Prošle su 24 godine od smrti princeze Dajane, a mnogi je još uvek smatraju kraljicom ukusa i stila (foto)

Prošle su 24 godine od smrti princeze Dajane, a mnogi je još uvek smatraju kraljicom ukusa i stila (foto)

Autor: | 31/08/2021

0

Haljine princeze Dajane ne prestaju da privlače pažnju 

Bilo bi preterano, čak pogrešno reći da Bakingemska palata nije mnogo marila za modu dok princeza Dajana nije postala član kraljevske dinastije, ali nema sumnje da je ona, rečeno jezikom 21. veka, bila prva influenserka sa britanskog dvora. Otkako se, početkom osamdesetih, verila sa princem Čarlsom svet je sa najvećom pažnjom pratio njenu modnu evoluciju, a dijapazon trendova koje je menjala iz sezone u sezonu bio je prilično širok i šarolik. Kada je stidljiva vaspitačica, dotad zaljubljena u preozbiljne i često uštogljene kombinacije, shvatila da je rođena sa stilom i ukusom, više ništa nije moglo da je zaustavi.

Pročitajte: Sve je spremno za Dajanin šezdeseti rođendan - Statua stigla u Kensington

Profimedia

 

Nekoliko nedelja pre 1. jula, kada bi slavila šezdeseti rođendan, deo njene nekadašnje rezidencije, palate „Kensington“, pretvoren je u galeriju. U holu „Oranžerija“, pod pokroviteljstvom Dajaninog sina Vilijama, koji danas sa porodicom živi u ovom zdanju, otvorena je izložba „Royal Style in the Making“, a osim poznatih Dajaninih haljina posetioci mogu da vide venčanicu kraljice Elizabete, raskošnu kreaciju koju je njena majka nosila 1937. na krunisanju kralja Džordža VI, balsku haljinu princeze Margarete i drugo.

Haljine princeze Dajane deo su modnog stajlinga o kome se i dalje govori

Prvi Dajanin stajling o kome se pričalo, a priča se i četiri decenije kasnije, svakako je famozna venčanica sa potpisom Elizabet i Dejvida Emanuela. Donedavno je čuvana u porodičnoj kući Spenserovih, na imanju u Altorpu, gde je Dajana sahranjena. Iz ateljea dvoje dizajnera stigli su čipka, špenadle i skice koje su napravili kada su čuli kako je buduća princeza od Velsa zamislila haljinu u kojoj će, 29. jula 1981. godine, Čarlsu izgovoriti sudbonosno „da“.

Getty Images

 

Profimedia

Profimedia

 

Posetiocima ove jedinstvene postavke sigurno će biti zanimljiv i “medeni mesec autfit”, kako su ga autori nazvali. Reč je o kompletu u boji kajsije, koji zapravo nema veze sa prvim bračnim putovanjem, već sa prvom Čarlsovom i Dajaninom zajedničkom turnejom, a to je bila poseta Australiji. Tadašnji dvorski stilista smatrao je da se ova nijansa narandžaste najbolje slaže sa ambijentom najmanjeg kontinenta.

Pročitajte: Odevni predmet koji je princeza Dajana obožavala prodat za neverovatnu sumu (foto)

Getty Images

 

Getty Images

 

 

U Kensingtonu je izložena i plava koktel-haljina sa cvetnim motivima koju je Lejdi Di nosila na prvenstvu države u polu 1988. godine. Kasnije je dobila nadimak “dobrotvorna haljina” jer je u njoj često obilazila zdravstvene ustanove. Etiketu jednog od njenih omiljenih brendova, “Bellville Sassoon”, nosi i romantičan model od satena i svile, kreiran za poseban događaj – početak rada britanskog Parlamenta 1981, prvi kome je prisustvovala zajedno sa suprugom i kraljicom. Pored nje je list papira sa Dajaninim rukopisom. Bila je to, zapravo, poruka dizajneru Dejvidu Sasunu koja je sadržala neke njene sugestije i ideje.

Profimedia

 

 

Kako je kuća Kembridž najavila, kraljevski “showroom” moći će da se pogleda do 2. januara, a verovatno će u međuvremenu iz prošlosti doputovati još neke nezaboravne haljine princeze Dajane.

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti