Najstarija srpska glumica Branka Veselinović napunila 104 godine: Dan mi obavezno počinje gimnastikom!

Najstarija srpska glumica Branka Veselinović napunila 104 godine: Dan mi obavezno počinje gimnastikom!

Autor: | 16/09/2022

0

Branka Veselinović slavi 104. rođendan

Istorija pamti da se 1918. godine desio niz presudnih događaja: završen je Prvi svetski rat, Boljševici su streljali carsku porodicu Romanov, proglašena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca...

U Bečeju je te 1918. godine, 16. septembra, rođena Branka Veselinović, koja danas slavi 104. rođendan.

Pročitajte: Vek i malo više, života koji nadahnjuje - Branka Veselinović danas slavi 101. rođendan!

Luka Šarac

 

‒ Često me pitaju za tajnu dugovečnosti, ali valjan odgovor nemam. Uvek sam bila umerena u svemu. Trudila sam se da širim dobrotu, za zavist i sujetu nisam znala. Hodam, dišem, čitam, mislim. Malo li je u mojim godinama? Uz to, svaki dan ponešto zabeležim, a volim i da crtam. Gledam televiziju, slušam muziku, dan mi obavezno počinje gimnastikom. Bez vežbanja nema zdravlja ‒ rekla nam je kad smo je posetili za jubilarni rođendan.

Od tada se ništa nije promenilo. Branka je tu, sa nama, i kako kaže: hoda, diše, čita i misli.

Pročitajte: Branka Veselinović - Još uvek mogu da pišem, mislim i dišem

Luka Šarac

 

Rođena je kao šesto dete Jovanke i Aleksandra Ćosića. Iz roditeljskog doma ponela je lepo vaspitanje, manire, ljubav prema knjizi, ali i naviku da se izražava u stihovima. Tokom aktivne karijere, koja je trajala duže od šest i po decenija, ostvarila je na desetine uloga, što pred kamerama, što na pozorišnoj sceni.

Igrala je sa Čkaljom i Mijom Aleksić, družila se sa Desankom Maksimović i Mirom Stupicom, a uz supruga Mlađu Veselinovića, koji je bio generalni sekretar međunarodne organizacije pozorišta, obišla je svet.

Pročitajte: Volela je samo jednog čoveka, nije imala dece, ali joj je život obojen najlepšim bojama - BRANKA VESELINOVIĆ PROSLAVLJA 101. ROĐENDAN!

Privatna Arhiva

 

‒ Zaista smo se lepo slagali. Imali smo divan brak, nažalost, bez dece, iako smo ih oboje želeli. Zajedno smo proveli 64 godine. Otišao je tako tiho. Mnogo mi nedostaje moj Mlađica. Ne prođe dan a da ne uzmem njegovu sliku i sita se sa njim izrazgovaram ‒ priznaje.

U jednom kutku Brankine kuće, nedaleko od Slavije, nalaze se fotografije njene porodice: oca, majke, bake, sestara i supruga.

Pročitajte: Branka Veselinović - Prošlost ne mogu da vratim, ali zato svaki novi dan dočekam sa osmehom

Luka Šarac

 

‒ To je moj oltar sećanja. Svako veče pre spavanja pogledam slike mojih najdražih, prisetim se nekih lepih dana. Prošlost ne mogu da vratim, ali zato svaki novi dan dočekam s osmehom ‒ kaže glumica, iza koje je 104 godine života.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Pročitajte još