Skupo plaća burnu mladost: Medžik Džonson decenijama živi sa HIV-om, ovo je njegova priča

Skupo plaća burnu mladost: Medžik Džonson decenijama živi sa HIV-om, ovo je njegova priča

Autor: | 01/12/2023

0

Medžik Džonson decenijama živi sa HIV virusom

Ne bi „Lejkersi“ bili to što jesu da nisu imali Medžika Džonsona, jednu od najvećih zvezda NBA lige i sveta košarke uopšte. Celu karijeru proveo je u ljubičasto-žutom dresu kluba iz Los Anđelesa, još od 1979. godine kada je draftovan.

Rick Stewart/Allsport/Getty Images

 

U penziju je otišao 1991, kada mu je rutinski zdravstveni pregled promenio ceo život. Rezultat, koji je dobio dok je boravio u hotelu u Juti, bio je sablasan – saznao je da je HIV pozitivan. Toliko je bio šokiran da je satima ležao na podu.

Pročitajte: Pitala sam se da li je i naša nerođena beba zaražena HIV-om - Potresna ispovest supruge Medžika Džonsona

Drama, preispitivanje, milion pitanja... Otišao je kući, gde ga je čekala supruga Kuki, koja je bila u drugom stanju sa njihovim prvim detetom. Srećom, oni nisu imali virus. U istoriju je ušla i konferencija za novinare, koju je Medžik sazvao u novembru kako bi svetu saopštio šta se dešava. Hrabro i iskreno.

Stephen Dunn/Getty Images

 

Iako je u početku govorio da ne zna kako je došao u kontakt sa bolešću, kasnije je priznao da je u karijeri imao više seksualnih odnosa sa različitim osobama i da nije uvek koristio zaštitu.

Pošto je u to vreme sida još bila tabu tema, i uglavnom su se homoseksualci dovodili u vezu s njom, sumnjalo se da je Džonson naklonjen istom polu ili da je bar bio. Te navode je oštro demantovao.

Iz sveta profesionalnog sporta se povukao, ali se posvetio borbi protiv bolesti i buđenju svesti o tome kako se prenosi. Sa Kuki je dobio dvoje dece: sina I-Džeja, koji ima 32 godine, i ćerku Elzu (28). Početkom osamdesetih tadašnja devojka rodila mu je prvog sina Andreu (43). Ima i unuke.

Profimedia

 

I-Džej Džonson javno se 2013. deklarisao kao homoseksualac. Ima punu podršku porodice, a otac se rado slika s njim i drugim roditeljima ukazuje na važnost prihvatanja dece, kakav god bio njihov izbor.

Pročitajte: Medžik priznao - Trebalo mi je dosta vremena da prihvatim da mi je sin gej

Život sa HIV-om nije isti danas kao što je bio pre nekoliko decenija. Smrtnost je ranije bila veća, a sada, uz redovnu terapiju, inficirana osoba može normalno da funkcioniše. Naravno, uz sve mere opreza i zaštite.

Kevin Winter/Getty Images

 

Problem nisu samo odnosi bez zaštite. I sida nije više samo bolest homoseksualaca, kao što se dugo i pogrešno verovalo. Visokorizična grupa su i intravenski narkomani koji koriste iste igle.

Svetski dan borbe protiv AIDS-a obeležava se 1. decembra. Sindrom stečenog gubitka imuniteta (sida) izaziva virus HIV-a, a prenosi se preko određenih telesnih tečnosti.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Profimedia

Pročitajte još

Najnovije vesti