Ivana Berendika: Još nije vreme da se ostvarim u ulozi majke

Ivana Berendika: Još nije vreme da se ostvarim u ulozi majke

Autor: | 23/05/2014

0

Činjenicu da je u životu imala nešto više sreće nego drugi Ivana Berendika nikada nije iskoristila u prizemne i malograđanske svrhe. Njen put, kroz meditaciju, filozofiju i neprekidni kreativno-intelektualni rast, za većinu je neshvatljiv. Međutim, njoj je omogućio da svet posmatra iz potpuno drugačije vizure. Supruga američkog milijardera Tomasa Jermoluka, jednog od osnivača kompanije “Gugl”, umesto na pariskim modnim revijama, vreme radije provodi u galerijama, gde pronazali inspiraciju. Očaravajući nakit “Arme De L'Amour”, koji stvara sa puno ljubavi, inspirisan je austrijskom dizajnerkom Emili Floge, muzom famoznog Gustava Klimta. Njene prefinjene komade nose najveće zvezde našeg vremena, međutim, ona preko te činjenice prelazi bez pompe - u Ivaninom glasu oseća se samo doza zahvalnosti sudbini koja joj je u partiji života podelila odlične karte.

U intervjuu koji ste 2007. godine dali za “Hello!” izjavili ste: “Jednog dana, kada se budu stekli uslovi za to, volela bih da se posvetim dizajnu.” Danas, iza prestižnog nakita “Arme De L'Amour”, stoji upravo vaše ime.

- Dugo sam želela da uđem u svet dizajna, ali nisam imala dovoljno samopouzdanja. Da bih prevazišla nesigurnost, u Njujorku sam upisala čuvenu akademiju “Parsons”, na kojoj su diplomirali Dona Karan, Mark Džejkobs, Tom Ford i mnogi drugi pripadnici svetske modne elite. Bila je to prava odluka. Stekla sam neverovatno znanje i spremno se upustila u ostvarenje svog velikog sna.

Inspiraciju za debitantsku kolekciju pronašli ste u delima slavnog austrijskog slikara Gustava Klimta.
- Po završetku školovanja, u Beču sam posetila izložbu “150 godina Gustava Klimta”, gde su me očarali portreti Emili Floge, velike inspiracije čuvenog austrijskog secesioniste. Emili je bila jedna od najcenjenijih modnih kreatorki svog vremena, Koko Šanel Beča. Gustava je upoznala kada je imala sedamnaest godina i njihova veza, za koju se veruje da je bila samo platonska, trajala je sve do njegove smrti. Inspiraciju sam zapravo pronašla u motivima sa čudesnih haljina koje je Emili stvarala.

Vaš nakit uveliko nose velike svetske zvezde, među kojima i Ališa Kiz, Kejt Mos, Uma Turman i Naomi Vots.

- Imala sam mnogo sreće uzme li se u obzir da je nakit svega šest meseci u prodaji. Velika ljubav prema dizajnu, posvećenost poslu i lični kontakti rezultirali su uspehom koji je nadmašio sva moja očekivanja. Uveliko radim na limitiranoj “fine jewelry” liniji, koja će takođe biti inspirisana ornamentima sa haljina Emili Floge.

“Oružje ljubavi” uskoro ćemo videti i na filmu.
- Na velikom platnu debitovaćemo sledeće godine, u filmu “Entourage”, koji se snima po istoimenoj američkoj hit-seriji.

S obzirom na poslovne ambicije, ostaje li vam vremena za putovanja, suprugovu i vašu veliku strast?

- Nažalost, otkako sam zakoračila u svet dizajna, vremena za putovanja sve je manje. Sva ta divna mesta na kojima smo provodili i po mesec dana, sada su misaona imenica. Moja putovanja u ovom trenutku vezana su isključivo za posao.

Destinacije na koje odlazite nikada niste birali po popularnosti ili luksuzu, već prema svojim duhovnim i mentalnim potrebama.
- U putovanjima ne vidim poentu ukoliko ste uvek u hotelu “Four Seasons”, koji svugde izgleda isto - i na Havajima, i u Parizu, i na Tajlandu. Ista je posteljina, iste su kupke. Suština je u napuštanju komfora i otkrivanju nečeg novog i drugačijeg. U današnje vreme sve izgleda isto, osim ako ste u Butanu ili u Etopiji, gde “Mekdonalds” još nije stigao, a takvih mesta na planeti sve je manje.

Odakle nosite najlepše utiske?

- Butan odiše posebnim mirom i predstavlja pravu riznicu mudrosti. Donedavno je bio apsolutno zatvoren za strance, a čak i danas postoji striktno ograničenje koliko turista u toku jedne godine može da ga poseti. Tamo ne postoje telefoni i televizori, sve je okupano blaženim mirom, nema dominacije materijalističke logike, tako karakteristične za zapadni svet. U Butanu je zabranjeno iseći drvo. Sećam se da je Tomas poželeo da ode na pecanje, međutim, ni to nije dozvoljeno. S druge strane, njihov kralj je svemoguć. Ima čak četiri žene, a sve su, što je najgore, rođene sestre. Kada sam jednog vodiča upitala kako je to moguće, sa čuđenjem mi je objasnio da je on kralj i da ima apsolutno pravo da radi šta hoće.

Iako ste rođeni na Balkanu, veliki ste poštovalac istočnjačke filozofije i budizma. Svojevremeno ste imali i svog gurua.
- Nisam sklona predrasudama, pogotovo u religiji. Sa nepunih dvadeset, u Aziji sam otkrila čudesni svet meditacije, da bih mnogo godina kasnije u njemu u potpunosti pronašla sebe. Po dolasku u Ameriku radila sam sa nekoliko gurua i svaki od njih doneo mi je nešto novo. Posle desetogodišnjeg “lutanja”, došla sam u poziciju da meditacije danas mogu da radim sama.

Jeste li u potpunosti prihvatili budizam?

- Ne želim da se vezujem samo za jednu religiju. Proučavam i budizam, i kabalu, pronalazim i prihvatam sve što je dobro i korisno.

Više puta istakli ste da je Tomas ostvarenje vašeg sna.
- Nisam bila od onih devojčica koje su maštale o princu na belom konju. Čini mi se da sam uvek bila racionalnija od drugih, pa mi se dogodilo da dobijem ono o čemu nisam ni razmišljala. Tomas je u svemu na neki način nadmoćniji od mene, što mom balkanskom mentalitetu veoma prija. Imala sam nešto više sreće nego drugi. Pored sebe imam muškarca slobodnog duha, avanturistu koji vapi za izazovima. Tomas obožava egzotična putovanja i ekstremne sportove. Otvoren je i voli sve da proba. Amerikanke su prilično razmažene. U većini slučajeva su statične i često žrtve primitivnog hedonizma. Jedna Amerikanka teško bi mogla da razume njegovu potrebu da obiđe zemlje koje su gotovo nevidljive na karti Afrike. To nas je i spojilo. Oboje smo ekstremno radoznali, volimo da otkrivamo nove zemlje i kulture. Istina, ljubav prema ekstremnim sportovima ne delimo, osim što i ja uživam u ronjenju, ali bilo bi dosadno da volimo identične stvari.

Razlika u godinama vam ne predstavlja problem?
- Godine su zaista relativna stvar. Tomasa sam upoznala kada sam imala dvadeset pet, i već tada sam prošla mnogo više od svojih vršnjakinja. On je bio sve ono što mi je u tom trenutku trebalo. Pre njega nikada nisam bila u vezi sa nekim ko je stariji od mene, što je, posmatrajući iz ove perspektive, bilo potpuno pogrešno. Upravo njegove godine, znanje, mudrost i harizma učinili su da se istinski zaljubim. Bio mi je potreban neko ko je u svemu za nijansu jači od mene. Spojila su nas identična životna interesovanja, potreba za novim iskustvima i beskrajno prijateljstvo, što je idealna veza iz koje se rađa ljubav.

Majčinstvo nije vaš izbor?
- U poslednje dve godina sva moja energija fokusirana je na kompaniju “Arme De L'Amour”. Kada mi unutrašnji glas kaže da je vreme da se ostvarim u ulozi majke, to ću i učiniti. Nikada nisam pravila velike planove, vodim se izrekom “pravi planove da ti se Bog smeje”.

U Majamiju ste nedavno kupili vilu iz 1929. godine, čiji ste enterijer uredili s puno pažnje i ljubavi, što je još jedna u nizu vaših strasti.
- Veliki sam ljubitelj eklektike, volim da kombinujem stilove, da presvlačim nameštaj neobičnim materijalima. Lepotu uređenja enterijera vidim u šarmu, što je nemoguće postići ako sve kupite na jednom mestu ili se opredelite za rimejk životnog prostora Luja XIV. Kuća koju smo kupili, kao i većina u Majamiju, sagrađena je u španskom stilu. Međutim, ja sam je oplemenila detaljima iz Azije, što bi verovatno malo koji dizajner učinio.

Dolazite li često u Beograd?
- Za poslednjih deset godina, koliko sam u Americi, u Beogradu sam bila svega nekoliko puta, ali ću već ovog meseca to nadoknaditi. Lepo je sresti se sa dragim ljudima koje niste videli godinama.


Intervju: Nikola Golubović, Life Content
Foto: Marko Sovilj

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin