Ziminica porodice Karić je pripremljena, ostalo je još samo kupus da se ukiseli u novembru kada mu bude vreme.
Poznati kao veliki domaćini, Boguljub i Milanka ništa ne prepuštaju slučaju te su zasukali rukave i ceo septembar proveli u pripremi ajvara i paprike na razne načine.
Arhiva HELLO!
Govoreći nedavno za medije, biznismen je otkrio da je za njihovu mnogobrojnu porodicu spremio sve što je potrebno od dobre hrane za predstojeće zimske dane.
- Sad smo pravili ajvar sa naše plantaže i ostalo je 1.500 kilograma paprika. Ne znam koliko je tegli ajvara, ali nije mnogo za ovo pleme Karića.
Spremili smo sve. Sad ćemo da pravimo kupus još malo - rekao je Bogoljub.
Zimnica porodice Karić pripremljena je po jednostavnom, tradicionalnom receptu koji obožavaju svi članovi najpoznatije srpske familije.
Ovo je tradicionalni recept za ajvar, a dobićete 5 većih tegli, odnosno oko 5 kg ajvara. Biće vam potrebno oko 6 sati, a rezultatat je ukusan ajvar koji će svi hvaliti.
Pročitajte: Porodica Karić zavijena u crno - Smrtni slučaj pogodio najmilije
Sastojci:
10 kg rog paprike
3 kg plavog patlidžana
1 l suncokretovog ulja
5 čenova belog luka
2 kašike šećera
4-5 kašika soli (po ukusu)
200 ml alkoholnog sirćeta
10 g konzervansa (opciono)
Priprema:
Paprike i patlidžan operite i osušite čistim peškirom. Paprike poređajte na pleh i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite dok koža paprike ne dobije boju i počne da se odvaja od mesa.
Pečene paprike izvadite, prebacite u činiju i prekrijte plastičnom folijom da se koža posle lakše odvoji od mesnatog dela. Ostavite da se hladi oko pola sata.
Patlidžane poređajte na lim za pečenje, stavite u rernu na 225 stepeni i pecite 30-40 minuta, dok ne dobiju boju i omekšaju. Pečene patlidžane prebacite u činiju, prekrijte ih folijom i ostavite da se hlade pola sata.
Posle hlađenja oljuštite kožu i povadite seme. Očišćene paprike stavite u cediljku da se iscedi višak vode i ajvar bude gušći. Uradite isto sa patlidžanima.
kuhaj i peci/youtube
Stavite oko 600 ml suncokretovog ulja u veliku šerpu i ostavite da se ulje zagreje na umerenoj vatri. U međuvremenu sameljite paprike i patlidžane na mašini za meso ili ih iseckajte u mašini za mlevenje.
U zagrejano ulje stavite mlevene paprike i patlidžane i mešajte da ne zagori. Kad ajvar počne da kuva, dodajte sitno iseckan beli luk i nastavite da mešate.
U zavisnosti od količine sastojaka, biće potrebno kuvati i mešati ajvar sat i po do dva i po sata. Kad ajvar postane gust (trebaće mu otprilike 45 minuta), dodajte šećer, promešajte, a zatim dodajte so.
U početku manje, a kasnije po potrebi dodajte još. Dodajte alkoholno sirće i ponovo promešajte, pa po želji dodajte konzervans i nastavite da mešate. Nakon 60-90 minuta, ajvar treba da bude dobre gustine.
Uzmite malo kašikom na tanjir i probajte, opciono dodajte so ili šećer. Napunite prethodno sterilisane, vrele tegle vrućim ajvarom, prekrijte krpom ili peškirom i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu, a zatim ih spremite na tamno i hladno mesto.
Slične Vesti
Umesto da jutros budemo sa decom i unucima, evo gde smo... Oglasili se Bogoljub i Milanka Karić
Bogoljub i Milanka Karić otkrili novosti iz svog života
18/07/2025
Saznajte višePročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)