Ovako se hranio genije: Nikola Tesla imao je veoma strog režim, a jedan obrok nikada nije preskakao

Ovako se hranio genije: Nikola Tesla imao je veoma strog režim, a jedan obrok nikada nije preskakao

Autor: | 26/03/2024

0

Ishrana Nikole Tesle bila je specifična

Nikola Tesla, gospodar munja i čovek koji je izumeo 20. vek, intrigirao je javnost posebnim načinom života, no, on je video mnogo dalje od svog vremena.

Bio je, govorili su, osobenjak, neki su ga zvali i čudakom, ali ostavio je za sobom mnoštvo pronalazaka bez kojih danas verovatno ne bismo mogli da funkcionišemo.

USA Library of Congress/Profimedia

 

Veliki naučnik preminuo je na Božić, 7. januara 1943, u svojoj sobi na 33. spratu hotela „Njujorker“. Imao je 86 godina.

Bio je visok, vitak, uvek je nosio istu frizuru, a njegov sestrić Sava jednom prilikom je otkrio kakve je navike imao. Možda je baš njima mogao da zahvali na dugovečnosti.

Pročitajte: Od sudbine se ne može pobeći - Numerolozi su Novaku Đokoviću prorekli ono što mu danas dešava

- Tesla ne pije alkohol, ne puši, ne uzima kofein, niti ikakve druge stimulanse. Čak i šećer izbegava. Ujutru posle kupanja i gimnastike, jede belanca od četiri kuvana jajeta, mleko i vrlo malo hleba. U podne ne jede ništa. Uveče supu, mnogo zelenog povrća, na kraju jednu jabuku. Bez hleba. Pije samo vodu.

AKG Images/Profimedia

 

Vodio je usamljenički, asketski život, ali je redovno vežbao i u poznim godinama bio izuzetno vitalan. Govorio je da postoji mnogo stvari koje nas čine neproduktivnim, a jedna od njih je - loša ishrana.

- Pre svega, jedemo previše, što ste sigurno često čuli i pre. Unosimo pogrešne vrste hrane i pijemo pogrešne vrste tečnosti. Većina štete se nanosi prejedanjem i nedovoljnim vežbanjem, što doprinosi toksičnim stanjima u telu i onemogućava izbacivanje nakupljenih otrova – istakao je u jednom intervjuu.

- Zašto preopterećivati ​​tela koja nam služe? Jedem dva obroka dnevno i izbegavam svu hranu koja stvara kiselinu. Skoro svi jedu previše graška, pasulja i ostale hrane koja sadrži mokraćnu kiselinu i druge otrove.

- Jedem sveže povrće, a ribu i meso retko. Riba je poznata kao hrana za mozak, ali ima vrlo jake kisele reakcije, jer sadrži mnogo fosfora.

Nikola Tesla Museum/Profimedia

 

U intervjuu iz 1935. godine otkrio je da izbegava meso, jeo ga je tek jednom ili dvaput godišnje, kao i da je krompir sjajan i da bi ga trebalo konzumirati bar jednom dnevno. Ishrana Nikole Tesle bila je specifična, a slavni naučnik se i u toj sferi držao gvozdenih pravila.

Na sajtu “Tesla Universe” postoji podatak da je ručak smatrao suvišnim, dok doručak nikad nije preskakao. „Dva obroka na dan su mi popravila zdravlje“, otkrio je.

Pročitajte: Štite srce, utiču na rad mozga i produžavaju život - Ovo je 5 najzdravijih namirnica na svetu

Mleko i jaja smatrao je čudesnim namirnicama. Omiljena hrana bila mu je supa od luka i celera. Voleo je spanać i pirinač, a klonio se sira.

- Povrće je neophodno, iako ne sadrži mnogo proteina. Ne daje mnogo energije, ali reguliše rad creva i daje telu vitamine. Voće sadrži šećer, ali on u malim količinama nije opasan - govorio je čovek koji je izmislio budućnost.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs AKG Images/Profimedia

Pročitajte još