Gi puter u Aziji je od davnina poznat po brojnim blagodetima, a sve važniju ulogu igra i u kozmetičkoj industriji
Jugoistočna Azija rasadnik je recepata za dugovečnost. Narodima koji žive na tom gusto naseljenom prostoru od davnina su bila poznata lekovita svojstva pojedinih namirnica, a za većinu njih zapadni svet čuo je tek u novije doba. Visoko mesto u čudotvornoj azijskoj kolekciji zauzima gi, prečišćeni puter. U Indiji i Pakistanu, zemljama u kojima se najviše koristi, ima više naziva, a svaki bi mogao da bude sinonim za eliksir. Za razliku od savremene, nauka o dugom i zdravom životu koju propagira ajurveda prilično je blagonaklona prema ovoj vrsti putera. Problem verovatno nastaje zbog činjenice da reč “gi” u najslobodnijem prevodu znači „maslo“. No, nije tako strašno kao što zvuči.
Gi je bogat dobrim masnoćama
Gi se dobija termičkom obradom sirovog, neslanog putera tako što se uklone mlečne belančevine i voda. Rezultat je mast prijatnog mirisa, zlatnožute boje, bez laktoze. Važno je istaknuti da je gi bogat takozvanim dobrim masnoćama, među kojima dominiraju omega 3 i omega 6 masne kiseline. Sadrži i kiseline koje poseduju antibakterijska i antikancerogena svojstva, kao i vitamine A, D, E i K.
Dugo su zasićene masti smatrane neprijateljima organizma, ali su detaljna proučavanja koja su vršena prethodnih godina pokazala da su one od suštinske važnosti za optimalno zdravlje. Između ostalog, utiču na smanjenje naslaga na arterijama i nivo holesterola, ubrzavaju metabolizam, što pogoduje gubitku kilograma, i „podmazuju“ vezivno tkivo čineći telo fleksibilnijim.
Svim tim svojstvima može da se pohvali i junak naše priče. Pored toga, ajurveda tvrdi da gi štiti od mnogih bolesti, poboljšava probavu i apsorpciju hranljivih materija, a veruje se i da podstiče rad mozga i nervnog sistema.
Pročitajte: Bjuti buntovnica Kim Kardašijan - Mala tajna za sjajan izgled
Prečišćeni puter spada u lako svarljive masnoće i snabdeva organizam energijom tokom čitavog dana. Održava ravnotežu u stomaku, utiče na kvalitet pamćenja i učenja, usporava starenje i podiže celokupni imunološki sistem. Kod spoljne upotrebe smiruje iritirane sinuse, pomešan sa medom zaceljuje rane i upalne procese, a u kombinaciji sa ruzmarinom ili kamilicom postaje najbolji asistent masera. Preporučuje se sportistima, jer se zdrave masnoće lako apsorbuju direktno kroz jetru i sagorevaju kao čista energija.
Gi imaju svoju primenu i u kuhinji
Gi se sve češće koristi u kuhinji kao zamena za ulja i ostale masnoće, ali i kao dodatak jelima i namaz umesto klasičnog putera i margarina. Pogodan je za prženje, jer se ne raspada na visokim temperaturama, i zadržava prirodni ukus.
Štaviše, nutritivni kvaliteti ostaju nepromenjeni čak i kada se ugreje, pa je to svakako jedna od najboljih vrsta masti koje se danas koriste prilikom termičke obrade hrane. Kao primer može se navesti povrće dinstano na giju, koje, tvrde sladokusci, predstavlja praznik za čula.
No, kako ni u čemu ne valja preterivati, treba imati na umu da preterana konzumacija gija može da obriše povoljan učinak, čak da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Pročitajte: Viktorija Bekam ne može da zamisli dan bez ove namirnice
Poslednjih godina rasprostranjena je primena gija u medicini i kozmetici, jer ima sposobnost da upija lekovita svojstva biljaka i da ih pojačava. Idealan je za negu kože u hladnijim periodima godine, posebno ako je suva i zrelija. Štiti lipidni sloj na površini i ne zatvara pore, a već smo pomenuli da ima i protivupalno dejstvo. Istraživanja su pokazala da ublažava posledice psorijaze, ljuštenje kože, svrab i ostale iritacije. Oslobođen čvrstih komponenti mleka, licu će podariti svežinu i sjaj. Održava balans hormona i vlažnost kože, što je bilo sasvim dovoljno da postane pripadnik “elitnih jedinica” kozmetičke industrije.
Ovom magičnom namirnicom Kortni Kardašijan započinje baš svako jutro
Tajne gija odavno je otkrila rijaliti-zvezda Kortni Kardašijan, koja svakog jutra čim ustane uzima kašičicu rastopljenog putera, kao što mnogi koriste med. Sačeka dvadesetak minuta, popije čašu vode, a onda doručkuje. Gi koristi i u svakodnevnoj ishrani. Jednom prilikom objasnila je da je njena majka Kris Džener sama pravila prečišćeni puter, čemu ju je naučila bivša svekrva.
View this post on Instagram
Pročitajte: Čarobna glina: Otklanja umor i toksine, koži vraća tonus – i to nije sve
Ako može čuvena “mamadžerka”, možete i vi. Lako se priprema. Sve što vam je potrebno je neslan i visokokvalitetan maslac. Stavite ga u lonac i zagrevajte na laganoj vatri da se otopi. Kada se zagreje, na površini će početi da se stvara bela pena koju treba ukloniti kašikom.
Posle nekog vremena postaće proziran. Tekstura, boja i ukus zavise od kvaliteta putera koji se koristi, izvora mleka i dužine vrenja. Kada se ohladi, procedite ga kroz gazu i sipajte u teglu.
Možete mu dodati i začinsko bilje, ako želite. Čuvajte ga u tamnom prostoru na sobnoj temperaturi. Rok trajanja je neograničen, bar dok se ne otvori pakovanje.
Slične Vesti
Kako se pravilno uzima vitamin D? Odgovor zna doktorka Bajec
Katarina Bajec savetuje kako se uzima vitamin D
02/02/2025
Saznajte višePročitajte još
Otvoren je Maison Beauty novo lice luksuzne nege u srcu Vračara
Maison Beauty novo lice luksuzne nege u srcu Vračara
09/07/2025
Saznajte višeBio je omiljeni parfem princeze Dajane, luksuzan klasik i danas može da se kupi
Omiljeni parfem princeze Dajane i danas može da se kupi
08/07/2025
Saznajte višeU osmoj deceniji Tanja Bošković izabrala da izgleda ovako: Briga me za komentare
Tanja Bošković bez šminke izgleda odlično
14/06/2025
Saznajte višeHolivudski sjaj uz bakin trik: Blejk Lajvli neguje kosu sastojkom iz frižidera
Kosa Blejk Lajvli tema je koja interesuje žene
13/06/2025
Saznajte više
Komentari (0)