Recept za palentu turske glumice Nur Fetahoglu
Da je turska kuhinja specifična bilo je poznato još u vreme Sulejmana Veličanstvenog, kada je ta fuzija centralnoazijskih, bliskoistočnih i anadolskih gastronomskih uticaja počela da se „razliva“ i van granica carstva. U seriji o čuvenom sultanu videli smo kakve su se sve đakonije smenjivale na dvorskoj trpezi, a neke od njih zadržale su se do današnjih dana. Ne znamo da li je njegova prva supruga, sultanija Mahidevran, volela palentu, ali glumica koja ju je tumačila Nur Fetahoglu najčešće je sebi priprema za doručak. Čak je osmislila poseban recept.
Ako želite da doručkujete kao prava sultanija, evo idealnog predloga.
Sastojci
- 4 kašike kukuruznog brašna
- 4 kašike maslaca
- 300 g sira u listićima
- 2 čaše vode (ili mleka)
Priprema
Rastopite maslac u tiganju, a kada se zagreje postepeno dodajte kukuruzno brašno, uz stalno mešanje. Pržite brašno da dobije boju, potom sipajte pomalo vode (ili mleka), i sve vreme mešajte kako se ne bi stvorile grudvice. Kad dobijete finu glatku smesu, dodajte sir, dobro promešajte i još koji minut kuvajte na laganoj vatri.
Poslužite toplo, sa jogurtom ili kiselim mlekom.
Pročitajte: Korejska poslastica iz hit serije Squid Game zaludela svet - Šta je dalgona i kako se pravi
Slične Vesti
Veličanstveni doručak: Turska palenta po receptu sultanije Mahidevran
Recept sultanije Mahidevran za palentu lak je i jeftin
06/11/2023
Saznajte višePročitajte još
Delta Auto grupa otvorila najsavremeniji multibrend servisni centar u zemlji
Delta Auto grupa otvorila najsavremeniji multibrend servisni centar u zemlji
18/04/2024
Saznajte višeProleće u dvorištu Verice i Veljka podno Avale, na samom ulazu u raj čeka vas iznenađenje FOTO
Dvorište Verice Rakočević je predivno
18/04/2024
Saznajte višeSok od nara je moćan zaštitnik: 5 razloga zbog kojih je važno da bude jutarnja rutina
Sok od nara čuva zdravlje
18/04/2024
Saznajte višeBogata je kalcijumom i magnezijumom, a ne goji: Tajna vitke linije Ive Štrljić je u ovoj namirnici
Užina Ive Štrljić je ovo povrće
17/04/2024
Saznajte više
Komentari (0)