Naslednica belgijskog prestola: Princeza Elizabeta se prijavila u vojnu školu

Naslednica belgijskog prestola: Princeza Elizabeta se prijavila u vojnu školu

Autor: | 20/05/2020

0

Princeza Elizabeta (18), naslednica belgijskog prestola, prijavila se u vojnu školu u kojoj će provesti godinu dana, prenose svi svetski mediji. Na ovaj korak odlučila se kako bi joj školovanje pomoglo da se pripremi za kraljevske dužnosti, saopšteno je danas iz kraljevske palate. Princeza će godinu dana pohađati društvene i vojne nauke u Kraljevskoj vojnoj školi u Briselu, prenose agencije.

Njen otac, kralj Filip, takođe je pohađao istu vojnu školu, tako da je princeza Elizabeta nastavila kraljevsku porodičnu tradiciju.

Pročitajte: Belgijska princeza Matilda u nedelju slavi 40. rođendan

Princeza Elizabeta - Od malih nogu priprema se za presto

Prvi vladar Belgije koji je svojevoljno napustio presto bio je kralj Albert Drugi, koji je abdicirao u korist svog sina, prestolonaslednika Filipa. Albert Drugi, koji je 2013. napunio 79 godina, tada je najavio da će zbog lošeg zdravstvenog stanja abdicirati 21. jula, na dan nacionalnog praznika Belgije. To se i dogodilo, a odluku je doneo posle dvadeset godina vladavine.

Istog dana prestolonaslednik Filip položio je zakletvu pred oba doma belgijskog parlamenta, običaj koji je 21. jula 1831. godine utemeljio njegov deda Leopold Prvi. Time je Filip postao sedmi kralj Belgije, njegova supruga, dosadašnja princeza Matilda kraljica, a njihova, tada dvanaestogodišnja, ćerka, princeza Elizabeta prestolonaslednica.

Pročitajte: Britanska kraljica Elizabeta se više ne vraća dužnostima?

Kralj Filip 4. decembra 1999. godine oženio se belgijskom groficom Matildom. Dve godine kasnije dobili su prvo dete, princezu Elizabetu. Godine 2003. rodio im se prvi sin, princ Gabrijel, a dve godine kasnije drugi, princ Emanuel. Najmlađe dete vojvode i vojvotkinje od Brabanta, princeza Eleonor, rođeno je 2008. Zbog promene zakona o nasleđivanju belgijske krune, koju su od osnivanja Kraljevine Belgije do 1991. mogli da naslede samo muški potomci kralja Leopolda I, belgijsku krunu danas nasleđuje najstarije dete bez obzira na pol. Tako se u naslednom nizu princeza Elizabeta nalazi odmah posle svog oca.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Élisabeth Thérèse Marie Hélène (@duchessofbrabant) дана 25. Мар 2020. у 11:50 PDT

Elizabeta bi trebalo da postane vladajuća belgijska kraljica posle smrti ili abdikacije svoga oca. Premda Elizabeta ima dva brata, njih dvojica nemaju pravo prvenstva u nasleđivanju prestola. Ukidanje polne diskriminacije pri nasleđivanju krune uvele su i neke druge evropske monarhije, poput Švedske i Danske.

Pročitajte: Prinčevi Vilijam i Hari u šoku - Smrt pogodila kraljevski dvor

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Élisabeth Thérèse Marie Hélène (@duchessofbrabant) дана 19. Мај 2020. у 10:36 PDT

Inače, princeza Elizabeta nosi titulu vojvotkinje od Brabanta, koja se tradicionalno dodeljuje belgijskim prestolonaslednicima (kao što se titula princa od Velsa dodeljuje britanskim). Krstio ju je po katoličkom obredu nadbiskup kardinal Godfrid Danels u kapeli dvorca "Ciergnon", oko četrdeset dana nakon rođenja.

Pročitajte: Svečanost na britanskom dvoru - Počasni vojni plotuni u čast slavljenika

Pre nego što je odlučila da upiše vojnu školu, princeza Elizabeta pohađala je privatnu srednju školu u Briselu. Buduća kraljica u slobodno vreme bavi se plesom i uči strane jezike. Za sada tečno govori holandski, francuski i nemački.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty, instagram, twitter

Pročitajte još