andrej nije insistirao na tome. Pred venčanje smo gledali film „Pet godina veridbe“. Džejson Sigal je Jevrejin, a njegova ljubav, koju igra Emili Blant, katolkinja, zbog čega se venčanje koje planiraju odugovlači. U jednom trenutku se rastaju, nemoćni da se dogovore o pitanju vere. Budući da se romantične komedije uvek završavaju hepiendom, njih dvoje na kraju odlaze kod matičara i sklapaju samo građanski brak. Isto smo učinili i Andrej i ja.

Proletos ste na svet doneli devojčicu kojoj ste dali nesvakidašnje ime - Blankica.
- Andrejova prabaka bila je bliska prijateljica porodice Salom, o kojoj je Gordana Kuić napisala čuveno delo „Miris kiše na Balkanu“. Ko je čitao knjigu ili gledao seriju, koja je po njoj snimljena, sigurno pamti Blanki Salom. Želja nam je da oživimo tradiciju, da Blankicu odgajamo u duhu sefardskih Jevreja, da bude prava Sefardkinja koja će govoriti redak ladino jezik. Inače, prema novom zakonu koji je nedavno usvojen, svi Sefardi koji mogu da dokažu svoje poreklo dobiće špansko državljanstvo, budući da su pre pet stotina godina proterani iz Španije i Portugalije. Andrej se trenutno interesuje za svoje porodično stablo, što će nam, nadam se, omogućiti da dobijemo španske pasoše.

Kako su Luna i Nina prihvatile novog člana porodice?
- Nina je veoma ozbiljno shvatila ulogu starije sestre. Iznenađena sam kako se snalazi sa bebom - promeni joj pelenu za minut, hrani je, teši, uspavljuje... Luna me, takođe, oduševljava svojom odgovornošću i načinom na koji se ophodi prema najmlađoj sestri.

Uspevate li da uskladite majčinske obaveze budući da Luna živi u Beogradu, a Nina sa vama u Sarajevu?

- Organizovala sam se tako da nikome ništa ne nedostaje. Nina je uz mene jer je još mala, a Luni je vreme da se osamostali, u čemu istinski uživa.

Opterećuju li vas optužbe da ste loša majka?
- Opterećuje me činjenica da svako daje sebi za pravo da donosi zaključke kakve želi. Ispada da sam majka samo poslednjih nekoliko meseci. Niko ne gleda na to što skoro osamnaest godina brinem o Luni i gotovo devet o Nini. Smešno je da bilo šta objašnjavam na tu temu. Nas tri najbolje znamo kako stvari stoje i koliko smo bliske.

Kako se vaše starije kćerke slažu sa Andrejom?
- Nina je još mala, ali kada sam joj pokazala verenički prsten, pitala me je kada ću kupiti venčanicu. Odmah je znala o čemu je reč. Kada je izbor partnera u pitanju, mišljenje dece mi je najvažnije. Andrej je položio sve moguće testove i Luna i Nina ga iskreno vole.

Primećuje se da vas u poslednje vreme nema često u medijima. Smišljeno ste doneli takvu odluku?

- Da, veoma smišljeno. Ovo je prvi intervju koji dajem posle nekoliko meseci. Razlog za to je činjenica da se u proteklom periodu o meni i mom suprugu pisalo sve i svašta. Niko me nije pitao kako se osećam i da li su sve te stvari istinite. Uvek sam se trudila da novinare maksimalno ispoštujem i da svima izađem u susret, pa me je prilično povredilo što se toga niko nije setio kada su meni bili potrebni razumevanje i podrška.

Jeste li sa bivšim suprugom uspeli da prevaziđete nesuglasice?
- Ta priča je za mene odavno završena. Gagi se poneo krajnje nekorektno i u javnost izneo niz neistina. Svaki naš kontakt je tog trenutka prekinut. Ružnu prošlost ostavila sam iza sebe, hodam uzdignute glave i smešim se lepoj budućnosti.

Gagi vam na ime alimentacije duguje oko petnaest hiljada evra.
- Ne bih to nazvala dugovanjem. To je novac koji zakonski pripada mojoj, odnosno našoj deci. Pošto po tom pitanju nismo uspeli da nađemo zajednički jezik, bila sam primorana da se obratim sudu. Znam šta znači kad neko nema, jer sam i sama više puta bila u toj situaciji, ali ne mogu da razumem da su mu rođena deca poslednja stavka na listi prioriteta. Zakon je za sve isti, pa ćemo videti šta će biti. Za prava svojih kćerki boriću se do poslednjeg daha.

Prošle nedelje napunili ste trideset devet godina. Kako ste proslavili rođendan?

- Na najlepši mogući, sa kćerkama sam bila Švedskoj, u poseti majci i sestri, koja je nedavno, takođe, dobila bebu. Posle toga sam na dva dana skoknula do Beograda, gde su me čekali suprug i prijatelji. Bolje nije moglo biti.

Plašite li se starosti?
- Savršeno se osećam u svojoj koži. Ponosna sam majka troje zdrave i napredne dece, a gotovo svakodnevno od oba pola dobijam komplimente.

Intervju: Nikola Golubović, Life Content
Foto: Mirko Tabašević, Life Content
Stilista: Vanja Pantin
Šminka i frizura: Srđan Petković

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti