Raskošna aroma za čarobne zimske noći: Ovako se sprema savršeno kuvano vino, tajna u jednom triku

Raskošna aroma za čarobne zimske noći: Ovako se sprema savršeno kuvano vino, tajna u jednom triku

Autor: | 25/12/2021

0

Kuvano vino po receptu majstora gastronomije

Zimski sumrak, napolju lagano veje sneg, a s druge strane prozora pucketaju suve grane u kaminu... Koji još bajkoviti momenat nedostaje ovom prizoru da bismo ga nazvali savršeno idiličnim? Eliksir zvani kuvano vino! Jedan od omiljenih toplih napitaka koji može da nas zagreje već pri samom pogledu na čašu pije se otkako je čovek izumeo vino.

Pročitajte: Jednostavna novogodišnja poslastica iz kuhinje Ane Ivanović, Bastijan i deca je obožavaju

Getty Images

 

Najstariji recept zapisan je još 25. godine pre nove ere, u Tiberiusovo vreme, a ima i naučni, latinski naziv - Conditum paradoxum. Osmislio ga je Markus Gavijus Apicijus, čuveni rimski sladokusac ili, kako bi se stručnije reklo, gastronom. On je u toplo vino dodavao biber i šafran. Kako su prolazile godine, a i vekovi, tako se spisak sastojaka širio. Kuvano vino postalo je popularno i u ostalim krajevima Evrope, pa danas svaka zemlja ima svoju formulu. U Švedskoj ga zovu “glögg”, u Nemačkoj “glühwein”, u Francuskoj “vin chaud”...

Pročitajte: Miriše na praznike - Aromatični kuglof sa začinima koji će vas oduševiti

Getty Images

 

Probajte i naš recept. Sedam do osam minuta na laganoj vatri kuvajte 0,75 l crvenog vina sa 30 g šećera i dva karanfilića, dve bobice kleke, jednim lovorovim listom, štapićem cimeta i zvezdastim anisom, i kriškom pomorandže. Sklonite sa ringle i ostavite da odstoji pet minuta, a onda procedite i sipajte u čaše. Anis, cimet i pomorandžu možete da ostavite u vinu kao ukras.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin