Hariju je promenila život: Ovo je najefikasnija terapija za traume kao što su silovanje, gubitak bliske osobe, razvod, raskid...

Hariju je promenila život: Ovo je najefikasnija terapija za traume kao što su silovanje, gubitak bliske osobe, razvod, raskid...

Autor: | 11/06/2021

0

EMDR terapija je princu Hariju promenila život 


Kada je princ Hari otkrio da mu je EMDR terapija znatno pomogla u prevazilaženju trauma, svi su istog trenutka želeli da saznaju o čemu je reč. Znatiželju su pojačali snimci na kojima vojvoda od Saseksa, ukrštenih ruku, lupka sebe po grudima i koluta očima. Prizor je, sigurno, neobičan, a o čemu je reč govori nam Biljana Ćulafić, diplomirani pedagog i evropski sertifikovan porodični i EMDR psihoterapeut.

Profimedia

 

Terapija za traume EMDR u bukvalnom prevodu znači „pokreti očiju, desenzitizacija i reprocesiranje“. Osmišljena je kako bi se pomoglo ljudima da se izbore sa traumatskim iskustvima i da iscele posttraumatski poremećaj, koji se manifestuje kroz loš san, stalno vraćanje sećanja, strah od ljudi, osećaj da smo u opasnosti… EMDR deluje direktno na sposobnost našeg uma da obradi nešto što je mozak u trenutku dešavanja traume gurnuo duboko u nesvesno.

Pročitajte: Potresna ispovest princa Harija - Živeo sam noćnu moru, smrt majke odvukla me je u ponor alkohola i droge

Trauma je događaj koji nas preplavljuje, iskustvo kakvo nikada ranije nismo osetili, sa kojim u trenutku dešavanja naša psiha ne ume da se izbori. Ona u našu psihu ureže, poput pečata, bolna osećanja tuge, ljutnje, straha, nemoći, bespomoćnosti, kao i loše mišljenje o nama i svetu oko nas: „U opasnosti sam…Ja ne vredim… Ne mogu sa ovim da se izborim… Ne smem nikome da verujem“. Nažalost, ma koliko kasnije traumu pokušali da potisnemo i zaboravimo, ona se neprestano vraća u obliku teških emocija, strahova, noćnih mora, lošeg sna, straha od ljudi. Budući da trauma teško postaje stvar prošlosti, kao da stalno lebdi u nama i upravlja našim ponašanjem.

Profimedia

EMDR terapija sučava vas sa problemom na najbolji mogući način 

Princ Hari godinama je bol zbog gubitka majke pokušavo da utiša emotivnim utrnućem ‒opijanjem i drogiranjem. Kasnije, usled pritiska obaveza na dvoru kod njega se razvila i anksioznost (uznemirenost kojoj nije mogao da odredi pravi uzrok). Njegovo telo pokazivalo je znakove da mu nije dobro. Podvrgavanjem EMDR terapiji ponovo je prolazio kroz traumatične trenutke, ali ovaj put uz podršku psihoterapeutkinje. Ponovno prolaženje kroz bolne događaje, ali sada u bezbednom okruženju, uz njenu sigurnu ruku, oslobodilo ga je preteškog osećaja tuge, straha, nemoći... Prošli događaji prestali su da ga uznemiravaju, a on se konačno osetio kao osoba koja upravlja svojim životom.

Za njega će smrt majke uvek biti tužan događaj, ali sada ga on više ne proživljava iznova i iznova. Anksioznost ne može da nestane u potpunosti, a i normalno je da smo nekad anksiozni, ali uz pomoć EMDR-a možemo da predvidimo buduće neprijatne i potencijalno stresne situacije. Klijent sam sebe može da umiri tapšanjem po telu i zamišljanjem da se nalazi na sigurnom mestu, baš kao što je princ Hari radio kada je išao na sahranu svog deke.

Pročitajte: Šokantno priznanje princa Harija - Megan mi je u šestom mesecu trudnoće priznala da želi da se ubije

EMDR je naučno dokazano najefikasnija terapija za traume sa velikim „T“ kao što su silovanje, gubitak bliske osobe, razvod ili raskid, saobraćajna nesreća, zemljotres, ratna iskustva, gubitak posla… 
Tokom EMDR terapije, pomeranjem očiju klijenata ili tapkanjem, terapeut ga uvodi u stanje slično snu i to se naziva bilateralna stimulacija osobe. Osoba je svesna da se nalazi kod terapeuta, ali je istovremeno na mestu traume i tako počinje proces oslobađanja od teških osećanja, sećanja i telesnih senzacija. Dešava se da na samo jednoj seansi promeni svoje uverenje od „ja sam u opasnosti“ do „ja sam sada slobodan“. Osoba potpuno drugačije, adaptivnije doživljava prošle događaje. Na samo jednoj EMDR seansi, koja traje šezdeset minuta, dešava se promena koja je vidljiva na skenu mozga. 

EMDR omogućava da prošlost ostane gde joj je i mesto – u prošlosti. Ali, EMDR-om obrađujemo i trenutne stresne situacije, pa i one iz budućnosti. Ipak, nemoguće je zamišljati dobru budućnost ako nismo obradili teška traumatska iskustva iz prošlosti.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin