Uskršnji hleb po originalnoj italijanskoj recepturi
Kako vam se čini rustična trpeza kao predlog za Uskrs? Italijani, nenadmašni kulinari, odlično znaju kako da naprave baš takvu. Predstavljamo vam jedan specijalitet iz Napulja, tradicionalni uskršnji hleb u čiji sastav ulaze brašno, mast, sir, salama, jaja, biber, a često i čvarci. Probajte ovu ukusnu đakoniju, koja će gozbi povodom velikog praznika dati poseban šarm. Neodoljiva serenada iz napolitanske kuhinje!
Pročitajte: Domaćica, i to kakva! Neda Ukraden oduševila starinskim hlebom, fantastičan recept za uskršnju trpezu
![](/data/images/2023-04-14/109350_uskrs-trpeza-hrana-shutterstock-1_iff.jpg?t=1681458856)
Shutterstock
Uskršnji hleb Casatiello
Sastojci: 500 g brašna tip 400, 400 g mešanih sireva (provola, kačkavalj, „scamorca“, pekorino, parmezan), 180 g svežeg boba, 100 g pršute ili pikantne salame, 50 g svinjske masti ili putera, kvasac, 4 do 5 jaja, so, biber
Priprema:
1. Rastvorite kvasac u 250 ml mlake vode. Formirajte na stolu gomilicu od brašna, u sredini napravite udubljenje i u njega sipajte vodu sa kvascem; zamesite testo uz postepeno dodavanje masti, 15 g soli i dosta bibera. Mesite nekoliko minuta da testo postane glatko i elastično. Možete da koristite i posudu za mešenje.
2. Stavite testo u podmazanu činiju; prekrijte je streč-folijom ili mokrom krpom, pa ostavite da narasta oko sat i po, da se količina udvostruči.
3. Pršutu i sireve isecite na kockice. Iseckajte skuvan i oljušten bob nožem i pomešajte ga sa pršutom i sirom da dobijete nadev.
4. Prebacite naraslo testo na radnu površinu posutu brašnom i razvucite ga oklagijom u dugačak pravougaonik (60 x 20 cm) debljine 3 do 4 mm. Neka duža strana bude okrenuta ka vama.
5. U manjoj činiji ulupajte jedno jaje i njime premažite testo razvučeno u pravougaonik, a zatim po njemu rasporedite nadev tako da na dužoj ivici sa suprotne strane ostane malo praznog prostora (tako ćete moći da zatvorite rolat). Sačuvajte ostatak ulupanog jajeta.
6. Urolajte odozdo nagore u dugačak rolat i zalepite ivicu.
7. Podmažite kalup za kuglof (prečnika 24 cm, visine 7 cm) svinjskom mašću i u njega smestite rolat tako da se spoje krajevi. Ako je predugačak, isecite taman onoliko koliko je potrebno da se uklopi.
Pročitajte: Idealna praznična poslastica - Seka Aleksić bez ove torte ne može da zamisli Uskrs FOTO
![](/data/images/2023-04-14/109348_uskrs-hleb-shutterstock-2_iff.jpg?t=1681458856)
Shutterstock
Slične Vesti
Pročitajte još
Upoznajte Friža, maskotu Olimpijskih igara u Parizu, evo šta on predstavlja
Maskota Olimpijskih igara u Parizu
26/07/2024
Saznajte višeIstražite svet portretne fotografije zasnovane na veštačkoj inteligenciji uz HONOR 200 Pro
HONOR 200 Pro, ne samo da ispunjava, već i prevazilazi ova očekivanja
25/07/2024
Saznajte višeAndrija Milošević za godinu dana izgubio 20 kilograma: Redovno vozi bicikl, a evo šta jede
Dijeta Andrije Miloševića skida kilograme i čuva zdravlje
25/07/2024
Saznajte višeVredi probati: Zdrav domaći sok po receptu Slavice Rokvić, idealan za vrele letnje dane
Slavica Rokvić podelila recept za sok od hajdučke trave
24/07/2024
Saznajte višeNišta slađe od mamine kuhinje: Ivana Mihić ne može da odoli Verinom kolaču sa jabukama i nektarinama
Recept Ivane Mihić za kolač sa jabukama
21/07/2024
Saznajte više
Komentari (0)