Vesna Čipčić: Uzbudljiv boravak u Maroku

Vesna Čipčić: Uzbudljiv boravak u Maroku

Autor: | 03/06/2012

0

Boravak na raskršću Evrope i Afrike, kako mnogi nazivaju Maroko, oduševio je našu poznatu glumicu Vesnu Čipčić. Ovo je bila prva Vesnina poseta zemlji „mističnog crvenila“, na severu Afrike. Junakinja popularnih predstava u beogradskim pozorištima provela je sedam dana obilazeći neke od gradova Maroka.
- Bila sam u Kazablanki, Fesu, Rabatu, Buzniki i Al Džadidi. Sedam dana, koje sam sa prijateljicama provela u ovoj predivnoj zemlji, ostaće mi u najlepšem sećanju. Inače, na ovo putovanje povela sam i unuka mojihprijateljakojiživi u Švajcarskoj. Pošto je njegov otac Marokanac, bila je ovo prilika da mali Noa Ivan vidi zemlju odakle potiče njegov otac. Dečak je kršten u Švajcarskoj u pravoslavnoj crkvi, a sada smo išli u Maroko kako bismo krštenje proslavili i tamo, u zemlji njegovog oca. Mi smo bili zvanična delegacija - veselo započinje priču za magazin „Hello!“ šarmantna i uvek dobro raspoložena umetnica.
- Priznajem da nisam dugo mogla da se osvestim koliko tamo ima sirotinje. To saznanje je ostavilo snažan utisak na mene. Ponela sam knjigu nobelovca Elijasa Kanetija „Glasovi Marakeša“, koja mi je pomogla da bolje shvatim kakva je zapravo zemlja „živahnih boja i bede“. Posetila sam selo pored Kazablanke gde nas je u svoju kuću poveo naš vodič. Poslužili su nas tradicionalnim sitnim kolačima i nekom vrstom koha. Inače, poslužiti gosta kohom njihov je način najdubljeg izraza poštovanja - govori Vesna, uz njen čaroban osmeh, prisećajući se ručka u kafeu „Riko“, smeštenom u centru Kazablanke.
- Taj kafe je poznat po tome što je zapravo rekonstrukcija bara u kome je sniman čuveni film „Kazablanka“ iz 1942. Budući da je snimanje filma bilo u jeku Drugog svetskog rata, scene su morale da budu urađene u Holivudu.  Jedna Amerikanka se dosetila i enterijer kafea iz filma potpuno rekonstruisala, tako da je „Riko“ bar, u centru Kazablanke, danas jedna od omiljenih atrakcija za turiste, pored kulturno-istorijskih znamenitosti. Na jednom plazma-televizoru u tom baru neprekidno se emituje kultni film „Kazablanka“. Tamo sam sa prijateljicama uživala u svečanom ručku i prisećale sescena iz filma.
I pored toga što je temperatura tokom Vesninog boravka u Maroku bila i do četrdeset stepeni, glumica nije imala prilike da se kupa, jer voda još nije dovoljno topla. Vreme je sa prijateljicama najviše provodila istražujući kraljevske palate, džamije, trgove, medin, stare gradove i sukove, tamošnje pijace.
-Toliko smo toga videle da mi je potrebno vreme da mi se slegnu utisci. Ipak, proslava u Rabatu, povodom krštenja unuka mojih prijatelja, ostavila je na mene najjači utisak zbog odličnog provoda. U domu mnogoljudne porodice zeta mojih prijatelja upriličeno je slavlje povodom krštenja malog Ivana Noe. Svi oni su me oduševili koliko su veseli i predusretljivi. Svi mladi iz porodice su se školovali u Francuskoj i Švajcarskoj, ali su se posle toga vratili u Maroko, osim Sema, zeta mojih prijatelja, koji je ostao u Švajcarskoj. Atmosfera je bila veoma vesela, lupala sam u tarabuku, instrument u obliku ćupa, koji je vrlo teško svirati. Cele večeri sam igrala. Ne znam da li su zanimljiviji bili muzika, dželade, odore u kojima su slavili naši domaćini ili specijaliteti kojima su nas poslužili. Hrana je božanstvena, oplemenjena raznovrsnim začinima. Za stolom se samo obeduje, ostalo vreme proveli smo na nogama, igrajući - poletno kaže Vesna koja ističe da joj je prijao boravak na drugom kontinentu, u drugačijoj civilizaciji.
- Sledeći put posetiću Marakeš. Sada nismo stigli da vidimo sever jer nam je bilo daleko. Dok smo obilazili jedan suk, kako oni nazivaju pijacu, prišao mi je jedan čovek i, videvši da sam strankinja, rekao mi je: „Dobro došli, lepa gospođo, u Maroko“. To ne čudi budući da se ta zemlja razvija zahvaljujući turizmu.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti