Princeza Dajana nije volela raskoš u tanjiru; njen omiljeni kolač bio je skroman, topao i nežan, baš kao i ona.
Pročitajte Majka ga uvek njime dočeka, cela kuća miriše - Ovo je omiljeni kolač Duška Tošića
Nekadašnji kraljevski kuvar Daren Mek Grejdi otkrio je recept za ovaj sočni "puding" od hleba, tipičnu poslasticu britanske kuhinje, koji je bio omiljeni kolač princeze Dajane.
Shutterstock/vm2002
Tajna nije u luksuznim sastojcima, već u načinu pripreme koji hleb pretvara u desert koji sladi ne samo nepce, već i dušu.
Danas možete pripremiti istu poslasticu koja je u Bakingemskoj palati mirisala gotovo svakog subotnjeg jutra, i to od namirnica koju uvek imate kod kuće.
Pročitajte Strogo čuvana tajna otkrivena - Recept za Titov omiljeni kolač morate da probate, sastojci preukusni
Sastojci za omiljeni kolač princeze Dajane dostupni su tokom čitave godine, a recept ne zahteva puno truda niti vremena. Isprobajte i uverite se i sami!
Shutterstock/Elena Veselova
Sastojci
- 85 g suvog grožđa
- 60 ml amareto likera
- 12 kriški hleba bez korice (po želji integralni)
- 600 g rastopljenog putera
- 9 žumanaca
- 90 g šećera (ili drugog zaslađivača)
- 120 ml mleka
- 500 ml slatke pavlake (može biljna)
- 2 kašike šećera za posipanje
Suvo grožđe potopite u amareto, poklopite i ostavite da odstoji preko noći. Ili, ako želite da ubrzate proce, prethodno ugrejte liker i prelijte grožđice; poklopite i ostavite 15-ak minuta da nabubri. Četiri kriške hleba isecite na kocke i poređajte na dno dobro podmazanog pleha ili vatrostalne posude. Preko rasporedite suvo grožđe i prelijte preostalim amaretom.
Ostatak hleba isecite na kockice, svaki komad umočite u rastopljeni puter i poređajte preko. Umutite žumanca i šećer. Mleko i slatku pavlaku zagrejte do ključanja, pa dok je još toplo, zakuvajte umućena žumanca. Prelijte preko hleba i ostavite deset minuta da hleb lepo upije. Posudu sa pudingom stavite u veći pleh s vodom (tzv. vodeno kupatilo) i pecite u rerni na 180°C oko 30–45 minuta, dok ne porumeni.
Omiljeni kolač princeze Dajane servirajte dok je topao, po želji uz sladoled ili sveže voće. Ukus je nostalgičan, pun i profinjen - baš kao da je stigao pravo s kraljevskog stola.
Pročitajte još
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte više
Komentari (1)
Може ли уместо амарета ракија? Код нас свака кућа има ракију...ликере немамо