5 mitova koji se tiču porekla popularne hrane  (kroasani nisu iz Francuske)

5 mitova koji se tiču porekla popularne hrane (kroasani nisu iz Francuske)

Autor: | 10/07/2015

0

Uvek ste mislili kako kroasani dolaze iz Francuske, kao i prženi krompirići. E pa istorija je, kao i mnogo puta dosad - pogrešila i pogrešno vas naučila!

Saznajte kojih pet jela potiču iz drugih država, a ne iz onih gde ih mi smeštamo.

1. Kineski kolačić sreće

Dobijete ga u kineskom restoranu, za njega se vežu kineske legende, a kolačić je zapravo, ni manje ni više nego Japanac! Kolačići su stari više od sto godina i s Kinom nemaju veze, iako ćete ih dobiti u kineskim restoranima. Priču o kolačićima sreće zapravo su pokrenuli Amerikanci i prvi počeli da ih dele, dok ih u Kini - nikad nećete dobiti.

2. Američka pita

Popularna „Apple pie“ oduvek se smatra jednom od najpoznatijih stvari američke gastronomije, kao i maslac od kikirikija. Samo što, dok je spomenuti maslac zaista američki „izum“, ova pita to nikako nije. Ona je izmišljena u Engleskoj, a prvi recept datira još iz 1675. godine. Kasnijim snažnim kolonijalnim uticajem stigla je u Ameriku. Sigurni smo da je obožavate.

3. Njegovo veličanstvo kroasan

99% ljudi na spomen kroasana reći će kako je reč o francuskom proizvodu. I naravno, neće biti u pravu. Iako čak i naziv asocira na Francusku, kroasani su izmišljeni sredinom 17. veka u Austriji. Za francuski deo priče zaslužna je kraljica Marija Antoaneta koja ih je vek kasnije donela u prodavnice svoje zemlje i učinila ih slavnima.

4. Testenina sa ćuftama

Tačno je da testenina dolazi iz Italije, ali testenina sa ćuftama isključivo je američki proizvod. Naravno, Italijani jedu ćufte, ali ih nikad ne kombinuju s testom. Ipak, iako je ovo jelo nastalo u Americi krajem 19. veka, nekakve veze s Italijom ipak imaju, jer su za njih zaslužni imigranti iz ove države.

5. Francuski krompirići - pomfrit

Najpoznatiji pod nazivom pomfrit, oni su originalno - belgijski proizvod. Za ovaj nesporazum zaslužni su Amerikanci koji su došli u Belgiju nakon Prvog svetskog rata i nazvali ih francuskim krompirima, što je i danas ostalo prihvaćeno širom sveta. Ali, kad se nađete u Belgiji, na sve strane ćete videti pommes frites (pomfrit), kojim se stanovnici ove bogate zemlje itekako ponose.

Izvor: punkufer

Foto: freedigitalphotos.net/by Paul

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još