Pola sata sa... Vesna Dedić

Pola sata sa... Vesna Dedić

Autor: | 17/05/2012

0

Osim u televizijskom novinarstvu Vesna Dedić pre nekoliko godina dokazala se i kao pisac. Njeni romani „Zauvek u srcu“ i „Sunce meni, sunce tebi“ beležili su rekord u čitanosti, što ju je nadahnulo da napiše i poslednji deo koji je nazvala „Ti si meni sve“. Voditeljka kultne autorske emisije „Balkanskom ulicom“, u kojoj je ugostila veliki broj poznatih imena domaće javne scene, poslednje redove novog romana pisala je u Budvi, gradu u kojem se najbolje opušta. Osim što je poslovno preokupirana, Vesna koja znanje i iskustvo prenosi na mlade polaznike svoje škole novinarstva „Oficina“, uvek ima vremena za jedanaestogodišnju kćerku Lenku i voljenu osobu.
Da li je slučajnost ili ste namerno izabrali da se roman „Ti si meni sve“ pojavi u prodaji 1. juna, na dan kada je rođena Merilin Monro?
- Poslednja scena romana se dešava 1. juna, pa sam zato želela da se roman nađe u prodaji u knjižarama „Lagune“ baš tog dana. Kada sam to rekla kolegi Aleksandru - Saši Filipoviću, setio se da je to dan rođenja Merilin Monro, a moja glavna junakinja ima dosta sličnosti sa slavnom glumicom.
Jeste li osmislili promociju?
- Promocija je zakazana za 5. jun na brodu jahting kluba „Kej“. Biće mnogo uglednih zvanica, javnih ličnosti, kolega, mojih prijatelja i predstavnika medija. Adil i Tijana Dapčević otpevaće dve ključne balade iz romana „Od usana do stopala“ i „Nisam prestala da volim oči tvoje“. Ostaje iznenađenje ko će otpevati narodnu pesmu „Dane i dane“ koju glavni junak naručuje svojoj najvećoj ljubavi.
Koliko se nastavak razlikuje od prethodna dva dela?
- Oni koji su ga pročitali u rukopisu kažu da je emotivniji, iskreniji i zreliji od prethodna dva. Mislim da sam uspela da napišem priču u kojoj će se prepoznati svaka žena, ali i svaki muškarac. „Ti si meni sve“ jeste melodrama i znam da će izazvati više suza kod čitalaca nego dok su čitali „Zauvek u srcu“ i više nade i smeha nego dok su čitali „Sunce meni, sunce tebi“.
Šta vas je najviše inspirisalo da napišete ovaj roman?
- Ja sam savremeni pisac i sve što postoji u romanu inspirisano je trenucima sreće i tuge koji su se dogodili meni, mojim prijateljima, sagovornicima u emisiji, slučajnim prolaznicima.
Zbog čega vam Budva daje posebno nadahnuće, pa u tom gradu završavate pisanje svakog romana?
- U Budvi najviše verujem sebi. Pogled ka pučini, bistri misli. Inspiraciju uvek nalazim u Beogradu, ali da bi roman imao smisao i dobio konačni oblik, potrebno mi je smirenje, vedrina i spokoj koji mi daju more i talasi tokom zime.
Gde crpite energiju za sve poslovne poduhvate?
- Ili primetim da sam otišla u nedozvoljeni minus ili mi zafali novca za putovanje. Šalim se, mada u tome ima i dosta istine. Nikada ne bih osmislila nijedan projekat da ne moram.
Da li je nekada vaš privatni život trpeo zbog prezauzetosti?
- Nikada nisam dozvolila da moj privatni život trpi zbog posla. Mnogo puta sam dozvolila da posao trpi zbog privatnosti i uvek ću tako postupati. Srećnija sam kao obožavana žena, majka, prijateljica nego kao obožavana novinarka i književnica. Ipak, lepo je kada si sve to.
Da li se vašoj kćerki Lenki dopao roman?
- Roman sam posvetila Lenki i onima kojih se pod Ostrogom uvek setim. Posvetila sam ga ljudima koje volim i koji mi to osećanje bezrezervo uzvraćaju. Lenka ne čita moje romane, ali se „petlja“ u sadržaj promocije na brodu i pravi spisak svojih zvanica.
Je li nasledila vaš dar za pisanje i koja su njena interesovanja?
- Lenka piše bolje nego što sam ja pisala sa osamnaest godina. Svira violinu i klavir, fantastično peva, ali odbija da peva na promocijama, bila je prva na opštinskom takmičenju iz biologije, druželjubiva je, jedino joj „škripi“ matematika. Ovih dana se izjašnjava da će biti lekar kao njen otac, ali sanja i veliku pevačku karijeru.
Jeste li stroga majka?
- Jesam stroga i učim je da je život jedan i da bi vreme dato od Boga trebalo iskoristiti „do koske“.
Kako provodite zajedničke trenutke?
- Trudim se da joj organizujem vreme izvan škole na što smisleniji način. Nedavno mi je, dok smo se vraćale sa puta, rekla da bi svoje detinjstvo ocenila čistom desetkom.
Da li i nju, kao i mnoge njene vršnjake fasciniraju poznate ličnosti i da li vam je tražila da je sa nekom od njih upoznate?
- Fasciniraju je životne priče inostranih glumaca i pevača, lepi njihove postere po zidu i veruje da će jednog dana snimiti duet sa Bijonse. Ne sluša domaću muziku, ne gleda turske i domaće serije, već samo one koje se emituju na kanalu „Foks lajf“. Zgrozi se kada čuje da u automobilu slušam CD nekog našeg izvođača.
Kakvo je vaše trenutno emotivno stanje?
- Moje trenutno emotivno stanje objašnjava jedan dijalog iz mog novog romana. Ona njega pita: „Šta sam ja tebi“, a on kaže „Ti si meni sve“, ona nastavlja „A koliko me voliš?“, i on odgovara: „Od usana do stopala“. I onda je poljubi i naruči joj pesmu „Dane i dane“.
Priželjkujete li da se po drugi put udate?
- Nikada više neću stati pred matičara, ali sam sigurna da ću se jednog leta u jednom manastiru pred Bogom zakleti na ljubav. Pred matičarem se zaklinješ na bračno drugarstvo, a pred Bogom na ljubav.

Intervju: Sandra A. Rilak

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti