Bellini koktel - izvrstan i za oko i za nepca, idealan za svako doba dana, inspirisan je bojom i imenom slavnog venecijanskog slikara
Klasičan italijanski koktel jasno definisanog ukusa kreirao je Đuzepe Ćiprijani, vlasnik “Harry’s Bara” u Veneciji, 1934. godine. Nazvao ga je „Bellini“ jer je imao specifičnu ružičastu boju, istu kao toga koju je nosio svetac na jednoj slici Đovanija Belinija, čuvenog umetnika iz 15. veka. Osvežavajuće piće dobro se slaže sa krostinima od palente i kremastim bakalarom, sirevima intenzivnog ukusa poput buđavih, salatom od hlapova i goveđim karpačom (još jedna Ćiprijanijeva čuvena kreacija).
Pročitajte: Recept za domaći sirup koji podiže imunitet i vraća snagu posle prehlade
Getty Images
Recept
120 ml proseka
60 ml pirea od svežih belih breskvi
Priprema
Sipajte pire od breskvi u čašu za šampanjac, a zatim polako dodajte proseko.
Mešajte lagano dugačkom barskom kašikom.
Za pire od breskvi
Oljuštite 500 g belih breskvi i potopite ih jednu po jednu u 250 ml vode sa 30 ml soka od limuna.
Izmiksirajte sve sa 4 kockice leda i 1 kašikom kristal šećera kako biste uspostavili ravnotežu sa količinom šećera u voću.
Dodajte 2 maline da dobijete tipičnu boju (ukoliko breskva nije dovoljno ružičasta).
Pročitajte: Hari i Megan obožavaju ovu kombinaciju - Napravite kolač od zove i limuna
Getty Images
5 koraka do savršenstva
Izvrsnost Za jedan ovako jednostavan miks sa niskim sadržajem alkohola neophodno je da proseko bude veoma kvalitetan.
Aroma Breskve moraju da budu zrele; pire treba pripremati na licu mesta.
Temperatura Da bi se istakla delikatnost ukusa, koriste se hladni sastojci i zaleđena čaša za šampanjac.
Pena Formira se prilikom mešanja i ostaje u čaši kao dekoracija.
Ravnoteža Radi postizanja balansa između slatkog i kiselog, kao i eventualnog dodavanja šećera, pire od breskvi uvek treba probati.
Pročitajte: Neodoljive tartalete sa jagodama i kremom
Getty Images
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)