Čudna i tužna pravila britanskog dvora: Princu Džordžu uskoro će biti zabranjena veoma važna stvar

Čudna i tužna pravila britanskog dvora: Princu Džordžu uskoro će biti zabranjena veoma važna stvar

Autor: | 21/02/2024

0

Princu Džordžu zabranjena veoma važna stvar

Pravila postoje da bi se kršila, ali – ne i ona na britanskom dvoru. Ko ih ne poštuje, može da se okrene i ode, što se i desilo princu Hariju i Megan Markl. Njegova majka, princeza Dajana, volela je da ruši tabue i hvatala je krivine gde god je mogla, za razliku od starijeg sina koji se vrlo ozbiljno priprema za ulogu kralja. 

Chris Jackson/Getty Images

 

Britanska vladarska dinastija (uglavnom) poštuje kodeks, a najstriktnija u tome bila je, dobro se sećamo, kraljica Elizabeta. U zakoniku ima mnogo bizarnih, čudnih, pa i tužnih stvari.

Pročitajte: Šta jedu kraljevska deca - Otkrivamo kako izgleda školski ručak princa Džordža i princeze Šarlot

Na primer, članovi porodice za putovanje uvek pakuju i crnu garderobu, u slučaju da neko blizak umre dok su oni daleko. Ne piju određena alkoholna pića kako bi izbegli mogućnost da ih neko otruje, moraju da poštuju modna pravila, ali i da pristanu na neke zabrane.

Chris Jackson/Getty Images

 

Tako će najstariji sin princa Vilijama, budući kralj Džordž, kad napuni 12 godina, morati da putuje odvojeno od oca. U inostranstvo će ih voziti dva posebna aviona. Zbog čega?

Pravilo postoji kako bi se zaštitili naslednici prestola. Nije preporučljivo da se dvojica, ili dvoje, nađu u istom avionu zbog slučaja nesreće. Bivši pilot kralja Čarlsa Grejem Lori nedavno je govorio o tome u podkastu magazina HELLO!.

- Jednim avionom vozili smo sve četvoro: princa Čarlsa, princezu Dajanu i njihove sinove, sve dok princ Vilijam nije napunio 12 godina. Posle toga je morao da leti posebnim avionom.

Chris Jackson - Pool/Getty Images

 

Kraljica je ustanovila ovo pravilo iz opravdanih i razumljivih razloga: nekoliko članova porodice izgubilo je život u vazduhoplovnim nesrećama (njen ujak vojvoda od Kenta, sestra princa Filipa…).

Pročitajte: Kejt nije mogla da dođe... Prvi put posle operacije princ Vilijam progovorio o supruzi

Džordž sledeće godine slavi 12. rođendan. Nije poznato da li će nastaviti da putuje sa majkom, sestrom i bratom, ili će pak morati sam, dok će oni društvo praviti njegovom ocu. Vilijamu nije bilo lako da se navikne. Videćemo kako će se s tim nositi njegov stariji sin.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Justin Setterfield/Getty Images

Najnovije vesti