Lagani prolećni ručak: Prženice od tikvica i salata od rotkvica

Lagani prolećni ručak: Prženice od tikvica i salata od rotkvica

06/05/2021

0

Prženice od tikvica – jednostavno, a ukusno

Iako njihov naziv asocira na to, prženice ne moraju da se nađu u kategoriji teška hrana. Recept koji vam predlažemo biće pravo osveženje za stomak posle bogate praznične trpeze, a kada se svemu dodaju i rotkvice prelivene maslinovim uljem, dobićete - proleće u tanjiru!
 

SASTOJCI ZA 6 OSOBA

200 g brašna

200 g tikvica

150 ml mleka

30 g fileta inćuna u ulju (opciono)

10 g hleba bez korice

5 g pivskog kvasca

šaka-dve kukuruza šećerca, skuvanog

sveža mirođija

6 rotkvica

med

limun

sveži origano

ekstradevičansko maslinovo ulje

peršun

so 

biber

Pročitajte: Lako da lakše ne može - Čokoladni tart bez pečenja

Getty images

 

PRIPREMA

Pomešajte brašno sa zagrejanim mlekom, izmrvljenim kvascem i prstohvatom soli, tako da dobijete gusto testo. Ostavite ga pokrivenog da se količina udvostruči (oko 2 sata).

Operite tikvice i narendajte ih nakrupno. Zatim promešajte testo i dodajte kukuruz i mirođiju.

Pržite dobijenu smesu u tiganju na 4 kašike ulja tako da dobijete prženice od oko 10 cm u prečniku. Pržite ih otprilike 2 minuta sa svake strane.

Izmiksirajte štapnim mikserom hleb sa 20 ml ulja, inćunima, 10 g meda, 35 ml soka od limuna, 40 ml vode i nekoliko listova peršuna, tako da dobijete sos.

Isecite rotkvice napola.

Prelijte uljem, posolite, pobiberite i pospite svežim origanom.

Poslužite prženice sa salatom od rotkvica i sosom.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Getty images

Pročitajte još