Film prema istinitim događajima: Kako su me ukrali Nemci

Film prema istinitim događajima: Kako su me ukrali Nemci

Autor: | 30/10/2011

0

Novo filmsko ostvarenje kultnog reditelja Miloša - Miše Radivojevića „Kako su me ukrali Nemci“ uskoro će se naći na redovnom bioskopskom repertoaru. Ova melodrama, čiji je Radivojević koscenarista sa Vladislavom Vojnovićem i Svetozarem Vlajkovićem, inspirisana je detinjstvom reditelja u čiji se dom za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu uselio glavnokomandujući nemačke vojske. Radnja obuhvata period od 1943. godine, kada nemački oficir Verner preuzima brigu o sinu porodice koja je komunistički orijentisana. Kada je Treći rajh razarao ceo svet, taj dečak će doživeti svoje najlepše trenutke, koje će mu pružiti upravo čovek u uniformi te ideologije.
- Svi događaji u scenariju su lični. Sve mi se to dogodilo ili se dogodilo osobama oko mene. Tim događajima su možda dodati porubi ili karneri, poneko ukrasno dugme, ali ne da bi oni bili ulepšani, falsifikovani ili istinitiji, nego da bi bili „filmičniji“, jer film je iznad života - rekao je reditelj Miša Radivojević.
U filmu „Kako su me ukrali Nemci” uloge tumače Jelena Đokić, Svetozar Cvetković, Dara Džokić, Miodrag Krstović, Nebojša Milovanović, Vojislav Brajović, Branimir Popović, Gordan Kičić, Boris Isaković, Nada Šargin i mnogi drugi, a osim plejade naših najboljih glumaca, uloga nemačkog oficira pripala je uspešnom engleskom glumcu Daglasu Hensholu.
Glavnu ulogu tumači talentovana Jelena Đokić koja je prvi put imala priliku da sarađuje sa Mišom Radivojevićem.
- Prvi put smo sarađivali i divno smo započeli saradnju. Miša je veoma angažovan i neverovatno uzbudljiv reditelj. Autor koji svakim svojim filmom priča neke priče koje ga se prevashodno lično tiču. Ja sam u filmu igrala njegovu majku onako kako je se on seća ili kakvom bih voleo da je bila, neverovatan doživljaj - počinje priču Đokićeva koja je imala osećaj da joj reditelj pred svaki kadar daje dozu svojih emocija.
- Moja uloga je karakteristična upravo po tome što je rađena po rediteljevom sećanju na njegopvu majku. Sećanja, pa još dečija, naravno da su subjektivna, ili namaštana, ili prepričana, pa samim tim vrlo drastična i kontradiktorna. Divna podloga za lep rad i kreaciju.
Snimanje je trajalo pedeset dva dana, a uglavnom se radilo na lokacijama u Valjevu i njegovoj okolini i u Crnoj Gori. Među glumcima koji su imali zapažene uloge je i Nebojša Milovanović koji u najvažnijem momentu u filmu donosi odluku u vezi sa životom glavne junakinje.
- Igram vođu paravojne formacije, a uloga mi je bila zanimljiva zato što taj lik u odsutnom momentu odlučuje da usmrti nekoliko ljudi, među kojima je i glavna junakinja, a tu odluku donosi hladnokrvo i bez dvoumljenja - kaže Nebojša Milovanović.
- Već sam imao priliku da gledam film na festivalima tako da sada pred beogradsku premijeru nemam tremu.
Inače, ovo ostvarenje sedme umetnosti je nagrađeno „Velikom zlatnom mimozom“ na „25. Filmskom festivalu“ u Herceg Novom. Radivojević je nagrađen i „Zlatnom mimozom“ za režiju, a isto priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo je i Jeleni Đokić, a za najbolju kameru Radoslavu Vladiću. Na festivalu „Cinema City“ film je dobio nagradu žirija kritike „Fipresci“ za nabolji film, dok je u Sopotu ovenčan nagradama za najbolji scenario i muziku. Beogradska publika na redovnom repertoaru moći će da gleda „Kako su me ukrali Nemci“ od 20. oktobra.

Piše: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti