Nada Blam: Tri meseca neizvesnosti

Nada Blam: Tri meseca neizvesnosti

Autor: | 01/11/2011

0

Jedna od naših najboljih pozorišnih glumica Nada Blam pre tri meseca postala je baka devojčice Line koju je njena kćerka, kostimografkinja Sara Kurtović dobila sa nevenčanim suprugom Markom Bradićem. Budući da se unuka naše poznate dramske umetnice rodila dva i po meseca pre vremena, za ovu porodicu usledile su nedelje neizvesnosti i iščekivanja koje su, zahvaljujući velikoj upornosti i strpljenju, uspešno prevazišli. Posle veoma teškog perioda kroz koji je prošla, srećna porodica je sada na okupu, a bebin plač u njihovom stanu zvuči kao najlepša muzika.
- S obzirom da sam majka činilo mi se da sve znam o materinstvu, ali tek kada se Sara prevremeno porodila shvatila sam da i u ovim godinama postoje oblasti o kojima apsolutno ništa ne znam. To je neopisivo traumatično iskustvo koje ne mogu da poredim ni sa čim što mi se ranije dešavalo. Mali je broj situacija u kojima čovek apsolutno ništa ne može da preduzme kako bi pomogao sebi ili bližnjem, a ovo je bila jedna od onih situacija u kojima ste apsolutno nemoćni - počinje priču junakinja serije „Selo gori, a baba se češlja“. Njena kćerka se nadovezuje:
- Iako, osim malih problema na početku trudnoće, nisam imala težih komplikacija, u prvoj nedelji sedmog meseca osetila sam jake bolove zbog kojim sam odmah zadržana na lečenje u klinici "Narodni front“, ali pre nego što su lekari uspeli da otkriju zbog čega imam bolove, ja sam se porodila. Beba je tada imala svega kilogram i sto pedeset grama, a kao i svako novorođenče smršala je posle nekoliko dana, tako da je u jednom trenutku imala svega devet stotina i pedeset grama. Prebačena je odmah na odeljenje intenzivne nege i tada je počela borba za njen život.
Tokom tri meseca borbe za život devojčice, njena porodica je prolazila i kroz veoma traumatična iskustva, koja su se, na sreću, dobro završila.
- Pošto su prevremeno rođene bebe izuzetno male i osetljivog zdravlja, bilo je mnogo uspona i padova i njeno stanje se često popravljalo, ali i pogoršavalo, tako da smo stalno bili u neizvesnosti. Moja majka se trudila da sakrije  nervozu od mene i da mi bar malo olakša situaciju, što mi je mnogo značilo -  kaže Sara.
- Ne znam da li mi je uspelo da svoju zabrinutost sakrijem od kćerke, jer je takve stvariteško sakriti. Kada sam prvi put videla u inkubatoru to malo biće, nisam mogla da prestanem da plačem. Malo mi je bilo neprijatno zbog medicinskog osoblja, ali su mi rekli da je to kod njih redovna pojava - kaže Nada.
Zbog veoma sićušnog izgleda bebe na porođaju roditelji su je najpre zvali Palčica, iz čijeg su engleskog naziva izveli ime Lina.
- Porođenju bebe dogovorili smo se da joj ne dajemo ime sve dok se njeno zdravstveno stanje ne stabilizuje. Međutim, pošto smo morali nekako da je zovemo, zbog sićušnog izgleda smo je nazvali Palčica ili na engleskom Tumbelina. Tako da je Lina zapravo skraćenica od engleskog naziva za Palčicu - objašnjava uspešna kostimografkinja, dok poznata glumica otkriva da je njena porodica osetila veliko olakšanje od kada je beba izašla iz bolnice.
- Sada smo svi opušteniji i osećamo veliko olakšanje, ali pravi posao oko odgajanja detetanam predstoji. Sari ne dajem previše saveta u vezi sa odgajanjem Line, jer ono što bih ja mogla da joj kažem samo su neke zastarele metode. Ni moja majka nije mogla mene da savetuje kada sam rodila kćerku, jer svaka generacija ima svoje metode čuvanja i vaspitavanja deteta kojih treba da se drži - iskrena je Nada.
- Svi problemi, kao što je, recimo, bebin plač ili često ustajanje tokom noći, koji možda drugim majkama predstavlja problem, za mene su najveća sreća pošto sam o tome maštala prethodna tri meseca. Ništa mi ne pada teško, a ni mom suprugu koji se u mnogim poslovima snašao bolje od mene - zaključuje ponosna majka.

Piše: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti