Feng šui: Značaj vode u prostoru

Feng šui: Značaj vode u prostoru

Autor: | 22/04/2014

0

Prava dobrota je poput vode – svemu koristi i nikoga ne povređuje. Poput vode ona uvek traga za najnižim mestom, za mestom koje svi drugi izbegavaju. Jako je slična Taou. Za stanište odabira tihu livadu, za srce kružeći vrtlog. U darežljivosti je nežna, u izrazu iskrena, po autoritetu je red, u odnosima stabilnost, u pokretima ritam. Kako je uvek miroljubiva i tiha, nikad nije ukorena. (Tao Te Djing)

Drevna kineska nauka i umetnost uređenja prostora – Feng Šui – koji se danas kod nas i u celom zapadnom svetu pojavljuje u vidu saveta za uređenje enterijera, po svom poreklu je zapravo deo tajne carske nauke upravljanja društvom, ekonomijom, izgradnjom, ritualima, odnosno svim aspektima carstva. Voda od samih početaka ima istaknuto mesto u ovoj nauci, ona je ta koja daje mudrost, moć, život. Sam Tao, kako ga opisuje Lao Ce, ima mnoge osobine vode. Feng Šui takođe potiče iz vode, jer je sam legendarni Žuti cari, Fu Hsi pre oko 4500 godina svoje znanje o predlošku po kome je uređeno i prema kome se odnosi sve što postoji, dobio od reke Ho iz koje je izronio konj na čijim leđima je bila ispisana shema Ho-tu, koja opisuje osnovne odnose uređenja svega što postoji.

I druga bitna osnovna shema Feng Šuija, kvadrat Lo-shu, koji opisuje načine kretanja i promene svih stvari, došla je iz vode, na leđima kornjače koja se izdigla iz reke Ho pred kraljem Yü-om. Veruje se i da je ovaj kralj-čarobnjak primio Knjigu moći nad vodama i, pošto je tako stekao moć da razume i predvidi sve promene na nebu i zemlji, razume kretanje vetrova i voda, tumači hod vremena, omogućio je stvaranje gradova i razvoj carstva, i osnovao Hsia dinastiju (2200– 1765 p.n.e.). Voda je u ovim legendama izjednačena sa mudrošću, kulturom, civilizacijom, prosperitetom, izvorom života. Ona je donosilac blagoslova neba.

Zato je, sem što je sadržana u nazivu ove nauke – Feng znači vetar, a Šui znači voda – voda u stvari i njen izvor, predmet rada i model po kojem se analiziraju tokovi energije Qi. Prisustvo i odsustvo vode govori o mogućnostima života u nekom prostoru. Kvalitet vode i brzina toka govore o intenzitetu prisutne energije i energiji terena. Pravac toka i oblici koje vodotokovi proizvode na terenu govore o kvalitetu energije i mogućnostima ljudskih ostvarenja na tom mestu. Čak se i planinski venci posmatraju kao da predstavljaju tok, i to tok energije Qi, koja se u svom kretanju ponaša veoma slično vodi.

U skladu sa pravilima, za koja se veruje da potiču iz pomenute Knjige moći nad vodama, u drevnoj Kini su se postavljali gradovi na mestima blizu vode, gde se Qi nakuplja i proizvodi blagostanje, određivali putevi i kopali kanali koji sprovode vodu, kretanje, Qi. Tokom oko hiljadu godina (od oko 500. p.n.e do oko 500. n.e.) građen je neverovatni sistem kanala poznat kao Kineski veliki kanal. Ovaj sistem kanala povezuje sve velike reke Kine:

Danas živimo u uslovima kada malo ko može sebi da dozvoli da gradi kuću u slobodnom prostoru, na pomno izabranoj lokaciji, sa čistom rekom, koja donosi blagotvorni Qi, i da tako obezbedi sebi sreću, zdravlje, blagostanje, ili da time promeni svoju sudbinu. Međutim, voda i dalje poseduje životvornu snagu koju su joj pripisivali drevni mudraci i ta njena snaga dolazi do izražaja i kod malih potočića, vodopada ili jezera kakva se mogu postaviti u dvorištima, pa i kod sobnih fontanica. Kao što je površina Zemljine kugle u većem delu pokrivena vodom, i naše telo se većim delom sastoji od vode. Voda nas povezuje sa celinom planete. Tokovi vode omogućuju odvijanje svih životnih procesa u telu i van njega, i zato, po principu “slično se sa sličnim poznaje”, svež, čist, živahan tok vode u našem neposrednom okruženju uticaće pozitivno na nas, i usmeravaće spoljnje energije u naš prostor.

Ne treba, međutim, zaboraviti da voda, sem mudrosti i blagostanja može značiti i opasnost. Kiše koje ne prestaju spiraju zemlju i guše život, poplave odnose sve pred sobom, a strahote cunamija smo imali prilike da vidimo čak dva puta u zadnjih deset godina. Stara kineska poslovica kaže “Ako su Nebo i Zemlja u ravnoteži, stvari će teći svojim tokom, kiše će stizati na vreme, i carstvo će cvetati. Ali, ako se harmonija Neba i Zemlje poremeti, carstvo će poharati strašne suše, poplave i zemljotresi.”. Budući da su Nebo i Zemlja, odnosno prostor i vreme okviri u kome se održava dinamička ravnoteža kroz tokove Qi-a, bitno je da voda u prostoru bude usklađena sa energetskom shemom prostora, sa ličnom energijama ljudi koji borave u prostoru, kao i sa vremenskim tokovima.

Pri postavljanju vode u prostoru, da bi se postigao najbolji efekat, bitno je utvrditi kakav kvalitet energije može da pokrene voda koja se stalno kreće u tom sektoru, kako na ličnu energetsku shemu stanara utiče voda i iz kog pravca stiže najblagotvornija energija u prostor. Kada se svi ti elementi usklade, zavisno od mogućnosti sadržanih u prostoru, to jest okvira Neba i Zemlje, voda, sem unošenja svežine i daha prirode u prostor, može doneti i promene na željenim poljima života.

Izvor: carobna-suma.com

Napisala: Anna Marković Plestović
Feng Shui With Dr. Anna Marković Plestović (web stranice)
Feng Shui With Dr. Anna Marković Plestović (facebook stranice)

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin