U trenutku čim vaš jezik dodirne nešto slatko, receptori na njemu šalju direktnu poruku vašem mozgu da je ukusno. Vaš organizam počinje da luči dopamin, zbog kog se osećamo srećnije. U to vreme, šećer koji ste progutali dospeva u vaš stomak, gde se vari i onda prelazi u tanko crevo. Enzimi počinju da lome taj slatkiš na dva tipa molekula: glukozu i fruktozu. Većina šećera se pravi od šećerne trske ili šećerne repe. Recimo, veštački napravljen visoko fruktozni sirup ima više fruktoze nego glukoze. Ako često unosite ove molekule, oni mogu jako da oštete vaš organizam.
GLUKOZA
Glukoza prolazi kroz tanko crevo i podstiče pankreas da luči insulin, hormon koji uzima glukozu iz vaše krvi i dostavlja je ćelijama da je koriste kao energiju. Mnogi slatkiši su puni glukoze koja vašem telu donosi kratkotrajan osećaj dobitka energije. Vaš mozak potom luči hormon serotonin, zbog kog se brzo posle toga osećate pospano.
Insulin takođe blokira proizvodnju leptina, "hormona gladi", koji šalje poruku mozgu da je organizam sit. Što je viši nivo insulina, to ćete osećati veću glad (čak iako ste dosta jeli tog dana). U tom lažnom osećaju gladi, vaš mozak šalje telu poruku da čuva glukozu, a to se posle vidi u obliku sala koje se taloži na stomaku.
Ako jedete prviše slatkiša, vaš pankreas će lučiti toliko insulina da će vaše ćelije postati otporne, a sva glukoza koja ostaje da pluta vašim krvotokom može da izazove dijabetes.
FRUKTOZA
Fruktoza takođe putuje tankim crevom u krvotok odakle fruktoza ide direktno u jetru. Vaša jetra se potom trudi da sagori fruktozu, tj. pretvori je u nešto što bi organizam mogao da iskoristi. Ali, ovaj organ se brzo umara, pogotovo ako često jedete slatko. Posle nekog vremena, previše fruktoze može da dovede do procesa lipogeneze koji izaziva oboljenje jetre.
Previše fruktoze takođe smanjuje nivo dobrog HDL holesterola i podstiče proizvodnju triglicerida, masnoće koja putuje iz jetre u arterije i povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Kada je preopterećena, vaša jetra šalje signal da joj je potrebno više insulina, a to dodatno opterećuje pankreas. Sve ovo može da dovede do opšteg zapaljenja organizma koji vas dovodi u veliki rizik od gojaznosti i dijabetesa.
Izvor: zena.blic.rs
Foto: freedigitalphotos.net
Slične Vesti
Pročitajte još
Bogdan Diklić presekao, rastanak je bio neminovan
Bogdan Diklić napustio KK Partizan
05/12/2025
Saznajte višeKnez na koncertu okupio pola Beograda, u prvom redu supruga Tatjana i ćerke
Nenad Knežević Knez održao solistički koncert u Sava centru
04/12/2025
Saznajte višeOn je najbolji drug Andrije Miloševića: Nije glumac, ali je u vezi sa njegovom koleginicom
Najbolji drug Andrije Miloševića je muzičar
04/12/2025
Saznajte višeSin Marije Šerifović proslavio 2. rođendan, žurka u znaku omiljenog crtaća
Sin Marije Šerifović proslavio 2. rođendan
04/12/2025
Saznajte višeIma 22 godine i neodoljivo podseća na slavnu majku: Sin Kejt Vinslet krenuo stopama roditelja
Sin Kejt Vinslet sa majkom u javnosti
04/12/2025
Saznajte višeĆerka Tamare Dragičević i Petra Benčine danas slavi 9. rođendan
Ćerka Tamare Dragičević i Petra Benčine slavi 9. rođendan
04/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)