"PRP" tretman - eliksir mladosti i lepote

"PRP" tretman - eliksir mladosti i lepote

Autor: | 04/07/2020

0

Popularna metoda podmlađivanja lica i tela slavi deceniju i po postojanja i nosi nadimak koji je sve samo ne laskav ‒ vampirski lifting. Ipak, rezultati koji se postižu „PRP“ tretmanom zaista su impresivni

Hvaljeni “PRP” tretman ove godine slavi 15. rođendan. U stvari, toliko je prošlo od njegovog ulaska u „beauty“ svet. A više od tri decenije krvna plazma, bogata trombocitima, upotrebljava se u medicini. Opstati deceniju i po u izbirljivom svetu lepote, koji bez prestanka traga za novim i sve delotvornijim metodama, dokaz je da je „PRP“ („Platelet-Rich Plasma“) zaista poseban. Zbog toga zaslužuje da mu posvetimo pažnju dostojnu rezultata koji se njime postižu.

Šta je "Vampirski lifting"?

Ogromnoj popularnosti tretmana u velikoj meri doprinosi i činjenica da ne može da proizvede neželjene efekte jer se radi sopstvenom krvlju. Upravo zato zovu ga i “vampirski lifting”. Iako lekarima koji ga izvode taj termin nije nimalo drag. Pokazao se veoma efikasnim u podmlađivanju lica, dekoltea i šaka, kad je cilj hidratacija kože ili uklanjanje hiperpigmentacija, kad želimo da izbrišemo “sivilo” i umor sa lica. Izuzetan je i u lečenju akni i tragova koje ostavljaju, ali i kod klasičnih ožiljaka - “stare” čini manje vidljivim, a sveže može i potpuno da izbriše. Takođe, proteklih godina pokazao se kao veoma dobro rešenje u lečenju opadanja kose.

Pročitajte: Najsavremeniji tretmani i najefikasniji preparati u borbi pritiv celulita

Prvi korak u izvođenju „PRP“ tretmana, naravno posle detaljnog pregleda i konsultacija lekara i klijenta, jeste vađenje krvi iz vene. Uzima se vrlo mala količina, najčešće oko dvadeset mililitara. Potom ta krv, u specijalnim epruvetama i bez mogućnosti kontaminacije, dospeva u aparat koji radi na principu centrifuge. Izdvojena krvna plazma (sadrži visoku koncentraciju trombocita i faktora rasta) potom se tankim iglicama unosi u kožu, prethodno namazanu anestetik kremom. Postupak je sličan mezoterapiji, a traje do jednog sata. Bilo bi preterano reći da po izlasku iz ordinacije izgledamo kao da baš ništa nismo radili. Moguće je da se jave crvenilo ili blagi otoci, ali svi tragovi potpuno nestaju za dva-tri dana, a mi već sutra možemo da se našminkamo i odemo na posao. Naredih sedam do deset dana trombociti otpuštaju faktore rasta, stvara se novi kolagen. A maksimalan efekat svih ovih procesa vidljiv je posle mesec dana. Stručnjaci preporučuju da se urade tri tretmana, u razmacima od jednog meseca, potom se ono što smo postigli održava jednim tretmanom godišnje.

Već dugo se zna da je ovaj metod kompatibilan sa laserskim, a od pre izvesnog vremena prave se kombinacije hijaluronske kiseline i krvne plazme, što kožu još brže hidrira i regeneriše. Ovo je posebno pogodno za zreliju kožu, a budući da je i hijaluron prirodan sastojak, i dalje nema bojazni od alergijskih reakcija.

„PRP“ kao rešenje za kosu

Nije malo onih koji će reći da je „PRP“ tretman savršeni eliksir za rast kose, jer deluje na stimulaciju vlaknenog folikula, formiranje nove mreže kapilara oko folikula, nove dlake i njeno ojačavanje. Deluje i na produžavanje faze rasta dlake i sprečava opadanje kose. Plazma se ubrizgava u folikule, a tokom sledećih nekoliko meseci - ukoliko se tretman radi jednom mesečno - gubitak kose je mnogo manji. Ubrzo se povećava debljine dlake i rasta nove kose.

Pročitajte: Uz ovaj tretman za volumen kose, svi pogledi biće upereni u vas!

Emina Jahović svoju mladolikost duguje "PRP" tretmanu

Kad imamo u vidu šta sve pruža „PRP“ tretman, ne čudi nas što njegove blagodeti koriste mnoge zvezde. Kim Kardašijan ga je moglo bi se reći proslavila, nije mu odolela ni Anđelina Džoli, ali ni Tajger Vuds. Još pre tri godine, pričajući o svojim „beauty“ navikama, Emina Jahović je rekla:

‒ Često se podvrgavam ovoj terapiji jer je odlična. Posle tretmana lice zablista, pa ga primenjujem pred važne događaje. Savetujem ga devojkama pred svadbu. Potpuno je prirodan, ne koristi se ništa strano, već sopstvena plazma.

Slično mišljenje ima i Nina Janković:

‒ Jednom sam bila na „PRP“ tretmanu, koji moram da ponovim jer mi koža nikad bolje nije izgledala. Ne volim da radim nešto što bi me bolelo, ali uz anestetik kremu sasvim je podnošljivo.

Jelena Tomašević ovaj tretman zove “plazma lifting” jer joj se ne dopada ono “vampirski”. A podvrgava mu se “zato što joj je koža posle njega zdravija, svežija i glatka kao svila”.

Komentari (0)

Loading
Brankica Treskavica guliver/getty

Pročitajte još