Originalni recept: Napravite tradicionalni italijanski uskršnji hleb FOTO

Originalni recept: Napravite tradicionalni italijanski uskršnji hleb FOTO

Autor: | 14/04/2023

0

Uskršnji hleb po originalnoj italijanskoj recepturi

Kako vam se čini rustična trpeza kao predlog za Uskrs? Italijani, nenadmašni kulinari, odlično znaju kako da naprave baš takvu. Predstavljamo vam jedan specijalitet iz Napulja, tradicionalni uskršnji hleb u čiji sastav ulaze brašno, mast, sir, salama, jaja, biber, a često i čvarci. Probajte ovu ukusnu đakoniju, koja će gozbi povodom velikog praznika dati poseban šarm. Neodoljiva serenada iz napolitanske kuhinje!

Pročitajte: Domaćica, i to kakva! Neda Ukraden oduševila starinskim hlebom, fantastičan recept za uskršnju trpezu

Shutterstock

 

Uskršnji hleb Casatiello

Sastojci: 500 g brašna tip 400, 400 g mešanih sireva (provola, kačkavalj, „scamorca“, pekorino, parmezan), 180 g svežeg boba, 100 g pršute ili pikantne salame, 50 g svinjske masti ili putera, kvasac, 4 do 5 jaja, so, biber

Priprema:

1. Rastvorite kvasac u 250 ml mlake vode. Formirajte na stolu gomilicu od brašna, u sredini napravite udubljenje i u njega sipajte vodu sa kvascem; zamesite testo uz postepeno dodavanje masti, 15 g soli i dosta bibera. Mesite nekoliko minuta da testo postane glatko i elastično. Možete da koristite i posudu za mešenje.

2. Stavite testo u podmazanu činiju; prekrijte je streč-folijom ili mokrom krpom, pa ostavite da narasta oko sat i po, da se količina udvostruči.

3. Pršutu i sireve isecite na kockice. Iseckajte skuvan i oljušten bob nožem i pomešajte ga sa pršutom i sirom da dobijete nadev.

4. Prebacite naraslo testo na radnu površinu posutu brašnom i razvucite ga oklagijom u dugačak pravougaonik (60 x 20 cm) debljine 3 do 4 mm. Neka duža strana bude okrenuta ka vama.

5. U manjoj činiji ulupajte jedno jaje i njime premažite testo razvučeno u pravougaonik, a zatim po njemu rasporedite nadev tako da na dužoj ivici sa suprotne strane ostane malo praznog prostora (tako ćete moći da zatvorite rolat). Sačuvajte ostatak ulupanog jajeta.

6. Urolajte odozdo nagore u dugačak rolat i zalepite ivicu.

7. Podmažite kalup za kuglof (prečnika 24 cm, visine 7 cm) svinjskom mašću i u njega smestite rolat tako da se spoje krajevi. Ako je predugačak, isecite taman onoliko koliko je potrebno da se uklopi.

Pročitajte: Idealna praznična poslastica - Seka Aleksić bez ove torte ne može da zamisli Uskrs FOTO

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock