Sanja Vučić za "Hello!": Moj život sa "Hašimoto sindromom"

Sanja Vučić za "Hello!": Moj život sa "Hašimoto sindromom"

Autor: | 10/05/2020

0

Posle pobede grupe “Hurricane” na "Beoviziji", često su se mogle čuti priče kako Sanja Vučić, članica popularnog trija, ima neizlečivu bolest, da će morati da pije lekove do kraja života, čak da je reč o nekom opakom oboljenju. Ali, kada atraktivna pevačica govori o "Hašimoto tireoiditisu“, koji joj je dijagnostikovan pre šest meseci, to zvuči ovako:

- Žao mi je što se Hašimoto predstavlja kao bauk, a u stvari je stanje sa kojim se može sasvim dobro živeti. Najneprijatnija je, u stvari, činjenica da morate da uzimate terapiju dok ste živi, ali ako ljudi svakog jutra piju kafu, zašto ja pola sata pre doručka ne bih popila jednu tableticu? Jednostavnije rečeno, kad doživite stres ili se duže vreme nervirate, a moguće je i da imunitet “zabaguje”, u telu počnu da se stvaraju antitela koja štitnu žlezdu doživljavaju kao neprijatelja.

Ta “vojska antitela” pokušava da je uništi, nesvesna da je reč o vitalnom delu organizma. Kad je znatnije ugroze, ona prestane da luči hormone, pa hipofiza upozorava organizam da nešto nije u redu. Već stvorena antitela ne mogu da nestanu, ali možete da ih smanjite tako što pijete hormone koje bi, da je sve u redu, proizvodila štitna žlezda. Upravo zato govorimo o neizlečivom stanju.

Pričitajte: Sanja Vučić – Moćan glas i neverovatan talenat

Kad govori o problemima, prvenstveno misli na hronični umor, težinu koja se gubi ili dobija bez razloga, zadržavanje vode u telu, kod nekih i opadanje kose, varijacije u raspoloženju... Dešavalo joj se da bude toliko umorna da najradije ne bi ni ustala iz kreveta. U Sanjinom slučaju, glavni znak da nešto nije u redu bile su dramatične promene raspoloženja.

- Bila sam vrlo nesrećna iako sam, u suštini, na svim životnim poljima bila zadovoljna. Mislila sam da je psiha glavni krivac što se fizički osećam loše, a situacija je bila obrnuta. Smetalo mi je što sam do te mere razdražljiva, da je svaka sitnica mogla da me iznervira. Inače nisam takva. Pomislila sam da postoji problem sa ženskim hormonima, pa sam rešenje prvo potražila kod ginekologa. Srećom, njoj je zbog sopstvenog iskustva bilo jasno o čemu pričam, pa mi je predložila da proverim štitnu žlezdu.

Sanja se šali da je njen dečko najčešće bio meta izliva besa, ali je verovao da je reč o nečemu što će s vremenom proći, jer je bila drugačija kada su se upoznali. Čim je počela da uzima terapiju, za koju kaže da je minimalna, njeno raspoloženje znatno se promenilo.

- Sada imam dovoljno energije, ali ipak ne kao ranije, kada sam bila hiperaktivna. Nisam navikla ni na odmaranje ni na statičnost, pa mi usporavanje pomalo smeta, a, s druge strane, zbog situacije u kojoj se nalazi cela planeta, sada ne bih ni mogla da živim dinamičnije. Nadam se da ću s vremenom, kad se organizam navikne na lek, biti sve bolje.

Pročitajte: Kakav frajer - Ovo je dečko Sanje Vučić (foto)

Ovih dana hronični bolesnici se pitaju da li će moći da nabave lekove. Sanja nema takvih briga jer se dobro opremila, baš kao i vitaminom D i suplementima koji sadrže selen, magnezijum, cink.

- Nerviranje svakom čoveku stvara zdravstvene probleme, a nama sa "Hašimoto sindromom“ naročito. Zato nastojim da, koliko god je moguće, zadržim pribranost. Uz to, trudim se da vodim zdrav život, ali moram priznati da mi ne uspeva baš uvek. (smeh) Još pre dve godine počela sam da ishranu dovodim u red jer su se pojavili problemi s težinom. Ne odgovaraju mi namirnice koje sadrže gluten, a mlečne proizvode sam svela na minimum jer mi smetaju, mada jogurt obožavam.

Međutim, još nailaze periodi kada ne mogu da odolim "brzoj hrani“. Igrom slučaja, najviše volim upravo ono za šta će svaki lekar ili nutricionista reći “ne, nikako”. Kad želja nadvlada, već sutradan izgledam kao balon, jer moj organizam zadržava veliku količinu vode. Zato se odmah vraćam na pravi put, pa jedem ono što se svima savetuje, a i vežbam. Čak i sad, kad sam u izolaciji, svakog dana treniram po dvadeset minuta. Nije to ne znam šta, ali vredi.

Pročitajte: Pola sata sa - Sanja Vučić

Komentari (0)

Loading
Brankica Treskavica Mirko Tabašević, ATA Images
Tagovi: sanja vučić

Pročitajte još