Bolest Sanje Vučić došla je iznenada: Do kraja života biću na lekovima

Bolest Sanje Vučić došla je iznenada: Do kraja života biću na lekovima

Autor: | 26/05/2021

0

Bolest Sanje Vučić promenila je sve...

Svi koji su pratili „Evroviziju“ slažu se da su devojke iz grupe „Hurricane“ delovale kao pravi uragan, a članovi naše ekspedicije kažu da su roterdamski dani bili divni, ali veoma naporni. Trebalo je mnogo energije i odlične kondicije da bi se odgovorilo na sve zahteve koji su bili pred učesnicima. Gledajući Sanju, Ivanu i Kseniju, ni na trenutak ne biste pomislili da neka od njih dan počinje uzimanjem leka. O svom zdravstvenom problemu Sanja kaže:

‒ Žao mi je što se Hašimoto predstavlja kao bauk, a u stvari je stanje sa kojim se može sasvim dobro živeti. Najneprijatnija je, u stvari, činjenica da morate da uzimate terapiju dok ste živi, ali ako ljudi svakog jutra piju kafu, zašto ja pola sata pre doručka ne bih popila jednu tableticu? Jednostavnije rečeno, kad doživite stres ili se duže vreme nervirate, a moguće je i da imunitet „zabaguje“, u telu počnu da se stvaraju antitela koja štitnu žlezdu doživljavaju kao neprijatelja. Ta „vojska antitela“ pokušava da je uništi, nesvesna da je reč o vitalnom delu organizma. Kad je znatnije ugroze, ona prestane da luči hormone, pa hipofiza upozorava organizam da nešto nije u redu. Već stvorena antitela ne mogu da nestanu, ali možete da ih smanjite tako što pijete hormone koje bi, da je sve u redu, proizvodila štitna žlezda. Upravo zato govorimo o neizlečivom stanju.

Pročitajte: Bolest Sanje Vučić - Moj život sa "Hašimoto sindromom"

Mirko Tabašević

 

Bolest Sanje Vučić pokazala je svoju lošu stranu 

Pre nego što je Sanji, pre nešto manje od dve godine, dijagnostikovan Hašimoto sindrom, dešavalo se da bude toliko umorna da najradije ne bi ni ustala iz kreveta. Ipak, glavni znak da nešto nije u redu bile su dramatične promene raspoloženja.


‒ Bila sam vrlo nesrećna iako sam, u suštini, na svim životnim poljima bila zadovoljna. Mislila sam da je psiha glavni krivac što se fizički osećam loše, a situacija je bila obrnuta. Smetalo mi je što sam do te mere razdražljiva, da je svaka sitnica mogla da me iznervira. Inače nisam takva. Pomislila sam da postoji problem sa ženskim hormonima, pa sam rešenje prvo potražila kod ginekologa. Srećom, njoj je zbog sopstvenog iskustva bilo jasno o čemu pričam, pa mi je predložila da proverim štitnu žlezdu.

Pročitajte: Bivši dečko Sanje Vučić otkriva - Prošla je kroz težak period i borila se sa depresijom

Mirko Tabašević

 

Čim je počela da uzima terapiju, za koju kaže da je minimalna, Sanjino raspoloženje znatno se promenilo. U svakom trenutku ima rezerve leka, a redovno uzima i D vitamin, kao i suplemente koji sadrže selen, magnezijum i cink.

‒ Nerviranje svakom čoveku stvara zdravstvene probleme, a nama sa Hašimoto sindromom naročito. Zato nastojim da, koliko god je moguće, zadržim pribranost. Uz to, trudim se da vodim zdrav život, ali moram priznati da mi ne uspeva baš uvek. (smeh) Još pre dve godine počela sam da ishranu dovodim u red, jer su se pojavili problemi s težinom. Ne odgovaraju mi namirnice koje sadrže gluten, a mlečne proizvode sam svela na minimum jer mi smetaju, mada jogurt obožavam. Međutim, još nailaze periodi kada ne mogu da odolim „brzoj hrani“. Igrom slučaja, najviše volim upravo ono za šta će svaki lekar ili nutricionista reći „ne, nikako“. Kad želja nadvlada, već sutradan izgledam kao balon, jer moj organizam zadržava veliku količinu vode. Zato se odmah vraćam na pravi put, pa jedem ono što se svima savetuje, a i vežbam. 

hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti