U trenutku čim vaš jezik dodirne nešto slatko, receptori na njemu šalju direktnu poruku vašem mozgu da je ukusno. Vaš organizam počinje da luči dopamin, zbog kog se osećamo srećnije. U to vreme, šećer koji ste progutali dospeva u vaš stomak, gde se vari i onda prelazi u tanko crevo. Enzimi počinju da lome taj slatkiš na dva tipa molekula: glukozu i fruktozu. Većina šećera se pravi od šećerne trske ili šećerne repe. Recimo, veštački napravljen visoko fruktozni sirup ima više fruktoze nego glukoze. Ako često unosite ove molekule, oni mogu jako da oštete vaš organizam.
GLUKOZA
Glukoza prolazi kroz tanko crevo i podstiče pankreas da luči insulin, hormon koji uzima glukozu iz vaše krvi i dostavlja je ćelijama da je koriste kao energiju. Mnogi slatkiši su puni glukoze koja vašem telu donosi kratkotrajan osećaj dobitka energije. Vaš mozak potom luči hormon serotonin, zbog kog se brzo posle toga osećate pospano.
Insulin takođe blokira proizvodnju leptina, "hormona gladi", koji šalje poruku mozgu da je organizam sit. Što je viši nivo insulina, to ćete osećati veću glad (čak iako ste dosta jeli tog dana). U tom lažnom osećaju gladi, vaš mozak šalje telu poruku da čuva glukozu, a to se posle vidi u obliku sala koje se taloži na stomaku.
Ako jedete prviše slatkiša, vaš pankreas će lučiti toliko insulina da će vaše ćelije postati otporne, a sva glukoza koja ostaje da pluta vašim krvotokom može da izazove dijabetes.
FRUKTOZA
Fruktoza takođe putuje tankim crevom u krvotok odakle fruktoza ide direktno u jetru. Vaša jetra se potom trudi da sagori fruktozu, tj. pretvori je u nešto što bi organizam mogao da iskoristi. Ali, ovaj organ se brzo umara, pogotovo ako često jedete slatko. Posle nekog vremena, previše fruktoze može da dovede do procesa lipogeneze koji izaziva oboljenje jetre.
Previše fruktoze takođe smanjuje nivo dobrog HDL holesterola i podstiče proizvodnju triglicerida, masnoće koja putuje iz jetre u arterije i povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Kada je preopterećena, vaša jetra šalje signal da joj je potrebno više insulina, a to dodatno opterećuje pankreas. Sve ovo može da dovede do opšteg zapaljenja organizma koji vas dovodi u veliki rizik od gojaznosti i dijabetesa.
Izvor: zena.blic.rs
Foto: freedigitalphotos.net
Slične Vesti
Pročitajte još
Znate li koliko godina ima Viki Miljković? Danas joj je rođendan, a slavlje je duplo
Rođendan Viki Miljković je danas
18/12/2025
Saznajte višeKo želi može da čestita: Bivša supruga Dženana Lončarevića ne krije ponos, dugo je čekala ovaj dan
Sin Dženana Lončarevića završio fakultet
18/12/2025
Saznajte višeBiljana Ristić se vratila u Beograd, u osmoj decenije lepša je nego što je pamtimo
Biljana Ristić ponovo u Beogradu
18/12/2025
Saznajte višePraznični dom Lene Kovačević kao iz bajke: Spoj luksuza i novogodišnjeg duha
Dom Lene Kovačević oduševio
18/12/2025
Saznajte višeZdravko Čolić kakvog ne poznajemo, opušten i nasmejan u društvu prijatelja
Zdravko Čolić u društvu prijatelja
17/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)