Ovaj napitak popravlja cirkulaciju krvi, snižava pritisak, blagotvorno deluje na metabolizam, podiže imunitet, podstiče varenje...
Kupinovo vino je bogatog ukusa, cenjeno po svojoj lekovitosti, a proizvodi se iz potpuno zrelih plodova kupine. Lekovito kupinovo vino preporučuje se kod: anemije, iscrplenosti, slabe uhranjenosti, za regulisanje probave, regulisanje pritiska, cirkulaciju. Služi u ishrani ljudi, a naročito dece, rekovalescenata, ljudi slabog imuniteta. Kako je količina koja se treba piti za punu dozu 1 dcl na dan podeljen na 3 dela mogu ga konzumirati i trudnice i dojilje. Sa obiljem vitamina C, raznih minerala a posebno gvožđa izrazito je dobro kod malokrvnosti, umora, vrtoglavica.
Kako se priprema kupinovo vino
Kupinovo vino priprema se na sledeći način: 10 kg svežih zrelih kupina izgnječiti i dobro pomešati sa najvise 2 kg šećera. Ovu mešavinu naliti u staklene flaše i ostaviti da stoji na suncu 2 meseca. Zatvarače na flašama pri tom ne treba jako pritegnuti. Nakon toga procediti pa dobijeno kupinovo vino isto tako čuvati u staklenim flašama samo na hladnom i tamnom mestu.
Mada je najukusnije piti ga nakon jela kupinovo vino je mnogo korisnije ukoliko se pije ujutru na prazan stomak ili uveče pre odlaska na spavanje, takodje ne baš odmah posle večere. U lekovite svrhe sasvim je dovoljna dnevna doza od 0,5 do 1 dl ovog napitka ali u dužem vremenskom periodu (recimo 2-3 meseca).
Slične Vesti
Raskošna aroma za čarobne zimske noći: Ovako se sprema savršeno kuvano vino, tajna u jednom triku
Kuvano vino po receptu majstora gastronomije
25/12/2021
Saznajte višePročitajte još
Delta Auto grupa otvorila najsavremeniji multibrend servisni centar u zemlji
Delta Auto grupa otvorila najsavremeniji multibrend servisni centar u zemlji
18/04/2024
Saznajte višeSok od nara je moćan zaštitnik: 5 razloga zbog kojih je važno da bude jutarnja rutina
Sok od nara čuva zdravlje
18/04/2024
Saznajte višeBogata je kalcijumom i magnezijumom, a ne goji: Tajna vitke linije Ive Štrljić je u ovoj namirnici
Užina Ive Štrljić je ovo povrće
17/04/2024
Saznajte više
Komentari (0)