Željko Joksimović favorit novinara

Željko Joksimović favorit novinara

Autor: | 19/05/2012

0

Sve je spremno za 57. „Pesmu Evrovizije“, u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, koji je umiven i našminkan kako bi dočekao delegacije iz 42 zemlje učesnice, ali i mnogobrojne fanove festivala lakih nota.
Prvo polufinalno veče na programu je 22. maja, drugo, nama važnije, jer u njemu nastupa Željko Joksimović, 24. maja, dok će se 26 najboljih pesama čuti u finalu 26. maja (po 10 iz svakog polufinala + pesme zemlje domaćina i stalne petorke).
Raspali vatru“ - moto je ovogodišnjeg takmičenja, čiji organizatori obećavaju program koji „oduzima dah“. To se naročito odnosi na ceremoniju otvaranja, ali i revijalni program, u kom će nastupiti neki od ranijih evrovizijskih pobednika, među kojima su i Marija Šerifović, Dima Bilan iz Rusije, Lena Majer iz Nemačke, Norvežanin Aleksandar Ribak, kao i Ela i Niki koji su i „doveli“ takmičenje u Azerbejdžan.
Što se tiče novog pobednika, favorit kladionica je Švedska, koja je u istoj polufinalnoj večeri sa Srbijom. Željko Joksimović, koji će pevati na maternjem jeziku (za razliku od većine takmičara koji su se odlučili za engleski), po predviđanjima će 24. maja biti drugi, dok će u finalu zauzeti mesto između trećeg i petog.
Od bivših bratskih republika, BiH i Slovenija će se, prema mišljenju bukmejkera, plasirati u finale, koje će ostati nedostižno za Crnu Goru, Makedoniju i Hrvatsku.
Da pobeda ne zavisi samo od pesme i nastupa, već i od žreba, tvrde statističari, uvereni da je najbolje pevati među poslednjima. Tvrdnje potkrepljuju pobednicima u proteklih pet godina: svi su nastupili pri kraju, od 17. do 24. rednog broja.
Kada je reč o organizaciji, azerbejdžanske vlasti su paradu lakih nota ozbiljno shvatile kao šansu za promociju zemlje.
Najatraktivnije lokacije u Bakuu biće posebno osvetljene, parkove će ukrašavati cveće naručeno za tu priliku, dok će evrovizijska srca „kucati“ gradom.
Sve je počelo još prošlog avgusta, kada je zbog „Evrosonga“ počela izgradnja „Kristalne dvorane“, koja će premijerno otvoriti vrata za 16.000 gledalaca. Ipak, nije sve prošlo glatko.
„Hjuman rajts voč“ kritikovao je gradsku vladu da je sprovela nasilno isterivanje građana i srušila njihove stanove kako bi „Kristalna dvorana“ bila izgrađena. A, aktivisti udruženja za zaštitu životinja optužili su vlasti da su u sklopu šminkanja grada ubijali pse lutalice u Bakuu.
Još jednoj kontroverzi doprinela je Jermenija, koja se povukla iz takmičenja iz bezbednosnih razloga, jer je u sukobu sa Azerbejdžanom od 1994. godine.
Srpska delegacija probila je led stigavši među prvima u prestonicu Azerbejdžana. U utorak je Željko Joksimović imao probu, a PR RTS, Duška Vučinić Lučić očekuje da će primećene greške biti ispravljene do nastupa u drugom polufinalu.
- Imali smo dosta sugestija za reditelja programa i verujemo da će prihvatiti instrukcije - kaže Duška u telefonskom razgovoru za „TV novosti“. - Ipak, i pored toga, jedan od organizatora prišao je Željku nakon probe i pružio mu ruku kako bi mu pokazao koliko se naježio.
Zatim je održana konferencija za novinare, koja je, prema Duškinim rečima, prošla odlično, iako su delegacije iz takmičarskih zemalja tek počele da pristižu.
- Novinari, posebno azerbejdžanski, fascinirani su Željkovim dolaskom u Baku. Veoma im se svidela pesma „Nije ljubav stvar“, a najviše su ih zanimali Željkovi raniji angažmani oko „Evrosonga“. I dalje se sećaju 2008. i Beograda i ističu kako je naš grad bio divan domaćin.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti