Emir Kusturica kod urugvajskog predsednika Muhike

Emir Kusturica kod urugvajskog predsednika Muhike

Autor: | 23/05/2018

0

"Poslednji heroj" - film u koji je Emir Kusturica pretočio priču o Hoseu Muhiki, konačno će se naći pred očima samog junaka ovog ostvarenja.

Naš reditelj otputovao je kod "najsiromašnijeg predsednika na svetu", ne bi li mu predočio rezultate svog višegodišnjeg rada na dokumentarcu čiji je fokus na poslednjem danu Muhikinog predsedničkog mandata.

Kusturica je ovaj projekat opisao kao "kulminaciju svoje dugogodišnje ljubavi prema latinoameričkoj levici koja danas ima svega nekoliko heroja". Svog "poslednjeg heroja" Muhiku imao je čast i da ugosti u svom Andrićgradu 2016, kada se Muhika u Beogradu susreo i sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem.

A post shared by Hugo (@hugo_jmnz_) on May 18, 2018 at 8:47am PDT

Bivši gerilac i robijaš Muhika je od 2010. do 2015. godine, dok je bio na čelu Urugvaja, živeo u rustičnoj kući, vozio staru "bubu" i veći deo plate donirao u dobrotvorne svrhe. Pažnju je privlačio kritikujući kapitalizam i konzumerizam na međunarodnim samitima i u UN, a poznat je i po inicijativama za legalizaciju marihuane, abortusa i gej brakova.

hellomagazin.rs Guliver/Getty