Neverbalna komunikacija slavnih parova: Šta nam otkrivaju njihova tela?

Neverbalna komunikacija slavnih parova: Šta nam otkrivaju njihova tela?

Autor: | 06/03/2014

0

Svi znate ko su slavni zaljubljeni parovi o kojima danas pišemo, ali znate li ko koga voli više - Anđelina Breda ili on nju? Ili možda Dejvid Viktoriju ili Bijonse Džej Zija? A od ova tri para ko se voli više? Analizom neverbalne komunikacije otkivamo tajnu njihove ljubavi.

1. Bred Pit i Anđelina Džoli

Poznati i mnogima omiljeni holivudski par Anđelina Džoli i Bred Pit su definitivno pobednici kada je u pitanju intenzitet ljubavi i strasti u odnosu na druga dva para. Sve pregledane slike veoma lako identifikuju gestove koji bespogovorno govore da se oni zaista vole. To možemo zaključiti iz, na primer, stava i pozicija tela kojima su okrenuti jedno prema drugom. Na jednoj od fotografija može se uočiti da ne samo da su okrenuti jedno prema drugom, nego ovde Anđelina nudi svoj vrat, a svi znamo da je to jedna od erogenih zona svake žene. Takođe, znamo da "izložiti svoj vrat nekome" zahteva poverenje u tu osobu. Bred definitivno igra jaču ulogu u njihovoj vezi što vidimo iz više gestova, na primer, kada hodaju, on ide ispred nje, zatim način na koji drži njenu ruku (kada se drže za ruke) takav je da je njegova šaka preko njene, a ne njena preko njegove što je često slučaj u vezama i brakovima u kojima žena ima dominantnu ulogu i slično. Ovde definitivno vidimo da on "vodi igru", a ona mu se rado, kao zaljubljena, razigrana devojka, prepušta.

Kod ovog para, na najvećem broju fotografija, primećujemo jedan posebno izražen ljubavni gest, a to je zaštitnički gest i gest posedovanja koji Anđelina čini prema Bredu. Ona "čuva" ono što je njeno, ali ne samo da ga voli, nego ga i štiti od očiju drugih žena i svetla objektiva i holivudskih kamera. Međutim, nije kod nje samo slučaj posedovanja. Ona njega zaista voli i to se vidi iz svakog njenog gesta i svakog njenog pokreta.
Ne možemo a da ne spomenemo možda i najočigledniji i najnaivniji izraz njene ljubavi, pripadnosti i zaljubljenosti koju ispoljava kroz konstantno dodirivanje njegovog lica. Ovaj gest vidimo na mnogim fotografijama i u mnogim društevnim i javnim situacijama. Ona njega jedostavno obožava!
S druge strane, njegovi izrazi ljubavi prema njoj su ipak malo umereniji i on ih manje izražava, ali vidimo da je voli kada primetimo da je svojom rukom drži za struk ili kukove, što je muški način pokazivanja "vlasništva" u onom pozitivnom smislu reči. On svoju ljubav prema Anđelini pokazuje tako što je "podržava i pridržava". On njoj "čuva leđa". Njegova ljubav je umerenija i dostojanstvenija, dok je njena strast prema njemu apsolutno divlja, ali za divlju stranu Anđeline smo uvek znali.

2. Dejvid i Viktorija Bekam

I kod našeg drugog ljubavnog para Dejvida i Viktorije Bekam vidimo dosta ljubavi, ali ipak malo manje izražene nego kod Breda i Anđeline. Kod Bekamovih primećujemo slične ljubavne gestove kao i kod "Branđeline", pa tako primećujemo da njegova šaka poklapa njenu, čime on ističe svoju dominaciju. I političari u svojim rukovanjima paze na ovaj gest.
U odnosu na Anđelinu, Viktorija pokazuje mnogo više samopromocije i egzibicionizma kada se nađe pred objektivima. Ona voli Dejvida, ali on nije njen celi život. I da ga nema, ona bi sebi bila dovoljna. U odnosu na Anđelinu, Viktorija ima mnogo više samopouzdanja. Kod Dejvida prema Viktoriji vidimo izraženu dozu seksualne privlačnosti.

I još jedan znaćajan gest koji je veoma karaktrističan za Bekamove, ono po čemu su oni poznati u svetu neverbalne komunikacije, jeste njihov očigledni "rapport" koji ispoljavaju kroz sinhronizovanje zajedničkog spoljašnjeg izgleda. Naime, ako uradimo analizu njihove neverbalne komunikacije kroz vreme, analizu zajedničkih javnih slika, primetićemo da oni koordinišu svoju garderobu, pa čak i frizure! Istovremeno im je kosa duga ili im je istovremeno kratka, ili istovremeno imaju pramenove ili istovremeno imaju jež frizuru i slično. Veoma često, skoro uvek imaju isti stil, pa kada je ona u koži, i on je, ili kada je on u rokerskom stilu i ona je, kada on nosi šareno i ona je u šarenoj kombinaciji, kada je on u elegantnom stilu i ona je prava mala dama i naravno, uvek im se slažu boje garderobe.
Ako je ovo ponašanje slučajno, onda se zaista radi o ljudima koji se vole i oponašaju ono što vide, jer uvek imitiramo onog koga volimo i cenimo.

3. Bijonse i Džej Zi

Kada je u pitanju treći par, Bijonse i Džej Zi, možemo reći da se radi o dve jake i nezavisne individue koje svoju ljubav i zaljubljenost ne izražavaju previše putem govora tela. Vrlo je moguće da njihova ljubav ima više veze sa uzajamnim poštovanjem i uvažavanjem jedno drugog kao "zvezdama" nego što ima veze sa klasičnom muško-ženskom seksualnošću. Ovaj par se ponaša sasvim nonšalantno jedno prema drugom, ali to ne znači da su indiferentni. Njihov odnos je više odnos dva prijatelja nego što je ljubavni, a pošto govorimo o ljubavi, moramo istaći da se oni u svojoj osećaju vrlo komforno.

Na fotografijama se primećuje jedan "patronizirajući gest" kojim Džej Zi rukom "uzima" njeno lice, gest koji znači "prisvajanje". Ovo je gest kojom on iskazuje svoju ljubav i posedovanje. Verovatno ovaj (povremeni) patronizirajući odnos proiziliazi iz činjenice da je 12 godina stariji od nje.

Izvor: PROF komunikacije
Foto: FAME, SIPA

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Slične Vesti