Prženice od tikvica – jednostavno, a ukusno
Iako njihov naziv asocira na to, prženice ne moraju da se nađu u kategoriji teška hrana. Recept koji vam predlažemo biće pravo osveženje za stomak posle bogate praznične trpeze, a kada se svemu dodaju i rotkvice prelivene maslinovim uljem, dobićete - proleće u tanjiru!
SASTOJCI ZA 6 OSOBA
200 g brašna
200 g tikvica
150 ml mleka
30 g fileta inćuna u ulju (opciono)
10 g hleba bez korice
5 g pivskog kvasca
šaka-dve kukuruza šećerca, skuvanog
sveža mirođija
6 rotkvica
med
limun
sveži origano
ekstradevičansko maslinovo ulje
peršun
so
biber
Pročitajte: Lako da lakše ne može - Čokoladni tart bez pečenja
PRIPREMA
Pomešajte brašno sa zagrejanim mlekom, izmrvljenim kvascem i prstohvatom soli, tako da dobijete gusto testo. Ostavite ga pokrivenog da se količina udvostruči (oko 2 sata).
Operite tikvice i narendajte ih nakrupno. Zatim promešajte testo i dodajte kukuruz i mirođiju.
Pržite dobijenu smesu u tiganju na 4 kašike ulja tako da dobijete prženice od oko 10 cm u prečniku. Pržite ih otprilike 2 minuta sa svake strane.
Izmiksirajte štapnim mikserom hleb sa 20 ml ulja, inćunima, 10 g meda, 35 ml soka od limuna, 40 ml vode i nekoliko listova peršuna, tako da dobijete sos.
Isecite rotkvice napola.
Prelijte uljem, posolite, pobiberite i pospite svežim origanom.
Poslužite prženice sa salatom od rotkvica i sosom.
Pročitajte još
Nikada niste pravili vatrena jaja? Jednostavnije je nego što mislite, samo pratite recept
Da, dobro ste pročitali – vatrena jaja. Jedna vrlo zabavna, ali i ukusna ideja. Uostalom, pogledajte ove neodoljive fotografije
26/04/2024
Saznajte višeZlatna jaja privlače sreću i bogatstvo: Za farbanje vam je potreban samo OVAJ začin
Zlatna jaja privlače bogatstvo
25/04/2024
Saznajte višeOgromno dvorište sa bazenom i vila kakve nema Dedinje: Ovako Sonja i Nikola Lazetić žive na Avali
Dom Sonje i Nikole Lazetića šumski raj
24/04/2024
Saznajte više
Komentari (0)