Goran Paskaljević: Novi film "Kad svane dan"

Goran Paskaljević: Novi film "Kad svane dan"

Autor: | 15/01/2012

0

Novi film Gorana Paskaljevića domaća kinematografija i poklonici njegovog bogatog rada s nestrpljenjem čekaju da pogledaju. Kultni reditelj i dalje snima film „Kad svane dan”, u kome potpisuje i scenario, zajedno sa Filipom Davidom. Radnja ovog ostvarenje, koje se snima na Starom sajmištu u Beogradu, odvija se tokom Drugog svetskog rata, i u sadašnjosti, a zaplet je vrlo zanimljiv. Sedamdesetogodišnji profesor muzike Miša Brankov, koga igra Mustafa Nadarević, iz malog je vojvođanskog mesta i podučava učenike muzici. Njegovu svakodnevicu poremetiće pošiljka koju dobije  iz Jevrejske opštine u Beogradu. Sadržaj pohabane kutije, koja je slučajno pronađena prilikom popravljanja vodovoda na beogradskom Starom sajmištu, u potpunosti će poremetiti tok njegovog života. Miša će saznati da njegovi roditelji nisu oni koji su ga podigli i za koje je verovao da su mu biološki otac i majka već Jevreji koji su stradali u logoru na Starom sajmištu.
- Igram čoveka kome se u sedamdesetim godinama menja život. Miša u tim godinama doznaje da nije čovek koji je mislio da jeste, saznavši ko su mu bili pravi roditelji. Otvara se pitanje identiteta sa kojim nije lako izi na kraj. Miša nalazi partituru koju je njegov pravi otac napisao i zakopao, koja takođe snažno utiče na njegov život. “Ako sam živeo u jednoj obmani, nema smisla da nastavim da živim u nekoj drugoj” - kaže Nadarević. Na njegove reči nadovezuje se reditelj Paskaljević:
- Numera „Kad svane dan“, koju je komponovao logoraš Isak Vajs, pronađena je u kutiji na Starom sajmištu. Brankov odlučuje da dovrši kompoziciju i tako oda počast ne samo svom ocu već svim žrtvama fašizma. Stalo mi je da ovim filmom skrenemo pažnju na problem nacizma.
Mira Banjac
, koja igra značajnu ulogu, za magazin „Hello!“ kaže da joj mnogo znači što igra u svakom Paskaljevićevom ostvarenju.
- Goran uvek nađe neku ulogu za mene i izuzetno mi znači saradnja sa njim. U ovom filmu igram ženu sa mog, vojvođanskog podneblja, i to je topla ljudska uloga.
Filmsko ostvarenje za koje je Vlatko Stefanovski komponovao muziku iziskuje mnogo sati snimanja, pa glumci koriste novogodišnju pauzu kako bi se odmorili i skupili energiju za nardni set.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti