Igra prestola na ženski način: Upoznajte buduće kraljice Evrope

Igra prestola na ženski način: Upoznajte buduće kraljice Evrope

24/10/2020

0

Budućnost „stare dame“ pripada – damama, a neke već pokazuju da lepši pol ima i čvrstu ruku

Viktorija od Švedske

Kada jednog dana nasledi tron, postaće četvrta žena u istoriji koja se našla na švedskom prestolu, a prva posle 1720. godine. Princeza Viktorija najstarije je dete kralja Karla Gustafa. Iako ima i mlađeg brata, princa Karla Filipa, prema zakonu koji je parlament usvojio početkom osamdesetih prvo mesto u liniji nasledstva više ne pripada isključivo muškom potomku monarha, već prvorođenom detetu bez obzira na pol.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Monarchies (@royal.monarchy) дана 15. Сеп 2020. у 3:08 PDT

Buduća kraljica, vojvotkinja od Vestergotlanda, ima 43 godine i dvoje dece, Estel i Oskara, a od 2010. udata je za Danijela Vestlinga, njenog bivšeg personalnog trenera. Studirala je jezike na prestižnom američkom univerzitetu „Jejl“, a istoriju umetnosti diplomirala je u Upsali. Avanturističkog je duha, pa nikoga nije čudilo što je sa najvišim ocenama završila vojnu obuku, koju u skandinavskim zemljama moraju da prođu najviši članovi kraljevskih porodica. Veliki je filantrop, pokrenula je bezbroj humanitarnih akcija ne samo u domovini već i u drugim krajevima sveta, a pomenimo i da je venčana kuma princa Filipa i princeze Danice Karađorđević.

Pročitajte: Da li je ovo najlepša božićna čestitka - Princeza Viktorija i princ Danijel od Švedske nasmejani u snegu

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Alta Esfera Magazine (@altaesfera.magazine) дана 14. Јул 2020. у 10:30 PDT

Buduće kraljice Evrope - Princeza Estel

Zvezda portreta koju je u februaru 2018. objavila švedska kraljevska porodica povodom velikog jubileja – dva veka dinastije Bernadot na tronu najveće nordijske zemlje ‒ bila je devojčica u plavoj haljini. Mala Estel slikala se sa svojim dedom, sadašnjim kraljem Karlom Gustafom, i mamom Viktorijom, budućom kraljicom, od koje će kao najstarije dete preuzeti krunu i žezlo kada za to dođe vreme.

Osmogodišnja princeza ima mlađeg brata Oskara. Iako ih najčešće viđamo kad ih roditelji prate u školu, dok se igraju ili poziraju u narodnoj nošnji u dvorištu palate „Haga“ pored Stokholma, nedavno su pokazali da se ne plaše ozbiljnog posla. Naime, malo su pomogli mami i tati koji su zasukali rukave i sa meštanima jednog sela koje su posetili orali njivu na starinski način – plugom koji su vukli konji. Uvek nasmejana Estel od prvog dana je osvojila Šveđane zbog sitnih nestašluka koje pravi u javnosti. Voli sport, posebno fudbal, pa je princ Danijel često vodi na utakmice. Naročito je glasna kada igra reprezentacija.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

@royaltyandprotocol је поделио/ла објаву дана 12. Мај 2019. у 5:35 PDT

Elizabeta od Belgije

Najstarija ćerka belgijskog kralja Filipa i kraljice Matilde, princeza Elizabeta, odnedavno je u – vojsci. To je „škola“ koju mora da prođe kao prestolonaslednik, a jednog dana postaće prva kraljica u istoriji ove zemlje „Beneluksa“. Svesna važnosti uloge koja je očekuje kada se njen otac povuče sa trona, devetnaestogodišnja vojvotkinja od Brabanta, kako glasi njena titula dobijena po rođenju, ozbiljno se sprema za buduće izazove, pa ovih dana svet obilaze njene fotografije u maskirnoj uniformi snimljene u kasarni ili dok trenira u kampovima u okolini Brisela.

Pročitajte: Naslednica belgijskog prestola - Princeza Elizabeta se prijavila u vojnu školu

Pre nego što je upisala vojnu akademiju, koju je pohađao i kralj Filip, Elizabeta je uspešno privela kraju školovanje u Velsu, a već je, iako zvanično još tinejdžerka, imala prilike da se obrati javnosti. Inspirativan govor spremila je i za proslavu punoletstva. Mnogi su zapazili da je to učinila u maniru pravog lidera, koji, između ostalog, odlično barata puškom i ostalim oružjem. Belgija ne mora da brine za budućnost – biće u sigurnim rukama.

Ingrid od Norveške

Posle kralja Haralda V, koji je poslednje tri decenije na čelu Norveške, tron će naslediti njegov sin, princ Hakon. Jednog dana krunu će predati ćerki Ingrid Aleksandri. Iako njena majka, princeza Mete-Marit, ima sina iz prvog braka, on ne pripada kraljevskoj lozi i nema pravo da učestvuje u trci za presto.

Šesnaestogodišnja Ingrid postaće tek druga kraljica u istoriji ove vikinške monarhije na severu Evrope. Tako će ponoviti ulogu legendarne Margarete od Norveške iz davnog 15. veka, poznate po osnivanju skandinavske unije „Kalmar“. Ima i mlađeg brata, princa Svera Magnusa.

Pred građanima, koji pomno prate svaki korak članova dinastije Gluksburg, Ingrid se najčešće pojavljuje u tradicionalnoj odeći. Sa svega 12 godina otvorila je „Zimske olimpijske igre mladih“ u Lilehameru, što je učinio i njen otac dve decenije ranije, kada je u istom gradu održana zimska Olimpijada. Njeno kraljevsko visočanstvo zainteresovano je za jezike, pa je pohađalo Internacionalnu školu u Oslu, u kojoj se nastava održava na engleskom. Pomenuli su je i animirani junaci „Simpsonovi“ u jednoj epizodi.

Princeza Katarina-Amalija

I (narandžaste) boje Holandije u budućnosti će braniti jedna dama. Kralj Vilem i kraljica Maksima imaju tri ćerke, a najstarijoj Katarini-Amaliji pripašće tron i kruna. Svestan zadatka koji je čeka, kralj joj često govori da mora što bolje da upozna sebe kako bi svoje obaveze obavljala kako treba, posebno ako se ima u vidu da holandskom kraljevstvu, nekadašnjoj kolonijalnoj sili, pripadaju i daleke zemlje kao što su Aruba, Kurasao, Sent Marten.

‒ Mora da zna svoje granice. Da ih dobro istraži, da što više putuje i upozna svet. Da pravi i greške, ali, ako je moguće, što dalje od očiju javnosti i medija – objasnio je Vilem jednom prilikom.

Princeza, koja ovog septembra slavi 17. rođendan, pohađa gimnaziju u Hagu, gde živi sa roditeljima i sestrama Aleksijom i Arijanom.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели all about the royal children!👑 (@royal.children_) дана 17. Јул 2020. у 11:39 PDT

Za razliku od obližnjih zemalja, posebno onih na severu, Holandija je već imala žene na tronu. Pre samo nekoliko godina na prestolu je sedela Katarinina baka Beatriks, koja je krunu nasledila od majke, kraljice Julijane.

Buduće kraljice Evrope - Leonor od Španije

Dug je spisak žena koje su nosile titulu kraljice Španije. Međutim, jedino je Izabela II bila direktan prestolonaslednik – tron je 1833. godine nasledila od svog oca Fernanda. Tek u 21. veku kruna će ponovo pripasti jednoj dami. Biće to princeza Leonor, starija ćerka kralja Filipa IV i kraljice Letisije.

Svoj prvi javni govor održala je kada je imala samo 13 godina. Obratila se naciji prilikom obeležavanja četiri decenije od donošenja Ustava, na datum koji je ujedno njen rođendan. Otprilike istog uzrasta bio je i njen otac kada je počeo da obavlja prve kraljevske dužnosti. Plavooka devojčica već zna kakav je životni put čeka, ali nema sumnje da će se obavezama posvetiti sa dostojanstvom i odgovornošću. Od tate će naslediti tron, a od mame je, osim lepote, nasledila i dobar ukus za modu, pa je svaki put kada je vidimo savršeno stilizovana, baš kao i njena mlađa sestra Sofija.

Četrnaestogodišnja Leonor, princeza od Santosa i Burbona, pohađa školu „Santa Marija de los Rosales“ u Madridu, a u septembru je morala u samoizolaciju jer je jedna učenica iz njenog razreda obolela od virusa korona.

Pročitajte: Veliki udarac za kraljevsku porodicu - Kraljica Elizabeta i princ Filip moraće da naprave ovaj korak

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Leonor and Sofia of Spain (@theborbonsisters) дана 23. Окт 2020. у 8:38 PDT

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić/Stana Luković guliver/getty, instagram

Pročitajte još