Titov kolač morate da probate
Josip Broz Tito, nekadašnji doživotni predsednik Jugoslavije, važio je za gurmana i hedonistu kakav se retko sreće.
Heinrich Sanden/ Profimedia
Na njegovom jelovniku bili su najukusniji specijaliteti iz svih krajeva sveta, a savremenici kažu da je Tito naročito voleo slatkiše.
Pročitajte: Titova omiljena torta - Priprema se brzo i lako, a ukus ćete pamtiti zauvek
Kuvar koji je godinama bio zadužen za ishranu predsednika države, svojevremeno je otkrio koji slatki zalogaj je Titu bio omiljen.
Reč je o kolaču sa orasima i čokoladom, a jedan sastojak neophodan za pripremu poslastice dugo je bio strogo čuvana tajna.
Sastojci za testo:
4 jaja, 200 grama šećera, 1 vanilin šećer, 100 grama mlevenih oraha, 5 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, 3 kašike ulja.
Ono što kolaču daje poseban šmek, a dugo se nagađalo o čemu je reč, jeste – kafa.
Shutterstock
Dakle, u testo obavezno dodajte 5 kašika kuvane crne kafe.
Sastojci za krem:
400 ml mleka, 200 grama putera, 100 grama otopljene čokolade, 10 kašika šećera, 5 kašika brašna, 3 kašike mlevenh oraha, 2 žumanca, 1 vanilin šećer
Fil
Malo čokolade i mlevenih oraha
Shutterstock
Priprema testa
Odvojte belanca od žumanaca. Belancima dodajte 100 grama šećera i sve dobro izmiksajte. Žumanca pomešajte sa 100 g šećera pa i to izmiksajte.
U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna sa praškom za pecivo i 3 kašike ulja. Sve dobro promešajte pa polako dodajte sneg od belanaca.
Dobijenu smesu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 30 minuta.
Priprema krema:
Mleku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanca i kuvajte uz stalno mešanje, dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.
Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer pa im dodajte otopljenu čokoladu. Sve dobro pomešajte sa ohlađenim kuvanim kremom.
Kada je testo pečeno, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Zatim po njemu ravnomerno rasporedite krem i ostavite da se stegne.
Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima.
Kolač poslužite isečen na kocke.
Shutterstock
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)