Spektakl u Roterdamu: Italija je pobednik 65. Evrosonga  (foto/video)

Spektakl u Roterdamu: Italija je pobednik 65. Evrosonga (foto/video)

Autor: | 23/05/2021

0

Evrosong 2021. - Najviše sreće imao je bend “Maneskin” sa numerom “Zitti e buoni”

Posle dvogodišnje pauze i višemesečnog zastoja celog sveta, kada je sticajem okolnosti i muzika morala da utihne, bilo je savršeno jasno da će takmičenje za najbolju pesmu Evrope izazvati više pažnje nego inače. Štaviše, svi smo jedva dočekali da ponovo vidimo žive nastupe i pune dvorane. A i da navijamo svim srcem, iako znamo da pobednik može biti – samo jedan.

Pročitajte: Ekstra Nena, poslednja predstavnica Jugoslavije na Evroviziji - Voleli su me, a ja sam bila na ivici egzistencije

EBU / Andres Putting

 

Da na “Evrosongu” još ima mesta za rokenrol sinoć je potvrdila Italija. U samom finišu glasanja, u tesnom duelu sa Francuskom, najviše sreće imao je bend Maneskin sa numerom “Zitti e buoni”. Nije to bilo iznenađenje, budući da su obe zemlje nedeljama unazad važile za favorite, kako u kladionicama, tako i po mišljenju slušalaca širom kontinenta.

EBU / Andres Putting

Predstavnice Srbije, trio Hurricane, dobro je protresao ne samo Roterdam, u kojem je održano 65. po redu takmičenje, već i dobar deo Evrope. Sanja Vučić, Ksenija Knežević i Ivana Nikolić bile su sigurne na sceni, sjajno su izvele pesmu “Loco loco”, nastup je bio moćan, a energija – uraganska. Briljirale su, kao i na probama prethodnih dana, a komentatori iz nekih zemalja upoređivali su ih sa svetskim zvezdama Bijonse i Dženifer Lopez.

Pročitajte: Tajni znaci u Roterdamu - Da li je ovo dokaz da se između naše Sanje i italijanskog predstavnika desila ljubav?

EBU / Thomas Hansens

Evrosong 2021. - Srbija na 15. poziciji

 

 

 

Iako su im mnogi predviđali ulazak u prvih pet, po glasovima stručnog žirija završile su na 19. mestu, dok ih je publika videla na devetoj poziciji. U ukupnom plasmanu, Srbija je priču privela kraju kao 15. od 26 zemalja učesnica. Tokom glasanja žirija, najviše poena, 12, dobili smo od Severne Makedonije, Hrvatska nam je dala sedam, iz Albanije je stigao jedan. Sanja, Ksenija i Ivana privukle su veliku pažnju javnosti, dovoljno je reći da je njihov nastup u finalu bio među najgledanijima na YouTube.

EBU / Thomas Hansens

 

Žiri iz Srbije 12 poena je dao Francuskoj, deset Finskoj, osam Italiji, sedam Islandu, šest Bugarskoj, pet Portugaliji, četiri Švedskoj, tri Grčkoj, dva Izraelu i jedan Švajcarskoj. U trenutku kada je voditeljka Dragana Kosjerina pročitala glasove i poslala poljubac, Francuskinja Barbara Pravi, čije je pravo prezime Pjević i po ocu je Srpkinja, emotivno je reagovala: skakala je od radosti i vikala “Deda, deda!”. Naime, umetničko prezime Pravi uzela je u čast svog dede, rođenog u Beogradu, a njemu je pre nekoliko godina posvetila i pesmu.

EBU / Thomas Hansens

 

Glasanje često ume da bude veća žurka od prvog dela šoua. To se desilo i ovog puta. Otkako su uvedena nova pravila do poslednjeg sekunda se ne zna ko će biti pobednik, jer zapravo presuđuju glasovi publike koja glasa putem sms-a. Velika Britanija je u oba slučaja dobila nula poena, zbog čega su glasno negodovali, a ništa bolje nije prošla ni Nemačka. Za mnoge su velika iznenađenja bili predstavnici Švajcarske, Malte i Ukrajine, koji su oduševili žiri i u prvom delu glasanja zauzeli visoke pozicije, ali je na kraju, zahvaljujući ukupnom zbiru poena iz 39 zemalja, trijumfovao bend iz Italije.

Pročitajte: Srbija u finalu Evrovizije! Hurricane oduševio, devojke presrećne: Jedva čekamo subotu! Gledajte nas! (video)

EBU / Andres Putting

 

Kako tradicija nalaže, viza za “Pesmu Evrovizije” u Italiji se vadi na festivalu “Sanremo”. Ove godine najbolji su bili članovi rok grupe “Maneskin” iz Rima - glavni vokal Damijano David, basistkinja Vitorija de Anđelis, gitarista Tomas Rađi, bubnjar Itan Torkio. Proslavili su se 2017. godine nakon sjajnih nastupa u italijanskoj verziji takmičenja “X Factor”. Sada su, sasvim zasluženo, i na tronu Evrope. 

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti