Kao sladoled, ali manje kalorično: Donosimo vam recept za desert koji ne goji

Kao sladoled, ali manje kalorično: Donosimo vam recept za desert koji ne goji

Autor: | 14/08/2021

0

Recept za sorbe od kajsije - osvežavajući desert koji ne goji

Sorbe, niskokalorična zamena za sladoled, prvi put se u istoriji gastronomije pominje u 16. veku, mada neki tvrde da je mnogo stariji. Kako god bilo, s razlogom je jedna od omiljenih letnjih poslastica. A pošto živa u termometru nema nameru da se spusti, predlažemo vam hladan specijalitet od kajsija. Dovoljni su vam zamrzivač, kašika za mešanje (često) i malo strpljenja...

Doziranje i upotreba

Za 4 do 6 porcija sorbea potrebno je 500 g kajsija, 180 g šećera i sok od 1/2 limuna. Dobar je kao užina, između više tura jednog jela ili kao desert posle večere, samostalno ili sa kašikom ruma kao dodatkom. Konzumirajte ga nekoliko minuta posle pripreme: pošto ne sadrži stabilizatore brzo se topi. Ako ne pojedete sve, možete ga ponovo zalediti, ali trebalo bi ga promešati svakih 20 do 30 minuta kako se ne bi pretvorio u kocku leda.

Pročitajte: Tiramisu sa malinama - Jednostavan recept za letnji desert u čaši

Getty Images

 

Recept za sorbe od kajsije

1. Istopite u šerpi šećer sa 150 ml vode tako da dobijete sirup; ostavite ga da se ohladi.

2‒3. Izvadite koštice iz kajsija i isecite ih na komadiće.

4. Izmiksirajte ih sa sokom od limuna da dobijete sos.

5‒6. Prebacite izmiksirane kajsije u staklenu ili limenu činiju, izvađenu iz frižidera, sjedinite ih sa sirupom, a zatim mešavinu sipajte u pleh i ostavite u zamrzivač oko tri sata.

7-8. Vadite pleh iz zamrzivača svakih 20 do 30 minuta i promešajte kašikom, viljuškom ili mikserom, a onda vratite u zamrzivač. Ponavljajte proces da dobijete sorbe prilično guste teksture.

Pročitajte: Bellini koktel - Savršeno letnje osveženje od samo dva sastojka

Getty Images

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin