Suzana Mančić: Trenuci za pamćenje u zemlji Vikinga

Suzana Mančić: Trenuci za pamćenje u zemlji Vikinga

26/01/2012

0

Poznata „Bingo“ dama, šarmantna voditeljka Suzana Mančić, sa verenikom Simeonom Ocomokosom boravila je pet dana u Stokholmu. Ovo je bila njena prva poseta glavnom gradu Švedske, za koji kaže da je prelep i da budi romantična osećanja.
- Ovo je bila moja prva poseta Stokholmu, provela sam pet dana u ovom prelepom gradu koji leži na devet ostrva povezanih sa trideset mostova. Grad je veličine Beograda, veoma je čist i sređen. Ima očuvano staro jezgro, jer nisu ratovali dvesta godina. Podseća me na Veneciju i nije ni čudo što ga zovu "severna Venecija" - kaže lepa plavuša koja ističe da je Stokholm vrlo romantičan.
- Gradski ambijent sa mostovima, uskimulicama i uređenim parkovima deluje veoma romantično. Imali smo sreće s vremenom jer je bilo sunčano, temperatura je bila oko pet stepeni. Ipak, kada bi dunuo severac, prestajala bi svaka romantika. No, pri ulasku u poslastičarnicu gde služe toplu čokoladu i predivne kolače, emocije bi se  „raskravile“ - duhovita je Suzana, koja je sa verenikom obišla sva mesta od kulturno-istorijskog značaja.
- Posetili smo nacionalni muzej koji se nalazio pored našeg hotela, kraljevsku palatu, gradsku kuću gde se dodeljuje „Nobelova nagrada“ i muzej Alfreda Nobela gde sam posebnu pažnju posvetila našem nobelovcu Ivi Andriću, dok je Simeon potražio grčke nobelovce Elitisa i Seferisa. Posetili smo muzej „Wasa“, gde je izložen švedski galeon iz sedamnaestog veka koji je potonuo pri porinuću, a iz mora je izvađen tri veka kasnije. Potpuno je rekonstruisan i izgleda fantastično, izrađen je od izrezbarenog drveta i ogroman je. U muzeju su predstavljene scene iz života tog doba, pa sam se i ja malo igrala i „pomogla“ jednoj drvenoj gospođi da drži kofu vode - šali se Suzana, na koju je najjači utisak ostavila vožnja brodom po arhipelagu Stokholma.
- Arhipelag se sastoji od preko stotinu naseljenih ostrva, što deluje pomalo nestvarno. Ljudi tu žive cele godine u netaknutoj prirodi sa svim udobnostima savremene civilizacije i odličnim standardom. Ostrva su me podsetila na Adu međicu, pa mi je srce zadrhtalo. Šveđani su visoki, vitki, plavi, pravi Vikinzi dvadeset prvog veka. Sve kafane se zatvaraju oko 22 časa pa čovek ne može da se pošteno napije, ali moram da priznam da se dobro jede. Jedne večeri smo otišli u Kraljevsku operu da slušamo „Karmen“ i jedva smo dobili karte. Kada se na sceni pojavio Eskamilo, onako bezobrazno zgodan, pomislila sam da je naš čovek, i ispostavilo se da je Srbin - kroz osmeh kaže voditeljka, koja nije propustila da ode u šoping.
- Kćerke sam malo zapostavila, ali sam sebe „namirila“ lepim kašmirskim džemperom i koketnim šeširićem sive boje kojim su se svi u Beogradu oduševili. Planirala sam da kupim kožu irvasa i da je stavim ispred kamina, ali sam se u poslednjem trenutku sažalila na jadnu životinju i zato sam kupila medveda, doduše od čokolade.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti