Velimir - Bata Živojinović: Dragoceni trenuci koji hrane dušu

Velimir - Bata Živojinović: Dragoceni trenuci koji hrane dušu

Autor: | 21/01/2012

0

Doajen našeg glumišta, legendarni glumac Velimir - Bata Živojinović presrećan je što je novogodišnje praznike proveo sa svojim unukama, od kojih su neke doputovale iz inostranstva. Devetnaestogodišnja Jelisaveta, najstarija unuka, koju je slavnom Valteru podarila kćerka Jelena, stigla je sa Kube, dok je Dina Živojinović, kćerka glumčevog sina Miljka, došla iz Pariza. Porodica je neko vreme boravila u glumčevoj kući na Kosmaju, gde su proveli neprocenjive zajedničke momente u smehu i druženju.
- Meni i supruzi Luli unuke su pričinile veliko zadovoljstvo jer su stigle iz „belog sveta“ kod bake i deke, a istovremeno su se i one konačno videle. Nedavno je na Kubu otputovala i naša treća unuka, Julijana, Jelisavetina rođena sestra. U poseti je roditeljima, inače ona živi kod nas i pohađa Četrnaestu gimnaziju, na Vračaru - za magazin „Hello!“ kaže bard jugoslovenske kinematografije koji je nedavno posetio kćerku Jelenu koja živi na Kubi, jer je bio na lečenju u tamošnjoj bolnici.
- Unuku Jelisavetu sam video nedavno na Kubi, a moja Lula je nije videla četiri godine. Ostale unuke možemo da vidimo preko „skajpa“, a na Kubi, nažalost, toga nema. Inače, Jelisaveta studira književnost na Kubi, a Dina psihologiju na čuvenoj „Sorboni“ - s ponosom govori o unukama sedamdesetosmogodišnji glumac.
- Dok su one ovde boravile svaki sat nam je bio praznik. Mnogo smo ih se uželeli. Unuke su došle da budu sa nama i da se vide sa svojim prijateljima. Uopšte, svi naši unuci, sa Kube i iz Francuske, uživaju kada nas obiđu u Beogradu. Kažu da živimo lepo. Zanimljivo je da kod svih svojih unuka osećam veliki dar za glumu. Do sada niko od njih nije pokušao da studira glumu, što ne znači da u budućnosti neće. Vodio sam ih svuda po Beogradu, sva lepa i zanimljiva mesta smo obišli zajedno i veoma im se dopalo sve što su videle. Poslednji put su ta mesta videle kada su bile male i bile su srećne što se ponovo šetaju ulicama koje su prepoznale iz uspomena - sa osmehom govori šarmantni umetnik, koji otkriva da je unukama kupio novogodišnje poklone, ali i da su one njemu i Luli donele darove.
- Dobili smo razne poklone. Dugo nismo razmenjivali iskustva da mi je jedna od njih donela i viski, koji ne konzumiram već petnaest godina. Ukrasili smo zajedno jelku, ja sam ih gledao i bodrio, a one su sa bakom stavljale ukrase - duhovit je Velimir, koji otkriva da je njegova supruga Lula svakog dana pravila različite specijalitete za njih.
- Kada Lula spremi hranu, to je zaista nešto jedinstveno. Imali smo na trpezi takve specijalitete kakve one nigde nisu videle. Lula je izmislila neka nova jela, ona izvanredno kuva, po tome je poznata. Na Kubi je Jelisaveta navikla da jede ribu, pa joj je posebno bilo zanimljivo da jede našu srpsku hranu i poznate specijalitete - kaže čuveni glumac, koji ističe da petneestogodišnja Julijana, koja sada živi sa njima u Beogradu, govori tečno španski i engleski, ali ne zna ćirilicu.
- Ona sada polaže ispite iz prvog i drugog razreda srednje škole jer je sa Kube došla da živi ovde. Bavi se muzikom, svira gitaru i u školskom je bendu. Održali su već jedan koncert. Rekla mi je da ne dolazim na koncert, a u školi su je svi grdili što nisam prisustvovao tom nastupu. Bilo joj je neprijatno da budem tamo i da me prepoznaju ljudi. Kupili smo joj dve gitare, akustičnu i električnu. Stalno vežba u kući. Unuk Velimir, koji živi u Parizu, igra košarku, a ime je dobio po meni, kao i nadimak - Bata -šali se  glumačka legenda koji sa suprugom Julijanom uskoro odlazi na odmor na Zlatibor, gde će boraviti dve nedelje.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti